flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

ΠΑΤΡΑ: Αυτές είναι οι 6 εταιρείες που περιμένουν χρήμα με τη σέσουλα…

Το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης, με την μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, σε νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα Elevate Greece έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόσκληση ΕΣΠΑ που είχε ανακοινώσει το υπουργείο Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, η χρηματοδότηση ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ και θα δοθεί στις εγγεγραμμένες επιχειρήσεις του μητρώου «Elevate Greece» με στόχο την κάλυψη εξόδων τους σε αγορές εμπορευμάτων χρήσης, πρώτων υλών και υλικών χρήσης, του συνόλου των παροχών σε εργαζομένους και διάφορα λειτουργικά έξοδα.

Στην Πάτρα, τουλάχιστον πέντε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας μπαίνουν στη κούρσα διεκδίκησης της «πίτας» των 60 εκατ. ευρώ που προκήρυξε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων «Elevate Greece».

Το ποσό της επιχορήγησης ανέρχεται στο 80% των δαπανών κεφαλαίου κίνησης για το έτος αναφοράς 2019 ή 2020. Ειδικότερα, η δημόσια χρηματοδότηση των επιχειρήσεων θα κυμαίνεται από 5.000 έως 100.000 ευρώ.

ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Από την Πάτρα, επιλέξιμες για χρηματοδότηση επιχειρήσεις, είναι οι εξής:

> Η Stymon Natural Products IKE είναι μια Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία η οποία συστάθηκε τον Ιούλιο του 2015 ως Tecnosfat με έδρα την Πάτρα. Αποστολή της είναι η  έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή καινοτόμων προϊόντων σε ανταγωνιστικές τιμές στην βιομηχανία τροφίμων, βιο-λειτουργικών τροφίμων, αρωμάτων, καλλυντικών και φαρμάκων εξασφαλίζοντας κατ’αυτόν τον τρόπο μια θέση στρατηγικού προμηθευτή των συνεργατών μας στην διεθνή αγορά.

> Η εταιρεία βιοτεχνολογίας 2bull MeDiTherapy ιδρύθηκε το 2016 και έχει πατεντάρει ένα καινοτόμο διαγνωστικό τεστ αίματος για την ανίχνευση ανευρύσματος. Επίσης σχεδιάζει να  δημιουργήσει μια σειρά από διαγνωστικά τεστ και φάρμακα, που θα βοηθήσουν στην πρόληψη ανίατων ασθενειών που μονόδρομο για τη θεραπεία τους μέχρι σήμερα αποτελεί η έγκαιρη διάγνωσή τους.

> Η ομάδα της PHEE μετά από 2 χρόνια Ερευνας και Ανάπτυξης, έφερε πίσω στη ζωή τα νεκρά φύλλα της Ποσειδωνίας και κατάφερε να γίνει η πρώτη εταιρία σε παγκόσμιο επίπεδο που τα χρησιμοποίησε πλήρως ως πρώτη ύλη για την κατασκευή υλικών. Πρόκειται για μία καινοτόμο, φυσική πρώτη ύλη, η οποία αναπτύχθηκε και τυποποιήθηκε για να λάβει τη μορφή ενός καινοτόμου υλικού.

> Η τεχνολογική eNVy softworks, είναι ένα βραβευμένο διαδραστικό στούντιο ανάπτυξης πολυμέσων, που αναλαμβάνει δημιουργικά, καινοτόμα έργα για να προσφέρει υπέροχες διαδραστικές εμπειρίες στον κόσμο. Η εταιρεία δημιουργεί πρωτότυπα ηλεκτρονικά παιχνίδια και συνεπαίρνει μικρούς και μεγάλους gamers σε όλον τον κόσμο.

> Η πατρινή εταιρεία GEObit Instruments σχεδιάζει και κατασκευάζει γεωφυσικά και  σεισμολογικά όργανα από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, εστιάζοντας στο χαμηλό κόστος, στην ευκολία χρήσης, την πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και την υψηλή αξιοπιστία. Τα όργανα της χρησιμοποιούνται σε εκατοντάδες έργα σε πιο δύσκολες συνθήκες και σκληρά περιβάλλοντα, παγκοσμίως, από τη ζούγκλα της Παπούα, και την έρημο της Μέσης Ανατολής έως τα βουνά των Ιμαλαΐων και το παγωμένο έδαφος της Αλάσκας.

> H εταιρεία Gaia Robotics ασχολείται με τη Γεωργία Ακριβείας και δημιουργεί χάρτες «απεικόνισης υγείας» των καλλιεργειών. Χρησιμοποιώντας drones και νέες τεχνολογίες μπορεί να εντοπίσει ενδεχόμενα προβλήματα σε καλλιέργειες, να συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής, τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης και τη μείωση του κόστους και του ρίσκου.