Μαζί με την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Πάτρας που προχωράει (άνω πόλη) και είναι να προχωρήσει (κάτω πόλη) θα πραγματοποιηθούν εργασίες ανακαίνισης και συντήρησης σημαντικών κτιρίων που αποτελούν τοπωνύμια ή ακόμα και μνημεία για την πόλη, σημεία αναφοράς που θα αναδειχθούν μέσα από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στην ανάπλαση.
Τα κτίρια αυτά που θα αποτελέσουν τοπωνύμια και θα έχουν έναν ξεχωριστό ρόλο μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου και τις εργασίες ανακαίνισης τους είναι τα εξής:
Το Δημαρχιακό Μέγαρο στη Μαιζώνος – Το κτίριο ήταν σε κακή κατάσταση στους εξωτερικούς του χώρους, βάφτηκε πριν από μερικούς μήνες και αυτό που μένει είναι να μην ξαναγίνει χάλια.
Θα είναι χώρος άλλωστε και εκθεσιακός – μουσειακός, αν προχωρήσουν κάποιες σκέψεις που υπάρχουν στον δήμο για την αξιοποίηση του μετά την μεταφορά της καρδιάς του Δήμου στο Παλαιό Αρσάκειο. Οπότε θα είναι σημείο αναφοράς στην αναγεννημένη Πάτρα και στην πεζοδρομημένη Μαιζώνος.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη – Πινακοθήκη – Το κτίριο θα αναβαθμιστεί καθώς ο δήμος έχει καταθέσει αίτημα για το έργο της συντήρησης, ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών.
Μαζί με τις εργασίες αυτές θα γίνει επέκταση των διπλανών ισόγειων αιθουσών που θα στεγάσουν την Δημοτική Πινακοθήκη. Η νυν Δημοτική Πινακοθήκη θα μετατραπεί σε Νεανική – Εφηβική και Παιδική Βιβλιοθήκη.
Το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων – Το υπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη αναθέσει σε γραφεία την μελέτη για το έργο της συντήρησης και της αποκατάστασης του νεοκλασικού κτιρίου του Τσίλερ.
Το πολιτιστικό μνημείο της Πάτρας θα ανακαινιστεί και θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών και ένα από τα σημεία περιήγησης των τουριστών στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας.
Το πρώην Αρχαιολογικό Μουσείο – Το κτίριο στη συμβολή της Αράτου και Μαιζώνος έχει μπει σε διαδικασία παρεμβάσεων και εργασιών ανακαίνισης, συντήρησης και αποκατάστασης.
Ωστόσο το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, απομένουν κάποιες λεπτομέρειες αφού πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα νεοκλασικά της πόλης. Έτσι όταν ολοκληρωθεί θα είναι και αυτό ένα κτίριο – αξιοθέατο για το κέντρο της Πάτρας.
Το Παλαιό Αρσάκειο – Είναι το ιστορικό κτιριακό συγκρότημα που όταν ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του θα στεγάσει την καρδιά του δήμου και τις περισσότερες από τις δημοτικές υπηρεσίες.
Παράλληλα όμως θα είναι και ένα σημείο αναφοράς για την Πάτρα και τους επισκέπτες, έχοντας μία ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και επιβλητικότητα. Ο χώρος θα είναι επισκέψιμος για περιήγηση (όχι οι αίθουσες των δημοτικών υπηρεσιών) ενώ στο προαύλιο του θα δίνονται συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο – Το μοναδικό από τα παραπάνω κτίρια που βρίσκεται στην Άνω Πόλη. Το κτιριακό συγκρότημα θα ανακαινιστεί και θα αξιοποιηθεί στην πλήρη μορφή του (υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι αυτού που είναι κλειστό) μέσα από το έργο της δημιουργίας ενός Ψηφιακού Οπτικοακουστικού Κέντρου για την Πολιτιστική Κληρονομιά της Πάτρας.
Ο χώρος θα αποτελέσει ουσιαστικά ένα μουσείο σύγχρονης μορφής και το κτίριο θα είναι ένα από τα βασικά σημεία αναφοράς των επισκεπτών όταν ολοκληρωθεί η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου.