Ο Πολιτιστικός Σύλλογος”Παναγία Γηροκομητισσα” του Αγροτικού Προσφυγικού Συνοικισμού του Γηροκομειού στην έναρξη των εκδηλώσεων του για τα 100 χρόνια Εθνικής Μνήμης 1922-2022 ξεκινά με ένα αφιέρωμα στην “Μικρασιάτισσα Μάνα” την Κυριακή 15 Μαίου 2022 και ώρα 19,30 στην πλατεία της συνοικίας μας Απ.Κυδωνιάτης
Στόχος μας να παρουσιάσουμε πτυχές απο τον ρόλο της Ελληνίδας Μικρασιάτσσας σε διαφορους τομείς .Στην κοινωνία στον χώρο της εργασίας στους Εθνικούς Αγώνες στην Τέχνη τα γράμματα ,στο τραγούδι στο θέατρο την λογοτεχνία .
Απο τον Πόντο ως την Καππαδοκία και απο την Κωνσταντινούπολη ως την Ιωνία και Σμύρνη. Σε συνθήκες ειρήνης αλλά και στις τραγικές στιγμές των διωγμών ,της γενοκτονίας ,του ξεριζωμού και της προσφυγιάς.
Στον Αγροτικό Προσφυγικό Συνοικισμό του Γηροκομειού που αρχισε να κτίζετε τον Σεπτέμβρη του 1925 στο λόφο του Γηροκομειού κάτω από το Μοναστήρι της Παναγιάς εγκαταστάθηκαν σαράντα περίπου οικογένειες γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι με καταγωγή οι περισσότεροι απο τα παράλια της Μικράς Ασίας Σεβδίκιοϊ Μενεμένη Βουρλά Σμύρνη.
Γυναίκες που σε μια νύχτα έχασαν Πατρίδα ,πατερα ,σύζυγο αδελφό γιο και βρέθηκαν ξεριζωμένες με παιδιά στην αγκαλιά σε μια νέα αφιλόξενη καινούργια πατρίδα και έγιναν οι στυλοβάτες της πίστης και της παράδοσης ,η άσβεστη φλόγα της ιστορικής Μνήμης. Αγρότισσες που έσκαψαν την γη με τα χέρια τους εφιαξαν αμπέλια ,έσπειραν σταρι
Γυναίκες εργάτριες στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας και καλτσοποιϊας της πόλης , παραδουλεύτρες πλύστρες υπηρέτριες σε σπίτια .
Ηρωίδες που έπρεπε καθημερινά να κερδίζουν μάχες με τη ζωή με τη φτώχεια χωρίς φώς χωρίς νερό δίχως σπιτια στην αρχή σε μια προσφυγική παράγκα να παλεύουν με την παγωνιά τον χειμώνα την κάψα το καλοκαίρι τις καχυποψίες των ντόπιων.
Η γυναίκα της Μικράς Ασίας μεσα στο περασμα των χρόνων αναδύθηκε απο τις σταχτες της για να λάμψει
ξανά . Οι τόποι που χάθηκαν εδώ στην απέναντι όχθη ,θεμελιώθηκαν από την αρχή με στέρεα υλικά και αξίες που κυλούν μεσα στο αίμα μας. Ξαναδεθηκε το νήμα της ζωής …γεννήθηκε ζωή μέσα απο τις γυναίκες και η ψυχή σκαλωσε στα περβαζια του νου και της ιστορίας αναζητώντας τις θύμισες γεμάτες απο γεύσεις αρώματα και χρώματα της Ανατολής.
Η γυναίκα του ξεριζωμού και της προσφυγιάς πάλεψε, πολέμησε, νίκησε…..