Πάτρα: Eκδήλωση – ενημέρωση για τον Αυτισμό – «Οι Αόρατοι Νικητές: Χτίζοντας τη Θέση μας στον Κόσμο»

    Ημερομηνία:

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό «Μίτος» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τη στήριξη του Δήμου Πατρέων και υπό την αιγίδα της Π.ΟΜ.ΑμεΑ Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων διοργανώνει εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό με τίτλο: «Οι Αόρατοι Νικητές: Χτίζοντας τη Θέση μας στον Κόσμο» την Τετάρτη 2 Απριλίου 2025 και ώρα: 18:00-20:00 στην Αγορά Αργύρη.

    Η ανακοίνωη αναφέρει: T”ην Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, δεν αρκεί να μιλήσουμε μόνο για τον αυτισμό. Πρέπει να ακούσουμε, να κατανοήσουμε, να δράσουμε. Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως ο αυτισμός δεν είναι απλώς μια διαταραχή, αλλά μια διαφορετική οπτική του κόσμου, ένα ξεχωριστό μονοπάτι που αξίζει σεβασμό, υποστήριξη και ευκαιρίες.

    Ο αυτισμός δεν είναι μια “κατάσταση” που αφορά μόνο τις οικογένειες των ατόμων που βρίσκονται στο φάσμα. Είναι ένα κοινωνικό ζήτημα, που αντανακλά το επίπεδο της αποδοχής, της ενσωμάτωσης και του σεβασμού που δείχνουμε στη διαφορετικότητα.      Είναι ένα κοινωνικό ζήτημα, ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε όλοι μαζί.

       Για χρόνια, τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού και οι οικογένειές τους αγωνίζονται απέναντι σε εμπόδια που η κοινωνία δημιουργεί. Αγωνίζονται για πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην εργασία, στις βασικές υπηρεσίες. Αγωνίζονται για να ακουστεί η φωνή τους. Είναι καιρός να γκρεμίσουμε αυτά τα εμπόδια, όχι να απαιτούμε από εκείνους να προσαρμοστούν σε έναν κόσμο που δεν έχει φτιαχτεί για αυτούς.

    Ο αυτισμός δεν είναι ασθένεια που ζητά θεραπεία. Είναι ένας τρόπος ύπαρξης που ζητά αποδοχή. Είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου να ζει με αξιοπρέπεια, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς περιορισμούς. “Μην προσπαθείς να αλλάξεις κάποιον με αυτισμό. Αγάπησέ τον όπως είναι.”

    Πρέπει να πάμε πέρα από τα σύμβολα και τις τυπικές εκδηλώσεις υποστήριξης. Πρέπει να διεκδικήσουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που δεν αποκλείει, μια κοινωνία που δεν στιγματίζει, μια πολιτεία που δεν αδιαφορεί. Όταν οι γονείς ενός παιδιού με αυτισμό πρέπει να γίνουν ήρωες για να του εξασφαλίσουν τα βασικά, αυτό δεν είναι πρόοδος. Είναι αποτυχία όλων μας.

       Ας μιλήσουμε για εργασία. Πόσες εταιρείες προσλαμβάνουν άτομα με αυτισμό; Πόσοι εργοδότες αναγνωρίζουν τις ικανότητες τους; Η κοινωνία συχνά βλέπει μόνο τα εμπόδια και όχι το δυναμικό. Όμως, πολλοί άνθρωποι με αυτισμό διαθέτουν εξαιρετικές δεξιότητες – στη μνήμη, στην ανάλυση δεδομένων, στη δημιουργικότητα. Η διαφορετικότητα δεν είναι αδυναμία. Είναι δύναμη.

    Η αποδοχή δεν σημαίνει οίκτο. Σημαίνει δράση. Σημαίνει να δίνουμε ίσες ευκαιρίες, να προσαρμόζουμε τις δομές μας, να καταργούμε διακρίσεις. “Δεν είναι οι άνθρωποι με αυτισμό που πρέπει να αλλάξουν. Είναι ο τρόπος που τους αντιμετωπίζουμε.”

    Ας δεσμευτούμε να αλλάξουμε την κοινωνία μας. Να πιέσουμε για εκπαιδευτικά προγράμματα που σέβονται τη διαφορετικότητα. Να απαιτήσουμε πολιτικές που εξασφαλίζουν την ένταξη. Να σταματήσουμε να μιλάμε για ενσυναίσθηση και να αρχίσουμε να τη δείχνουμε με πράξεις.

     Η κοινωνία έχει την ευθύνη να δημιουργήσει ένα περιβάλλον κατανόησης, όπου τα άτομα με αυτισμό να αισθάνονται αποδεκτά και σεβαστά. Παρόλο που τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε αυξημένη ευαισθητοποίηση, ο αυτισμός εξακολουθεί να μην έχει λάβει την προσοχή και την υποστήριξη που του αναλογεί. Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλίσουμε πόρους και υποδομές που θα επιτρέψουν στα άτομα με αυτισμό να ζουν με αξιοπρέπεια, να εκπαιδεύονται, να εργάζονται και να συμμετέχουν ισότιμα στην κοινωνία.

    Στην πόλη της Πάτρας πρέπει να υπάρχουν 4.000 άτομα με διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος και στον Δήμο περίπου 5.000  Στο σύλλογό μας συμμετέχει μόνο το 8-10% και αφορά κυρίως γονείς.

    Ο σύλλογός μας «ΜΙΤΟΣ»  με αγώνα και συνεργασίες, βρίσκεται πίσω από πολλές σημαντικές πρωτοβουλίες και την ανάπτυξη δομών υποστήριξης. Συμμετέχουμε ενεργά σε θεσμικά όργανα και σε διαμορφώσεις πολιτικών που αφορούν τον αυτισμό. Ιδιαίτερα, έχουμε εργαστεί για τη δημιουργία του Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ ΑμεΑ) και των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Δήμου Πατρέων και της δωρεάς οικοπέδου του Σταθακοπουλείου κληροδοτήματος, βρισκόμαστε πλέον στο τελικό στάδιο υλοποίησης αυτών των σημαντικών έργων.

    Δυστυχώς, οι καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατικών και εργολαβικών προβλημάτων έχουν επιβραδύνει την ολοκλήρωση αυτών των κρίσιμων υποδομών. Ωστόσο, με τη συντονισμένη προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων φορέων, εργαζόμαστε αδιάκοπα για να διασφαλίσουμε την ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωσή τους.

    Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι η οικονομική βιωσιμότητα των δομών αυτών. Παρά τις πρόσφατες αυξήσεις στις χρηματοδοτήσεις των στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης, οι ανάγκες παραμένουν μεγάλες. Η κρατική επιχορήγηση δεν καλύπτει πλήρως τις απαιτούμενες δαπάνες, γεγονός που καθιστά αναγκαία την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, όπως ευρωπαϊκά προγράμματα και ιδιωτικές χορηγίες.

    Ένα επιπλέον πρόβλημα που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η εμφάνιση αμφιλεγόμενων οργανισμών που αποσπούν χρηματοδοτήσεις χωρίς να παρέχουν ουσιαστικές υπηρεσίες. Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι οι πόροι διοχετεύονται εκεί όπου πραγματικά χρειάζονται.

     Ας αγωνιστούμε για έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς, όπου κάθε άτομο στο φάσμα του αυτισμού θα μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια και ίσες ευκαιρίες. Ευχαριστούμε όλους όσους βρίσκονται στο πλευρό μας και στηρίζουν έμπρακτα τις προσπάθειές μας.

    Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Πατρέων, την επιτροπή διαχείρισης του Σταθακοπουλείου κληροδοτήματος, τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ, καθώς και όλους τους συνεργάτες μας που συμβάλλουν καθημερινά στον κοινό μας αγώνα.

    Μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία που αγκαλιάζει και στηρίζει τη διαφορετικότητα, έναν κόσμο όπου ο αυτισμός δεν είναι εμπόδιο, αλλά μέρος της πολυμορφίας της ανθρώπινης ύπαρξης.

     Από την Αποδοχή στη Συμπερίληψη

    Αποδοχή: Σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε την ύπαρξη της διαφορετικότητας, ότι δεν την απορρίπτουμε, ότι την σεβόμαστε.

    Συμπερίληψη: Σημαίνει ότι η κοινωνία προσαρμόζεται για να χωρέσει όλους τους ανθρώπους, χωρίς διακρίσεις, χωρίς εμπόδια.

    Η διαφορά ανάμεσα σε αυτές τις δύο έννοιες είναι καθοριστική. Η αποδοχή είναι το πρώτο βήμα, αλλά από μόνη της δεν αλλάζει την καθημερινότητα των ατόμων με αυτισμό. Για να φτάσουμε στη συμπερίληψη, χρειάζονται πράξεις:

    Συμπεριληπτική εκπαίδευση στα σχολεία
    Ίσες ευκαιρίες στην εργασία
    Πρόσβαση σε δημόσιους χώρους χωρίς εμπόδια
    Ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα δικαιώματα των ατόμων με αυτισμό
    Η Σχέση της Κοινωνίας με τον Αυτισμό Σήμερα

    Αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα, συχνά βλέπουμε:
    Έλλειψη κατανόησης από το ευρύ κοινό
    Περιορισμένες ευκαιρίες κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης
    Στερεότυπα που οδηγούν σε διακρίσεις και απομόνωση

    Η κοινωνία, χωρίς να το καταλαβαίνει, δημιουργεί φραγμούς που καθιστούν τη ζωή των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού δύσκολη. Αυτά τα εμπόδια δεν είναι μόνο φυσικά, αλλά και κοινωνικά, θεσμικά, επικοινωνιακά.

    Τα Βασικά Συστατικά μιας Συμπεριληπτικής Κοινωνίας

    Για να γίνει η κοινωνία πραγματικά συμπεριληπτική, πρέπει να εξασφαλίσουμε:

    Παιδεία και ενημέρωση: Η εκπαίδευση της κοινωνίας για τον αυτισμό είναι το πρώτο βήμα για την αλλαγή. Όσο περισσότερη γνώση υπάρχει, τόσο λιγότερες προκαταλήψεις θα αντιμετωπίζουν τα άτομα στο φάσμα.

    Δικαιώματα και πολιτικές ένταξης: Η νομοθεσία πρέπει να διασφαλίζει ότι τα άτομα με αυτισμό έχουν ίσες ευκαιρίες και προστασία από διακρίσεις.

    Συνεργασία όλων των φορέων: Οικογένειες, εκπαιδευτικοί, εργοδότες, κρατικοί φορείς και κοινωνικές οργανώσεις πρέπει να δουλέψουν μαζί για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.

    Προσαρμογή των δημόσιων χώρων και υπηρεσιών: Οι πόλεις, τα σχολεία, οι χώροι εργασίας πρέπει να είναι σχεδιασμένοι ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των ατόμων με αυτισμό.

    Από τη Θεωρία στην Πράξη – Πώς Μπορούμε Όλοι να Βοηθήσουμε

    Κάθε ένας από εμάς μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία μιας πιο συμπεριληπτικής κοινωνίας:

    Ως γονείς, μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά μας την αξία της αποδοχής και του σεβασμού.
    Ως εκπαιδευτικοί, μπορούμε να εφαρμόσουμε συμπεριληπτικές πρακτικές μέσα στην τάξη.
    Ως εργοδότες, μπορούμε να δώσουμε ευκαιρίες σε άτομα με αυτισμό να εργαστούν.
    Ως πολίτες, μπορούμε να είμαστε πιο υπομονετικοί, να ακούμε, να στηρίζουμε.
    Η συμπερίληψη δεν απαιτεί μεγάλες θυσίες, αλλά μικρές πράξεις κατανόησης και προσαρμογής.

    Ένα Κάλεσμα σε Δράση

    Δεν αρκεί να λέμε ότι αποδεχόμαστε τα άτομα με αυτισμό. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου μπορούν να ζήσουν, να εργαστούν, να συμμετέχουν ισότιμα.

    Η κοινωνία μας θα γίνει καλύτερη όχι όταν “ανέχεται” τη διαφορετικότητα, αλλά όταν την αγκαλιάζει και την ενσωματώνει στην καθημερινότητά της.

    Ας κάνουμε όλοι το βήμα από την απλή αποδοχή προς τη συμπερίληψη.

    Μόνο έτσι θα φτιάξουμε έναν κόσμο πραγματικά δίκαιο για όλους”.

    proliptikes
    PhysioClinic

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Οι πιο… ντροπιαστικές συλλήψεις διασήμων

    Ο Τζιμ Μόρισον μέθυσε και θέλησε να δείξει το...

    ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ: 50χρονος χτύπησε και δάγκωσε στο λαιμό τη σύντροφό του

    Δικογραφία για ενδοοικογενειακή βία, απειλή και εξύβριση σχημάτισε το Αστυνομικό...

    Τέμπη: «Ψάξτε τα air condition και τον αέρα των φρένων»!

    «Για τη φονική πυρόσφαιρα ψάξτε τα air condition και...

    Στη Μιανμάρ η χούντα βομβαρδίζει τα θύματα του σεισμού

    Ακόμα και προτού ενσκήψει στην περιοχή ο χειρότερος σεισμός...