ΠΑΤΡΑ: Χαμός με τις ιώσεις σε παιδιά!

    Ημερομηνία:

    Στην κορύφωσή της έφτασε η νοσηρότητα στην ανοικτή κοινότητα στα τέλη του Ιανουαρίου, με την γρίπη και τις λοιμώξεις να έχουν εξαπλωθεί και να «χτυπούν» κυρίως στις παιδικές ηλικίες, στους παιδικούς σταθμούς, στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά, καθώς η επιστροφή στα σχολεία έγινε επί της ουσίας χωρίς μέτρα.

    Τα τηλέφωνα των παιδιάτρων όλο αυτό το διάστημα δεν έχουν σταματήσει να χτυπούν από γονείς που ανήσυχοι παίρνουν για να ενημερώσουν τον ιατρό για την κατάσταση του παιδιού τους, ζητώντας του συμβουλές και τι πρέπει να κάνουν.

    Όχι σχολείο, αν δεν είναι σίγουροι

    Κύριο χαρακτηριστικό της φετινής έξαρσης είναι ότι οι ιώσεις σε ένα παιδί μπορεί να είναι διαδοχικές μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα το παιδί να πρέπει να μείνει αρκετό καιρό στο σπίτι και στο κρεβάτι, χάνοντας έτσι την σειρά του και την επαφή του με το σχολείο που πηγαίνει.

    «Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά» τονίζει στον «Ν» από την πλευρά του ο παιδίατρος Ηλίας Νικολάου που ζει από κοντά αυτή την έξαρση. «Οι γονείς είναι αναγκαίο να κρατούν το παιδί τους στο σπίτι και να μην το πηγαίνουν στο σχολείο, εφόσον δεν είναι σίγουροι ότι δεν έχει γίνει καλά.

    Υπάρχουν πολλές ιώσεις που κυκλοφορούν στην ανοικτή κοινότητα και κυρίως στις πιο κλειστές κοινότητες των προ σχολικών ή και των σχολικών δομών και έτσι και να το πάνε στο σχολείο το παιδί τους θα επιστρέψει στο σπίτι, αν δεν έχει συνέλθει πλήρως, με κάποια άλλη ίωση, ενώ ταυτόχρονα θα έχει κολλήσει ενδεχομένως και κάποια άλλα παιδάκια που δεν είχαν ασθενήσει μέχρι τότε».

    Ο φόβος του στρεπτόκοκκου

    Οι ιώσεις που κυκλοφορούν στην ανοικτή κοινότητα, άρα και στις σχολικές δομές, είναι κυρίως γρίπη, RSV, ενώ υπάρχον και αρκετά κρούσματα κορωνοϊού, σε μικρότερο όμως βαθμό από την γρίπη.

    Εκείνο που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους γονείς είναι ο στρεπτόκοκκος, κυρίως λόγω της περίπτωσης του παιδιού που βρήκε τον θάνατο το προηγούμενο διάστημα, μια είδηση που απασχόλησε το ιατρικό ρεπορτάζ.

    «Δεν χρειάζεται πανικός. Ο στρεπτόκοκκος είναι ένας ιός που γνωρίζουμε και δεν είναι κάτι καινούργιο» τονίζει ο κ. Νικολάου. «Αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι γονείς είναι να βρίσκονται σε επαφή με τον παιδίατρο τους και να ακολουθούν τις συμβουλές του».

    Ενδυνάμωση του οργανισμού

    Πέρα από την γρίπη, τον RSV και τον κορωνοϊό υπάρχουν και άλλες μορφές ιώσεων που κυκλοφορούν στις παιδικές ηλικίες και βρίσκονται σε έξαρση. Από λαρυγγίτιδα και ωτίτιδα έως και γαστρεντερίτιδα.

    «Ξέραμε τι θα αντιμετωπίσουμε και ότι η κατάσταση θα είναι δύσκολη με την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία. Όμως όπως είπα και πριν δεν χρειάζεται πανικός. Αυτό που χρειάζεται είναι σωστή διατροφή, καλός ύπνος και άσκηση γιατί έτσι τα παιδιά μπορούν να φτιάξουν ένα δυνατό οργανισμό που να αντιστέκεται και να είναι σθεναρός στις ιώσεις».

    Όσο για το εμβόλιο; «Τα παιδιά, αλλά και οι γονείς αυτών θα πρέπει να έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης. Αυτή είναι τουλάχιστον η δική μου συμβουλή και βλέπω ότι τόσο τα παιδιά, όσο και οι γονείς κατά 99% την ακολουθούν».

    Γαβριήλ Δημητρίου: Στο 70% ο μέσος όρος της πληρότητας στην παιδιατρική του ΠΓΝΠ

    Αυξημένη ήταν η προσέλευση το προηγούμενο χρονικό διάστημα στα εξωτερικά ιατρεία της παιδιατρικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου. Ένα μεγάλο μέρος της προσέλευσης αυτής ήταν από γονείς που τα παιδιά τους είχαν περάσει από διαδοχικές ιώσεις και ο οργανισμός τους είχε εξασθενήσει. Τα περισσότερα βέβαια από τα παιδιά που έρχονται με γρίπη ή συμπτώματα κορωνοϊού δεν εισέρχονται στο νοσοκομείο για νοσηλεία.

    Σύμφωνα με τον διευθυντή της παιδιατρικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου και Καθηγητή Παιδιατρικής-Νεογνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, Γαβριήλ Δημητρίου, ο μέσος όρος πληρότητας στις κλίνες είναι κοντά στο 70%., ενώ σε σύγκριση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα (το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου) η κατάσταση πλέον είναι καλύτερη.

    Κρούσματα διαβήτη και μηνιγγίτιδας

    «Παρατηρούμε μια έξαρση της γρίπης και του RSV. O κορωνοϊός είναι πιο ήπιος, ενώ πλέον δεν έχουμε κρούσματα Κοξάκι. Υπάρχει μια έκδηλη ανησυχία των γονέων για τον στρεπτόκοκκο, όμως, δεν θα πρέπει να γίνεται αυτό. Δεν χρειάζεται πανικός, αλλά ψυχραιμία και σωστή ενημέρωση».

    Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί μια αύξηση του παιδικού διαβήτη. Μάλιστα στην κλινική του ΠΓΝΠ υπάρχουν τρία παιδιά με διαβήτη που νοσηλεύονται, αλλά και ένα κρούσμα μηνιγγίτιδας Hib, καθώς δεν έχει κάνει το εμβόλιο αιμόφιλου ινφλουέντζας τύπου Β.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Κοινωνικό τιμολόγιο: Αλλάζει το όριο κατανάλωσης – Έρχεται νέο σύστημα με βαθμοημέρες

    Το πρώτο 15θήμερο του Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν τα νέα...

    Η Βόρεια Ευρώπη ετοιμάζεται για πόλεμο – Τα μέτρα σε Γερμανία, Φινλανδία, Σουηδία και Νορβηγία

    Πυρετώδεις είναι η προετοιμασίες σε Γερμανία, Σουηδία, Νορβηγία και...

    Παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου στο συνέδριο «Private Powers and the Rule of Law»

    Ο πρώην πρωθυπουργός,Γιώργος Α. Παπανδρέου και Γενικός Εισηγητής για...

    Bloomberg: Επενδυτική στροφή από την Μαρία Αγγελικούση – Τι κάνει με την περιουσία των 6,6 δισ. δολαρίων

    Τις επενδύσεις του σε εισηγμένες εταιρείες ενισχύει το family...
    Best Shop