Σε 13 σελίδες οι πραγματογνώμονες της Εισαγγελίας ουσιαστικά «δικαιώνουν» τη μνήμη των δύο παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη, ο θάνατος των οποίων αποδιδόταν, μέχρι πρότινος, σε παθολογικά αίτια και συγκεκριμένα σε ηπατική ανεπάρκεια και αγενεσία φλεβόκομβου. Συναξιολογώντας όλα τα ευρήματα τα οποία είχαν στη διάθεσή τους, ζητώντας τόσο τοξικολογικό όσο και ιστολογικό επανέλεγχο και περνώντας από το «μικροσκόπιο» τις νεκροτομικές φωτογραφίες με τα ευρήματα στο πρόσωπο των δύο παιδιών που οι ιατροδικαστές κατέληξαν στον μηχανισμό της ασφυξίας που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να δοθεί πρόωρο τέλος στη ζωή των δύο αγγέλων.
Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης έρευνάς τους (ξεκίνησε τον Απρίλιο) οι πραγματογνώμονες έλαβαν υπόψη τους κάθε πιθανό και απίθανο ενδεχόμενο το οποίο θα μπορούσε να είχε στερήσει τη ζωή στα παιδιά. Αρχικά με συνδυαστικό τρόπο απέκλεισαν τα παθολογικά αίτια και κατέληξαν «στον βίαιο μηχανισμό θανάτου». Απέκλεισαν, δηλαδή, ότι η Μαλένα (με τις άψογες εξετάσεις) κατέληξε από ηπατική ανεπάρκεια και η Ίριδα από την υπερσπάνια αγενεσία φλεβόκομβου. Σε ό,τι αφορά τον θάνατο του βρέφους, καταλυτικό ρόλο έπαιξε και η γνωμάτευση καρδιολόγου, ο οποίος κατέληξε σε αυτό που συνομολογεί από την πρώτη στιγμή σύσσωμη η ιατρική κοινότητα. Ότι δηλαδή το βρέφος που κατέληξε στην κούνια του δεν θα ζούσε έξι μήνες υγιές εάν είχε τελικά τη σπάνια καρδιολογική πάθηση. Την ίδια στιγμή, σημαντική χαρακτηρίστηκε και η αρωγή του παθολογοανατόμου (κ. Ευτυχιάδη), ο οποίος όπως αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή η «Μ» εφαρμόζοντας την τεχνική με τις χρώσεις «έκανε» την καρδιά της Ίριδας να μιλήσει και να αποκαλύψει δείκτη ασφυξίας.
Στη συνέχεια οι δύο ιατροδικαστές, «με δεδομένο τον αποκλεισμό επίδρασης μηχανικού, ηλεκτρικού ή άλλου παράγοντα καθώς και δηλητηρίασης (σ.σ. η τοξικολογική επανεξέταση που έγινε από το εργαστήριο του ΑΠΘ ήταν αρνητική)», οδηγήθηκαν, όπως καταγράφεται στο πόρισμα, στον στερητικό, ασφυκτικό, μηχανισμό θανάτου.
Σημάδια
Στο 13σέλιδο πόρισμα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και στα φωτογραφικά ντοκουμέντα με τα ευρήματα τα οποία είχαμε δημοσιεύσει, εκκινώντας ουσιαστικά την πραγματική συζήτηση από τι κατέληξαν τα παιδιά. Οι κ.κ. Καρακούκης και Καλόγρηας αναφέρουν ως σημάδια ασφυξίας τις κακώσεις στο πρόσωπο της Μαλένας αλλά και τα ευρήματα στο προσωπάκι της Ίριδας.
Αναφέρουν επί λέξει: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση τον ασφυκτικό μηχανισμό, ως αιτία θανάτου, επιβεβαιώνουν τα εξής νεκροψιακά/παθολογοανατομικά/φωτογραφικά ευρήματα:
• Εκδορές κατά το ριζορίνιο και εντύπωμα στη δεξιά παρειά κατά τον νεκροψιακό έλεγχο της Μαρίας Ελένης Δασκαλάκη κατά την επισκόπηση των φωτογραφιών.
• Κακώσεις εν ζωή γενόμενες στοματικού βλεννογόνου/άνω χείλους στόματος κατά τον νεκροψιακό έλεγχο του αβάπτιστου θήλεος Δασκαλάκη (σ.σ. Ίριδα) και την επισκόπηση των φωτογραφιών σε συνδυασμό με το ανευρεθέν πανάκι που έφερε ικανή ποσότητα αίματος…».
Μάλιστα στην έκθεσή τους οι ιατροδικαστές καταγράφουν ως ευρήματα δύο αμυχές τις οποίες φέρεται να είχε η Ίριδα κάτω από το δεξί και το αριστερό ρουθούνι, ενώ κάνουν λόγο και για αίμα στο στόμα! Στις καταθέσεις τους πάντως τόσο οι διασώστες του ΕΚΑΒ όσο και το προσωπικό του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου δεν αναφέρονται στα συγκεκριμένα σημάδια, κάτι που αποδίδουν στη βιασύνη που υπήρχε εκείνη τη στιγμή.
Αποδόμηση
Παράλληλα, στο ιατροδικαστικό πόρισμα αποδομείται πλήρως, με τη σχετική βιβλιογραφική παράθεση, οποιοδήποτε επιχείρημα προσπαθεί να ψελλίσει η πλευρά της κατηγορουμένης σε ό,τι αφορά τα σημάδια αλλά και τα ιστολογικά ευρήματα των παιδιών. Οι κ.κ. Καρακούκης και Καλόγρηας αναφέρουν τα εξής:
• Ότι οι αμυχές και το εντύπωμα στο πρόσωπο της Μαλένας προκλήθηκαν από τα νύχια του δράστη και όχι κατά τη διάρκεια της ανάνηψης. Όπως αναφέρουν, τη στιγμή που μπήκαν οι γιατροί στο δωμάτιο το μόλις 3,5 ετών κοριτσάκι ήταν ήδη νεκρό και το μόνο που του χορηγήθηκε ήταν αδρεναλίνη.
• Βάσει του τοξικολογικού επανελέγχου αποδεικνύουν ότι ο αιφνίδιος θάνατος δεν οφείλεται σε κάποιο φάρμακο ή στη δόση χημειοθεραπείας που της είχε χορηγηθεί πριν από 24 ώρες.
• Περιλαμβάνουν βιβλιογραφία που καταγράφει στα μικροσκοπικά ευρήματα του ασφυκτικού θανάτου την κενοτοπιώδη εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων, που ερμήνευσε ως ηπατική ανεπάρκεια η κυρία Τσάκωνα.
• Στην περίπτωση της Ίριδας και πάλι με βιβλιογραφία αλλά και την έκθεση ειδικού καρδιολόγου απορρίπτουν ως αιτία θανάτου την αγενεσία φλεβόκομβου, που κατέγραψε η παθολογοανατόμος Αντιγόνη Μητσέλου.
• Με τεστ DNA, το οποίο είχε ζητηθεί πάντως από τις 9 Μαΐου μέσω επιστολής της κυρίας Τσιόλα στο Ανθρωποκτονιών, αποδείχθηκε ότι οι κηλίδες στο πανάκι αντιστοιχούν στο αίμα της αδικοχαμένης Ίριδας.
Από την πλευρά της, πάντως, η κατηγορουμένη, η οποία εξακολουθεί να αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στη δολοφονία των παιδιών της, είναι προφανές ότι πλέον θα στηριχθεί στις πρώτες, άστοχες, εκθέσεις, τις οποίες η ίδια αμφισβητούσε, καθώς ως γνωστόν στην περίπτωση της Μαλένας δεν δεχόταν την ηπατική ανεπάρκεια και είχε καταθέσει μήνυση! Καρακούκης