4,10 Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ
Πάτρα – η φθηνότερη πόλη σε πιτόγυρο – σουβλάκι!
Μάλλον τυχεροί (προς το παρόν) είναι οι Πατρινοί καταναλωτές αφού το παραδοσιακό πιτόγυρο στην Πάτρα είναι από τα φθηνότερα στην Ελλάδα. Κατά τα άλλα… οι επιπτώσεις της ακρίβειας στο πιάτο των Ελλήνων είναι μεγάλες, με το κόστος του σούπερ μάρκετ να γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο. Έτσι οι πολίτες αλλάζουν συνήθειες και απολαύσεις, καθώς το πορτοφόλι αδειάζει και για άλλες υποχρεώσεις.
Ένα από τα φαγητά που ήταν η αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων ήταν το πιτόγυρο ή και το σουβλάκι – καλαμάκι. Ήταν μια οικονομική και εύκολη λύση για τους πολίτες, που όμως πλέον το αντιμετωπίζουν διαφορετικά. Πλέον, μια οικογένεια θέλει πάνω από 20 ευρώ για να φάνε 4-5 πιτόγυρα, την ώρα που ένα μαγειρευτό φαγητό είναι φθηνότερο.

Την ίδια ώρα, οι επιχειρηματίες υπογραμμίζουν ότι οι συνεχείς αυξήσεις δεν γίνονται για το περιθώριο κέρδους, αλλά γιατί αυξάνονται συνεχώς τα λειτουργικά έξοδα.
Όπως φαίνεται οι αυξήσεις σε κρέας, κάρβουνα, ρεύμα και μισθούς, είναι οι παράγοντές που εκτοξεύουν την τιμή του πιτόγυρου.
Στην Πάτρα η τιμή του πιτόγυρου είναι περίπου στα 3,50 ευρώ, όμως συνοικιακά πωλείται και προς 3,20 ευρώ. Υπάρχει βέβαια και κατάστημα στο κέντρο το οποίο πουλά το πιτόγυρο… 4,10 ευρώ, ξεπερνώντας κάθε άλλο σε ακρίβεια. Στην Αθήνα το σουβλάκι με πίτα αγγίζει τα τέσσερα ευρώ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα ξεπερνάει.
Όπως στο Κολωνάκι που φθάνει τα 4,30 ευρώ ενώ στον Πειραιά πωλείται προς 3,90. Στο Ηράκλειο Κρήτης η τιμή είναι στα 4,50 ευρώ και σε ορισμένα καταστήματα φθάνει και στα 5. Όμως το μέγεθός του είναι 1,5 φορά αυτού της Πάτρας.
Η τιμή μάλιστα ενός πιτόγυρου στα νησιά αγγίζει τα 7 ευρώ, καθιστώντας το απαγορευτικό για τους ντόπιους. Τέλος, όπως φαίνεται από τις αντίστοιχες έρευνες, οι τιμές πριν από δύο χρόνια ήταν ένα ευρώ χαμηλότερες.