Είναι ένα συνηθισμένο μεσημέρι σε γνωστό internet cafe της Πάτρας. Οι μαθητές βρίσκονται σε διακοπές και το gaming…. έχει την τιμητική του. Οι υπολογιστές με τα δημοφιλή παιγνίδια… έχουν πάρει “φωτιά”! Ενα νεαρό αγόρι… ούτε 15 ετών ενημερώνει τους άλλους πως… ενώ κέρδισε σε ένα παιγνίδι τον διαδικτυακό αντίπαλό του, δεν του έδωσε τα 20 ευρώ μέσω paypall, ποσό που είχαν στοιχηματίσει ως “έπαθλο” νίκης στο ηλεκτρονικό παιγνίδι! Και αν κάποτε οι άνω των 17 έβαζαν στοίχημα στα τραπέζια του μπιλιάρδου, πλέον το στοίχημα έχει εξελιχθεί σε διαδικτυακό και το έπαθλο “εξωφλείται”… με ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμής. Μαθητές Γυμνασίου της Πάτρας δεν αρκούνται μόνο στο να μπαίνουν σε κλαμπ για εφηβικά απογευματινά πάρτι και να καταναλώνουν αλκοόλ… κρυφά από τους γονείς τους, αλλά επιδίδονται και σε στοιχήματα. Με πρώτο… αυτά των games. Ομως σε ορισμένες περιπτώσεις έφηβοι βλέποντας τον “μπαμπά” να στοιχιματίζει σε αθλητικές διοργανώσεις… αποφασίζουν να τον μιμηθούν. Ετσι παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, μέσω εφαρμογών -από τα κινητά τους τηλέφωνα- και παίρνοντας την ταυτότητα ή την πιστωτική κάρτα των γονιών ή των παππούδων τους καταφέρνουν και εξασφαλίζουν εγγραφή σε εταιρείες ηλεκτρονικού στοιχήματος, εκμεταλλευόμενοι τα κενά που υπάρχουν στο νομοθετικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα να δραστηριοποιούνται για αρκετό καιρό και να παίζουν στοιχήματα επί… καθημερινής βάσεως! Σε ορισμένα σχολεία, κάπως μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά φθάνουν στο σημείο να “τζογάρουν” ακόμη και εν ώρα μαθήματος.
Αλλοι ανήλικοι πάλι, προκειμένου να στοιχηματίσουν σε ποδοσφαιρικά ή άλλα αθλήματα δημιουργούν λογαριασμούς σε ιστοσελίδες στοιχηματικών εταιρειών του εξωτερικού, που δεν έχουν τις δικλίδες ασφαλείας που έχουν οι στοιχηματικές στην Κύπρο και την Ελλάδα, και έτσι σκορπούν τα χρήματα των γονιών τους στο τζόγο.
Σε άλλη περίπτωση ανήλικοι καταφέρνουν με σχετική ευκολία να παρακάμπτουν ακόμα και αυτές τις δικλίδες, παίρνουν κρυφά τους λογαριασμούς και τις ταυτότητες των οικείων τους για να επιβεβαιώσουν τον λογαριασμό που δημιούργησαν, μέσω της διαδικασίας ταυτοποίησης και με αυτό τον τρόπο στοιχηματίζουν ελεύθερα! Μετά από τα παραπάνω είναι προφανές ότι και οι γονείς θα πρέπει να αναλάβουν… διαδικτυακή δράση. Και να έχουν στα κινητά τους εφαρμογές “παρακολούθησης” των συσκευών των παιδιών τους. Ετσι ώστε εύκολα να πληροφορούνται κάθιε ενέργειά τους, πόσο μάλλον όταν αυτή έχει να κάνει με στοίχημα και γενικότερα τζόγο, είτε μέσω διαδικτυακών εταιρειών, είτε… την ώρα που η μαμά ή μπαμπάς πιστεύουν πως το παιδί τους… απλά παίζει ένα ηλεκτρονικό παιγνίδι στον υπολογιστή για να περάσει την ώρα του!