Χαμός το φετινό καλοκαίρι με τους γάμους στις εκκλησίες της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής.
Η αύξηση των ζευγαριών που αποφασίζουν να χορέψουν τον χορό του Ησαΐα είναι μεγάλη και με βάση τις εκτιμήσεις – από τη στιγμή που η Ιερά Μητρόπολη Πατρών δεν δίνει επίσημα στοιχεία, οι θρησκευτικοί γάμοι θα ξεπεράσουν σε συχνότητα και το καλοκαίρι του 2019.
Ο κορωνοϊός και τα μέτρα περιορισμού που είχε φέρει αυτός την περασμένη διετία, τα καλοκαίρια του ’20 και του ’21 είχαν οδηγήσει πολλά ζευγάρια στο να αναβάλλουν τον γάμο τους, ακόμα και αν τον είχαν προγραμματίσει.
Όμως η απελευθέρωση των μέτρων και η χαλάρωση που υπάρχει πλέον πάνω στο θέμα της πανδημίας, φαίνεται ότι οδήγησε τα ζευγάρια αυτά να πάρουν την απόφαση να κάνουν το γάμο τους το φετινό καλοκαίρι.
Έτσι σε συνδυασμό με τα ζευγάρια αυτά που είχαν προγραμματίσει τον γάμο τους για το ’22, υπάρχει μια αυξητική τάση των θρησκευτικών γάμων, γεγονός που επιβεβαιώνει και το αρμόδιο γραφείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών που δίνει τα σχετικά χαρτιά για να προχωρήσει η όλη διαδικασία.
Η ζήτηση των γάμων στους ναούς της Πάτρας έχει ξεκινήσει να παρουσιάζει αυτή την αυξητική τάση από τις αρχές Απριλίου, ενώ στη συνέχεια το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την έναρξη του καλοκαιριού κορυφώθηκε.
Το επόμενο διάστημα οι θρησκευτικοί γάμοι αναμένεται να πιάσουν το «κόκκινο» και αυτή η τάση θα συνεχιστεί, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου. Τα περισσότερα από τα ζευγάρια που αποφασίζουν να παντρευτούν αυτή την καλοκαιρινή περίοδο επιλέγουν μικρές εκκλησίες έξω από το κέντρο της Πάτρας.
Έτσι μεγάλη ζήτηση έχει και αυτό το καλοκαίρι το εκκλησάκι του Αγίου Αναστασίου πάνω από το Δρέπανο με θέα των Κορινθιακό και τη δροσιά των πλατανιών, ενώ στις πρώτες επιλογές των ζευγαριών είναι και το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος πάνω από τον Ψαθόπυργο.
Στη Δυτική Αχαΐα ένα από τα εκκλησάκια που επιλέγουν τα ζευγάρια για να παντρευτούν είναι αυτό του Προφήτη Ηλία στο Καλαμάκι, ενώ μεγάλη ζήτηση υπάρχει και στις εκκλησίες στην περιοχή που εκτείνεται δυτικά της Πάτρας, από Ροΐτικα, Βραχνέικα και Μονοδένδρι.
Σε ότι αφορά την Πάτρα τα περισσότερα από τα ζευγάρια επιλέγουν την Παντάνασσα, τον Παντοκράτορα, τον ιερό ναό των Εισοδίων στην Άνω πόλη, αλλά και τον παλιό ναό του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα.
Βέβαια υπάρχουν και ορισμένα ζευγάρια που ενώ κάνουν τα χαρτιά τους στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών τα παραπέμπουν σε άλλες τοπικές εκκλησίες, θέλοντας να παντρευτούν σε ένα νησί, ενώνοντας έτσι τις ζωές τους μακριά από την πόλη τους.
Πάντως, σχεδόν σε όλους τους ναούς της ευρύτερης περιοχής δεν υπάρχει Σαββατοκύριακο που να μην τελείται γάμος, ενώ σε πολλές από τις εκκλησίες δεν βρίσκει κανείς εύκολα διαθέσιμη ώρα πλέον για να παντρευτεί τους καλοκαιρινούς μήνες. Τόσο μεγάλη ζήτηση…