H νέα παράταση που έδωσε η κυβέρνηση για την υποχρεωτική πιστοποίηση των ανελκυστήρων μπορεί να ανακούφισε προσωρινά τους ιδιοκτήτες και τους ένοικους από τον βραχνά των προστίμων όμως, από την άλλη δεν έλυσε το πρόβλημα που υπάρχει.
Η προθεσμία για την πιστοποίηση έληγε στις 30 Ιουνίου και το υπουργείο Ανάπτυξης ανανέωσε την προθεσμία αυτή έως τις 30 Νοεμβρίου του τρέχων έτους. Είναι η δεύτερη παράταση που δίνει το υπουργείο για αυτό το θέμα καθώς η πρώτη ήταν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2024.
«Η νέα χρονική προθεσμία που δόθηκε ήταν αναγκαστική με την έννοια ότι το υπουργείο αναγνώρισε το πρόβλημα που υπάρχει καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των πολυκατοικιών μπορεί να έχει ξεκινήσει την διαδικασία, όμως, δεν την έχει ολοκληρώσει» τονίζει ο Διονύσης Δημόπουλος, ιδιοκτήτης τεχνικού γραφείου για την συντήρηση ανελκυστήρων
Ωστόσο, δεν είναι αρκετή για να λύσει το πρόβλημα για τα τεχνικά γραφεία αφού μέσα στους μήνες που απομένουν είναι αδύνατον να προλάβουμε να καλύψουμε τις ανάγκες των πελατών μας.
Το τεχνικό προσωπικό είναι ελάχιστο μπροστά τις ανάγκες που προκύπτουν και ο χρόνος που δίνεται δεν αρκεί για την εκπαίδευση και την εξειδίκευση του ακόμα και αν βρίσκαμε άμεσα τους υπαλλήλους που χρειαζόμαστε».
Μεγάλο το κόστος
Για να μπορέσει να διεκπεραίωσή ένα τεχνικό γραφείο την πιστοποίηση ενός ανελκυστήρα θα χρειαστεί πρώτα να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει τις εργασίες αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του.
Αυτό απαιτεί ένα κόστος σημαντικό το οποίο ξεπερνάει κατά μέσο όρο τις 10.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 25.000 ευρώ, ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση του ανελκυστήρα.
Οι εγκαταστάσεις που έχουν μπει για παράδειγμα πριν από το 2005 θα χρειαστούν ολική αναβάθμιση αφού δεν τηρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές. Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς τα χρήματα αυτά συγκεντρώνονται σε μία μέρα από τους ενοίκους μιας πολυκατοικίας και χρειάζεται να παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις από την γενική συνέλευση.
Υπάρχει ενδιαφέρον
Στην Πάτρα ειδικότερα το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο αφού ένα μεγάλο ποσοστό των πολυκατοικιών είναι κτισμένες της δεκαετίες του ’70 και του ’80, έχουν παλιές εγκαταστάσεις ανελκυστήρων και πολλές από αυτές δεν είχαν προχωρήσει καν σε μια τέτοια διαδικασία.
«Στην αρχή είναι γεγονός ότι δεν υπήρχε ενδιαφέρον. Πλέον όμως από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι αν δεν γίνει αναβάθμιση των ανελκυστήρων θα πέσουν πρόστιμα, το ενδιαφέρον υπάρχει και αρκετές πολυκατοικίες έχουν ξεκινήσει να συγκεντρώνουν το ποσό που θα χρειαστούν. Όμως για μας τα τεχνικά γραφεία το πρόβλημα είναι ότι ο χρόνος είναι ελάχιστος και δεν υπάρχει αριθμητικά το τεχνικό προσωπικό για να καλύψουμε τη ζήτηση».
Τα πρόστιμα και το μητρώο
Τα πρόστιμα για την μη έκδοση πιστοποιητικού ανελκυστήρα ή την μη ανανέωση του είναι στα 1.500 ευρώ, ενώ σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος εξαιτίας αυθαίρετης λειτουργίας ξεκινούν από τα 15.000 ευρώ και φτάνουν έως και τις 60.000 ευρώ.
Η πιστοποίηση της ασφάλειας και της ποιότητάς ενός ανελκυστήρα θα γίνεται από συγκεκριμένες εταιρείες που είναι διαπιστευμένες από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης. Οι εκδόσεις πιστοποίησης θα καταχωρούνται σε μια ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να αναρτηθεί στον διαδικτυακό αέρα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, όπου εκεί θα υπάρχει το μητρώο του κάθε ανελκυστήρα και όλες οι λεπτομέρειες για την ποιότητα της πιστοποίησης του.