ΠΑΤΡΑ: Ένα στα τρία παιδιά «θύμα» της πανδημίας

    Ημερομηνία:

    Toυ Αχιλλεα Ροδίτη (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ)

    Άκρως επίκαιρη (αλλά και ανησυχητική) η σημερινή παρέμβαση του PhD (c) Msc ψυχολόγου – κοινωνικού συμβούλου και αντιπροέδρου ΚΕ.ΚΟΙ.ΨΥ. Ν.Δ. Ελλάδας, Εμμανουήλ Σουρή (ένθετη φωτογραφία), για τις συνέπειες στις νέες και στους νέους όλων των αλλαγών που έφερε στη ζωή τους η πανδημία και τα συνακόλουθα υγειονομικά μέτρα.

    Ο πατρινός επιστήμονας… ηχεί συναγερμό κινδύνου αναδεικνύοντας τα κρίσιμα σημεία που αφορούν στην ψυχολογική κατάσταση των παιδιών εν καιρώ πανδημίας.

    Αναφέρει ότι 1 στα 3 παιδιά (7 με 17 ετών) εμφανίζουν μικρές ή μεγάλες ψυχικές διαταραχές!

    Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις επί των ποσοστών αυτοκτονίας, της κατάθλιψης και του άγχους παραμένουν προς το παρόν άγνωστες

    Κι ότι το κλείσιμο των σχολείων αποδείχθηκε ιδιαίτερα «ενοχλητικό» για τους μαθητές ενώ αυξάνει τον κίνδυνο να θέλουν να το εγκαταλείψουν!

    Ακόμα, ότι τελικά συνέβη αυτό που επί χρόνια προσπαθούσαμε να μειώσουμε: Την εξάρτηση των παιδιών από τις… οθόνες (υπολογιστές, κινητά κ.λπ.). Ο χρόνος ενασχόλησης αυξήθηκε δραματικά. Και σαν συνέπεια, μειώθηκε η σωματική άσκηση και αυξήθηκαν επικίνδυνα οι κακές διατροφικές συνήθειες!

    Souris

    Μιλάει επίσης και για τον εμβολιασμό των νέων προκρίνοντας την τεχνική έκθεση του ECDC σύμφωνα με την οποία «επί του παρόντος δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της μετάδοσης τους SARS-CoV-2 σε εφήβους και νεότερους ενήλικες».

    Εξαιτίας της σοβαρότητας και της κρισιμότητας του θέματος, αφού αφορά σε παιδιά, παραθέτουμε αυτολεξεί (στη συνέχεια) το επιστημονικό άρθρο-παρέμβαση του κ. Εμμανουήλ Σουρή ο οποίος του έδωσε τον τίτλο: «Οι νέοι είναι στο επίκεντρο της ανάγκης αλλά και στο κέντρο των καινοτόμων απαντήσεων στην ψυχική υγεία».

    ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ

    «Σύμφωνα με διάφορες έρευνες, η ψυχολογική πίεση που υφίστανται νέες και νέοι έχει ενταθεί σημαντικά σε σχέση με την περασμένη άνοιξη. Σχεδόν ένα στα τρία παιδιά στις ηλικίες μεταξύ 7 και 17 ετών εμφανίζουν μικρές ή μεγάλες διαταραχές της ψυχικής τους υγείας. Επιβαρυντικοί παράγοντες θεωρούνται το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο καθώς και ο περιορισμένος σε σχέση με το σχολείο διαθέσιμος χώρος στο σπίτι. Η πανδημία έφερε ένα ισχυρό αίσθημα υπευθυνότητας αλλά και μεγάλη ανησυχία για τους περιορισμούς που επιβάλλει στην καθημερινότητα.

    Η ηλικία μεταξύ 10 και 18 ετών είναι ούτως ή άλλως ιδιαίτερα σημαντική και κρίσιμη, συμβαίνουν πολλά σε αυτή την ηλικία, σωματικά, ορμονικά, ψυχικά. Αντιμέτωποι με τους περιορισμούς της κοινωνικής τους ζωής και την αυξημένη αβεβαιότητα σε ένα στάδιο της ζωής τους στο οποίο το μέλλον ήδη φαντάζει θολό και επικίνδυνο, πολλοί νέοι υποφέρουν από την ολοένα και εντεινόμενη αίσθηση ότι χάνουν τα πολύτιμα και τα «καλύτερά» τους χρόνια. Στην Ιταλία και την Ολλανδία, ορισμένες παιδοψυχιατρικές κλινικές έχουν αγγίξει την πληρότητά τους.

    ΟΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

    Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις επί των ποσοστών αυτοκτονίας, της κατάθλιψης και του άγχους παραμένουν προς το παρόν άγνωστες, υπάρχει όμως μια σκοτεινή εικόνα μιας κρίσης που θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με αντίστοιχη σοβαρότητα με εκείνη που επιφυλάσσουμε στον ιό.

    Η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη, που μαθητές και ακτιβιστές για την ψυχική υγεία στην Ευρώπη έχουν ζητήσει από τις αρχές τη χαλάρωση ορισμένων μέτρων, καλώντας μεταξύ άλλων και σε άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων, παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί φοβούνται ότι η πρόωρη χαλάρωση των περιορισμών θα επιδεινώσει την εξάπλωση των νέων μεταλλάξεων».

    Το κλείσιμο των σχολείων και ο χρόνος μπροστά στις οθόνες

    «Το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων ήταν πολύ ενοχλητικό για τα παιδιά και τις οικογένειές τους και προκαλούν σημαντικές κοινωνικές, υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις», λέει ο κ. Σουρής.

    Και συνεχίζει: «Η αποτελεσματικότητα και η ποιότητα της εξ αποστάσεως μάθησης είναι χαμηλότερη από ό, τι η δια ζώσης εκπαίδευση, προκαλώντας αρνητικές εκπαιδευτικές επιπτώσεις, όπως η μείωση της απόδοσης, τα μειωμένα κίνητρα στο σχολείο και στο σπίτι και ο αυξημένος κίνδυνος εγκατάλειψης του σχολείου. Ο χρόνος μπροστά στις οθόνες και η χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης αυξήθηκε, η σωματική δραστηριότητα μειώθηκε, ενώ η καθιστική συμπεριφορά και οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες αυξήθηκαν.

    Και σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η τεχνική έκθεση του ECDC για τον εμβολιασμό των εφήβων (1/6/2021), που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ‘επί του παρόντος δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της μετάδοσης τους SARS-CoV-2 σε εφήβους και νεότερους ενήλικες’ καθώς και ότι ‘πολύ λιγοστά δεδομένα σχετικά με την -μετά την κυκλοφορία- ασφάλεια των εμβολίων κατά της COVID-19, μεταξύ εφήβων και νεότερων ενηλίκων, είναι επί του παρόντος διαθέσιμα’.

    Είναι επιβεβλημένη η ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε η διεξαγωγή Προγραμμάτων Προαγωγής Υγείας που θα ενταχθούν άμεσα στο σχολικό πρόγραμμα και θα στοχεύουν στην ενημέρωση και στην πρόληψη της παιδικής και εφηβικής κατάθλιψης, του ολοένα αυξανόμενου ανησυχητικού φαινομένου του ‘εθισμού στο διαδίκτυο’ και των επιπτώσεων του με κυριότερη και επιβαρυντική για την δημόσια υγεία ‘παιδική και εφηβική παχυσαρκία’.

    Και δυστυχώς πρέπει να δράσουμε άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση, ειδάλλως θα έρθουμε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρα φαινόμενα στην ψυχική υγεία».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ελεγχοι για μαύρο χρήμα στα social media

    Ενα post που ξεφεύγει, μια δήλωση με «χοντρά» νούμερα...

    Κοπές δένδρων στην περιοχή του Καστελοκάμπου

    Κοπές δένδρων στην περιοχή του Καστελοκάμπου. Συνεργεία κλαδεύουν αλλά...

    ΠΑΤΡΑ: Να παίξουν ρόλο και οι δημότες αλλά… να δούμε και το «μέτωπο»

    Ο ∆ήμος Πατρέων υπέγραψε, στις 8 Μαΐου, τη σύμβαση...