Του Αχιλλέα Ροδίτη
Σαν σήμερα, στις 14 Φεβρουαρίου του 2022, η «Πολιτεία» είχε φέρει στο «φως» την υπόθεση των πολυκατοικιών που στέκουν πάνω σε… καθίζηση, στην οδό Ομήρου, στην Αρόη της Πάτρας.
Είχε μεταφέρει την αγωνία κατοίκων για την απειλή που βιώνουν και την απαίτηση τους να παρέμβουν άμεσα οι αρμόδιοι προτού μας προλάβει μια ολέθρια, με ανυπολόγιστες συνέπειες, εξέλιξη. Είναι μια περίπτωση που θυμίζει ό,τι συνέβη πέρυσι τον Φεβρουάριο στον Νέο Βουτζά της Αττικής όπου υποχώρησαν κατοικίες σε βάθος 5 μέτρων μετά από κατολίσθηση.
Το θέμα επανέρχεται στον νου κάθε φορά που ένας σεισμός «χτυπά» την περιοχή μας αφού οι κάτοικοι στο συγκεκριμένο σημείο της Αρόης κοιμούνται και ξυπνούν… πάνω στο κενό με την απειλή να παραμένει κάτω απ’ τα πόδια τους!
ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ
Με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από το ρεπορτάζ η «Πολιτεία» επανήλθε για να καταγράψει τις όποιες αλλαγές είχαν συντελεστεί. Οι κάτοικοι έβαλαν και δικηγόρο έχοντας απηυδήσει από την στασιμότητα και την παραμονή του κινδύνου. Ο Ανδρέας Καλογερόπουλος, κάτοικος της περιοχής, δηλώνει στην «Πολιτεία»:
«Δυστυχώς η κατάσταση είναι ίδια και χειρότερη, κανείς ποτέ δεν εμφανίστηκε δύο χρόνια τώρα που παλεύουμε να βρούμε λύση ή τον τελευταίο χρόνο από τότε που δημοσιοποιήσατε το πρόβλημα».
Όπως μάλιστα επισημαίνει ακόμα και ο δικηγόρος που ανέλαβε να τους εκπροσωπήσει και να βρει την… άκρη, κατέληξε σε αδιέξοδο μπλέκοντας στα «γρανάζια» των δικαιολογιών υπηρεσιών για μελέτες που αποτελούν προϋποθέσεις για να ξεκινήσει έργο. «Τόσα χρόνια, τι κάνουν» ρωτούν οι κάτοικοι. Βλέποντας το τρύπιο έδαφος να παραμένει και φοβούμενοι την στιγμή που θα φέρει τον όλεθρο.
ΤΙ ΕΛΕΓΑΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΚΑΙ ΤΙ ΛΕΝΕ ΣΗΜΕΡΑ
«Κάνουμε μελέτες, είναι τεράστιο το κόστος»
Η αρχική διαβεβαίωση του Δήμου της Πάτρας και του αρμόδιου Αντιδημάρχου Έργων και Υποδομών κ. Χρήστου Κορδά, στο πρώτο μας ρεπορτάζ, ήταν ότι «το πρόβλημα δεν είχε αφεθεί στην τύχη του», αλλά ότι ο δήμος είχε «από την πρώτη στιγμή δρομολογήσει τις εξελίξεις». Πρακτικά, αυτό σήμαινε ότι την παραγγελία Γεωλογικής μελέτης που θα κατέγραφε την κατάσταση, το μέγεθος και τις διαστάσεις του προβλήματος. Είχε επίσης τονιστεί ότι τα έργα θα ξεκινούσαν «πολύ σύντομα» με έξοδα του Δήμου και όχι από άλλη χρηματοδοτική πηγή. Και ότι έτσι κι αλλιώς θα ξεκινούσαν εργασίες για τη διαπλάτυνση του κεντρικού δρόμου της Αρόης που μοιραία θα συνδυάζονταν και με «τονωτικές ενέσεις» στο έδαφος.
ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ… ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ, ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑ
Σήμερα, ο κ. Κορδάς εξηγεί ότι η μελέτη αυτή ολοκληρώθηκε αλλά είχε σειρά μια Γεωτεχνική μελέτη που θα υπαγορεύσει επ’ ακριβώς τα έργα που έπρεπε να γίνουν για την αντιστήριξη του εδάφους. «Που θα μας δείξει δηλαδή πού πρέπει να μπουν οι πάσσαλοι και πολλά ακόμα τεχνικά στοιχεία…», σημειώνει. Προσθέτοντας ότι θα πρέπει να έρθει ειδικό μηχάνημα από την Αθήνα, αλλά και ότι το όλο κόστος είναι τεράστιο και θα ξεπερνά ακόμα και τις 500.000 ευρώ! Στο μεταξύ ο κ. Κορδάς υπογραμμίζει ότι δεν τίθεται θέμα κινδύνου για πολυκατοικίες, στις οποίες, όπως λέει, έχουν μπει πάσσαλοι από κατασκευής τους. Και επίσης διευκρινίζει ότι το πρόβλημα καθίζησης ξεκίνησε με το κτίσιμο των πολυκατοικιών και το μπάζωμα στο συγκεκριμένο τμήμα του εδάφους.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΧΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ: