Site icon Flamis.gr

ΠΑΤΡΑ – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ: Ανεξέλεγκτη η κατάληψη πεζοδρόμων από δίκυκλα

ΠΑΤΡΑ - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ: Ανεξέλεγκτη η κατάληψη πεζοδρόμων από δίκυκλα

Η ετυμολογία της λέξης «πεζο-δρομος» δεν χρήζει επεξηγήσεων γιατί θεωρούμε ότι και ο πλέον αδαής αντιλαμβάνεται πως πρόκειται για δρόμο… πεζών, όχι τροχοφόρων. Προφανώς στην περίπτωση της Πάτρας είτε δεν το έχουμε εμπεδώσει καλά, ακόμα, είτε το γνωρίζουμε αλλά το παρακάμπτουμε ελέω έλλειψης επαρκούς αστυνόμευσης.

Έτσι, στους πεζοδρόμους μας καταφέρνουν με έναν τρόπο «μαγικό» να συνυπάρχουν μηχανάκια – πεζοί – αλλά και πάσης φύσεως τροχοφόρα, από φορτηγάκια, επαγγελματικά και άλλα, μέχρι ακόμα και ΙΧ αυτοκίνητα που ενίοτε τα βλέπεις να περνούν από την Ρήγα Φεραίου, την Αγίου Νικολάου, αλλά και την Παντανάσσης.

Ένα αλαλούμ που – δυστυχώς – στην περίπτωση της πόλης μας φαίνεται να έχει γίνει τόσο τακτικό, που στο τέλος, το… συνηθίσαμε και αποτελεί κι αυτό ένα δυσμενές αλλά έντονα υπαρκτό και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας.

  

«ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ» ΜΕΤΑΞΥ… ΚΟΡΙΝΘΟΥ – ΚΑΝΑΚΑΡΗ

Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων των παραπάνω, είναι και ο πεζόδρομος της Παντανάσσης. Ειδικά μάλιστα στο τμήμα του πάνω από την οδό Κορίνθου. Και ειδικότερα στο τμήμα μεταξύ της Κορίνθου και της οδού Κανακάρη.

Διότι αυτό που κάνει ακόμα πιο αισθητή την διαφορά σε αυτό το κομμάτι του πεζοδρόμου, δεν είναι τα μηχανάκια που πάνε κι έρχονται (αφού άλλωστε, όπως ήδη είπαμε, αυτό γίνεται ήδη σε όλους τους πεζοδρόμους) αλλά το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων – εστίασης και εμπορίου – που λειτουργούν στην περιοχή, προσπαθούν μόνοι τους να «αναχαιτίσουν» το φαινόμενο.

Πώς; Βάζοντας και απλώνοντας ζαρντινιέρες σε πολλά σημεία, μόνο και μόνο για να χρησιμεύουν ως τεχνητά εμπόδια σε δικυκλιστές που «κόβουν» δρόμο από εκεί για να κατέβουν στην Κορίνθου από την Κανακάρη ή αντιστοίχως να ανέβουν στην Κανακάρη από την Κορίνθου!

Επιχειρηματίας της περιοχής, επιβεβαιώνει – και με το παραπάνω – το πρόβλημα στην «Πολιτεία», εκφράζοντας ταυτοχρόνως την εύλογη και έκδηλη απορία του για το «άναρχο» της οδηγικής συμπεριφοράς ορισμένων συμπολιτών οι οποίοι δεν πτοούνται ακόμα κι αν βλέπουν ότι την ίδια ώρα που μπαίνουν με τις μηχανές τους στον πεζόδρομο κινούνται ηλικιωμένοι, παιδιά ή και μητέρες με παιδιά. Πολύ περισσότερο δε οι ντελιβεράδες που οδηγούν σα να βρίσκονται σε κεντρικό δρόμο… ταχείας κυκλοφορίας.

 

ΤΙ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ Η ΤΡΟΧΑΙΑ;

Προφανώς οι καταστηματάρχες δεν επέλεξαν την τοποθέτηση ζαρντινιερών προτού κάνουν το πρώτο «βήμα», να ενημερώσουν κάποιον απ’ τον Δήμο και την Τροχαία. Όμως οι αλλεπάλληλες ενημερώσεις και εκκλήσεις δεν «έφεραν» αντιμετώπιση του θέματος.

Τι να σου κάνει κι η Τροχαία, άλλωστε, με μόλις δυο-τρεις μοτοσικλετιστές ανά βάρδια που καλούνται να καλύψουν όλη την πόλη; Κι έτσι, οι επαγγελματίες, οδηγήθηκαν στο να κάνουν κάτι, μόνοι τους, όχι τόσο για να σταματήσει ο θόρυβος από το πήγαιν’ έλα, όσο κυρίως, για να προστατευτούν οι περαστικοί ανυποψίαστοι πεζοί!

 

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Exit mobile version