Το τραγικό περιστατικό του θανάτου του 49χρονου Θόδωρου Νεμουτιάνου έξω από το νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα, ανέδειξε κάτι που όλοι γνώριζαν και που παρά το συμβάν κανείς δεν έχει φροντίσει να διορθώσει.
Στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου δεν υπάρχει γιατρός, παρά μόνο νοσηλευτές. Το γεγονός αυτό αποτελεί την βαθύτερη αιτία της κακής διάγνωσης που φέρεται να έκανε η νοσηλεύτρια και που οδήγησε στον θάνατο τον άτυχο 49χρονο.
Η νοσηλεύτρια, μη έχοντας ιατρικές γνώσεις, θεώρησε ότι ο 49χρονος μέσα από τις περιγραφές του ιδίου, αλλά και την ιατρική γνωμάτευση ιδιώτη γιατρού που αναφερόταν σε ψύξη, ότι ο άτυχος άνδρας δεν είχε κάτι το σοβαρό.
Του ζήτησε λοιπόν να πάει στο νοσοκομείο του ΠΓΝ Πατρών όπου εφημέρευε και να εξεταστεί εκεί. Ο θάνατος τον βρήκε στον δρόμο. Στην ουσία η νοσηλεύτρια τήρησε αυτό που λέει το πρωτόκολλο, παρά την λάθος διάγνωση που έκανε που ήταν και μοιραία.
Ωστόσο, η δήλωση του διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη ότι η νοσηλεύτρια θα έπρεπε να φωνάξει γιατρό και να μην προχωρήσει η ίδια σε κάποια απόφαση για αν θα ήταν σωστό να εξεταστεί ο ασθενής ή όχι, ξεσήκωσε αντιδράσεις από τους εργαζόμενους του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Όπως λένε δεν υπάρχει πουθενά κανένα πρωτόκολλο που να αναφέρει ότι ο νοσηλευτής θα πρέπει να φωνάξει γιατρό από τη στιγμή που στα ΤΕΠ, δεν υπάρχει καθώς το νοσοκομείο δεν εφημέρευε.
Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα και ειδικότερα τα μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού μιλούν για μια τάση ενοχοποίησης του νοσηλευτικού τμήματος, μετά από το τραγικό συμβάν, γεγονός που αδικεί όλους αυτούς τους ανθρώπους που εργάζονται με υπερωρίες που δεν πληρώνονται, χωρίς ρεπό πολλές φορές και χωρίς ξεκούραση.
To βασικό που ανέδειξε το τραγικό συμβάν είναι μια παθογένεια του όλου συστήματος της δημόσιας υγείας με τη μη ύπαρξη γιατρού στα ΤΕΠ. Κάτι που παρά τις καροτομήσεις, τις ΕΔΕ που βρίσκονται σε εξέλιξη, συνεχίζεται…