“Πάτρα Ενωμένη”: Ερωτήσεις στη Δημοτική Αρχή από Θεόδωρο Ξυλιά, Μάχη Σιώρου και Φίλιππο Οικονόμου

    Ημερομηνία:

     Οι ερωτήσεις που καταθέτουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Μάχη Σιώρου Θεόδωρος Ξυλιάς και Φίλιππος Οικονόμου:

    Ερώτηση Θόδωρου Ξυλιά για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

    “Πάτρα Ενωμένη”: Ερωτήσεις στη Δημοτική Αρχή από Θεόδωρο Ξυλιά, Μάχη Σιώρου και Φίλιππο Οικονόμου

    Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της λειψυδρίας γίνονται όλο και πιο αισθητές. Η πρόληψη και ο μακροχρόνιος σχεδιασμός αποτελούν μονόδρομο και για τον διευρυμένο Δήμο Πατρέων.
    Όλοι βλέπουμε τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες. Τα τελευταία χρόνια η ΔΕΥΑΠ υποχρεώνεται να μισθώνει κατά διαστήματα τα βυτιοφόρα μεταφοράς πόσιμου νερού για να τροφοδοτούνται σε κοινότητες δεξαμενές ύδρευσης κατασκευασμένες πριν από πολλά χρόνια και για τις ανάγκες εκείνης της εποχής, που σήμερα δεν επαρκούν λόγω της ραγδαίας οικιστικής ανάπτυξης και παρά τα αιτήματα των κοινοτήτων τόσο για την επέκτασή τους σε ορεινά και ημιορεινά χωριά όσο και για την ενοποίηση των δικτύων ύδρευσης σε παραλιακές περιοχές, συνεχώς αναβάλλονται.
    Ωστόσο εκκρεμούν η επέκταση του διυλιστηρίου στο Ριγανόκαμπο, το μάστερ πλαν για τη διαχείριση των ομβρίων, η συμμετοχή του Δήμου και της ΔΕΥΑΠ σε προγραμματισμό σύμφωνα με την με αρ. 63/24.1.2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και με την με αρ. 193/25.6.2021 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΠ για την εγκατάσταση πιλοτικής αυτόνομης μονάδας τριτοβάθμιας επεξεργασίας των λυμάτων στον βιολογικό και την επαναχρησιμοποίηση του νερού για άρδευση των κοινόχρηστων χώρων εξοικονομώντας πόσιμο νερό, που σήμερα καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες για άρδευση. Η καθυστέρηση υλοποίησης τους εγκυμονεί κινδύνους για τις ανάγκες της πόλης.

    ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ:

    1) Τι έχει πράξει προκειμένου να μην υποχρεώνεται η ΔΕΥΑΠ να μεταφέρει πόσιμο νερό με βυτιοφόρα σε δεξαμενές ύδρευσης ούτε να τροφοδοτεί με νερό αμφιβόλου ποιότητας σε δεξαμενές ύδρευσης.
    2) Τι έχει πράξει για τις επεκτάσεις δεξαμενών ύδρευσης λόγω οικιστικής ανάπτυξης καθότι έχουν υποβληθεί και αιτήματα τοπικών κοινοτήτων σε ορεινά και ημιορεινά χωριά.
    3) Τι έχει πράξει σχετικά με τις προβλέψεις για ενοποίηση των δικτύων ύδρευσης σε παραλιακές περιοχές.
    4) Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η μελέτη επέκτασης του διυλιστηρίου στο Ριγανόκαμπο.
    5) Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το μάστερ πλαν για τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων.
    6) Στα πλαίσια εξοικονόμησης πόσιμου νερού, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων και η επαναχρησιμοποίηση του νερού που θα προκύπτει από την επεξεργασία για άρδευση των κοινόχρηστων χώρων κλπ..

    Δυο ερωτήσεις προς τον Δήμαρχο Πατρέων και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους καταθέτει η δημοτική σύμβουλος Μάχη Σιώρου.

    “Πάτρα Ενωμένη”: Ερωτήσεις στη Δημοτική Αρχή από Θεόδωρο Ξυλιά, Μάχη Σιώρου και Φίλιππο Οικονόμου

    Αναλυτικά:

    ΠΕΡΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ, ΕΠΣΑ ΚΑΙ ΚΑΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

    Η Δημοτική Αρχή διοργάνωσε και πραγματοποίησε το Σάββατο 14 Ιουνίου 2025, μία ακόμα κινητοποίηση / διαμαρτυρία με αντικείμενο την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του Δήμου, σε συνδυασμό βέβαια και με άλλα, αμιγώς πολιτικού ύφους και χαρακτήρα ζητήματα, υπό την ξεκάθαρη κομματική της ταυτότητα.

    Αν και ένα ερώτημα που τίθεται, είναι, τι έχει κερδίσει η Δημοτική Αρχή με αυτού του είδους τις κινητοποιήσεις αλλά και τί, επί της ουσίας, έχουν προσφέρει μέχρι τώρα στον πολίτη της Πάτρας και σε όσα περιμένει από την δημοτική του αρχή, θα προτιμήσω να θέσω κάποια άλλα ερωτήματα, που μπορεί να μας βοηθήσουν όλους – και κυρίως τους πολίτες – να αντιληφθούμε καλύτερα την πραγματικότητα.

    Διαμαρτύρεται η Δημοτική Αρχή για 67 εκ. ευρώ που όπως λέει, παρακρατούνται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις. Μπορείτε να μας απαντήσετε λοιπόν, πόσα χρήματα διατέθηκαν στην Πάτρα από το προηγούμενο ΕΣΠΑ (2014-2020) και πόσα απορροφήθηκαν;

    Ειδικότερα, μπορείτε να μας πείτε ποιος ήταν ο προϋπολογισμός του Προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Πάτρας και σε τι ποσοστό υλοποιήθηκε το Πρόγραμμα; Επίσης, μπορείτε να μας παραθέσετε τα αντίστοιχα στοιχεία για το Πρόγραμμα βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του νέου ΕΣΠΑ (2021-2027) και να μας παρουσιάσετε τα στοιχεία εξέλιξής του;

    Επίσης, μπορείτε να μας πείτε τι γίνεται με την ανακατασκευή του θεάτρου «Απόλλων», για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα 16 εκ. ευρώ, αλλά και γιατί, σε δημόσιες δηλώσεις του, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Ιάσονας Φωτήλας, ανέφερε ότι κινδυνεύουν να χαθούν 4 εκ. ευρώ για το καρναβάλι της Πάτρας;

    Ακόμα, και με αφορμή όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα, κατά τη γνώμη σας, αρκεί μόνο η υποστελέχωση για να δικαιολογήσει το πολύ μεγάλο έλλειμμα συντηρήσεων, που έχουν φέρει τα ιστορικά σιντριβάνια της πλατείας Γεωργίου σε άθλια κατάσταση ή ακόμα και τον φανοστάτη μπροστά στο θέατρο «Απόλλων» να καταρρέει;

    Αρκεί για να δικαιολογήσει το τεράστιο ζήτημα καθαριότητας που υφίσταται στην πόλη, ειδικά με τους κάδους ανακύκλωσης και την αδυναμία του Δήμου να καλύψει – έστω και στοιχειωδώς – το πρόβλημα;

    Μπορείτε να μας πείτε και γιατί καθυστερούν τόσο πολύ τα έργα ανάπλασης στην  Άνω Πόλη, στα Προσφυγικά και αλλού ή γιατί παραμένουν ημιτελή και με σοβαρές κακοτεχνίες πολλά σημεία; Στην πλατεία Αγίου Γεωργίου ήδη ξεκολλούν οι κυβόλιθοι ενώ ένα μικρό τμήμα παραμένει χωρίς στρώσιμο επί πολλούς μήνες. Τι συμβαίνει τελικά, με τα έργα;

    Τέλος, επισημαίνω ότι πρόσφατα δόθηκαν στη δημοσιότητα κάποια στοιχεία της πρώτης αξιολόγησης των πολιτών στις υπηρεσίες του κράτους και των δήμων, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1.500 κάτοικοι της Πάτρας. Με την δική τους βαθμολογία, ο Δήμος της Πάτρας κατατάσσεται στην 147η θέση μεταξύ 184 Δήμων της Ελλάδας. Νομίζετε ότι κάνουν λάθος οι πολίτες της Πάτρας στην αξιολόγησή τους;

    ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΣΤΟ ΡΩΜΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ

    Σε πρόσφατη συνάντηση με την Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων είχαμε ενημέρωση για ένα θέμα που κατ΄επανάληψη έχει φέρει σε γνώση της δημοτικής αρχής, αλλά χωρίς να έχει λάβει κάποια συγκεκριμένη απάντηση ή να έχει δοθεί λύση.

    Μικλάμε για το περίπτερο, που βρίσκεται επί της οδού Γερμανού και είναι σχεδόν κολλητά στην νότια περίφραξη του Ρωμαικού Ωδείου Πατρών και μάλιστα κάποια τμήματα είναι δεμένα με αλυσίδα και λουκέτο.
    Να σημειώσουμε η πόρτα από την πλευρά της οδού Γερμανού θα είναι πια η κύρια πρόσβαση στο μνημείο.
    Η τοποθέτηση του και λειτουργία του στο συγκεκρικμένο σημείο είναι παράνομη από την αρχαιολογική νομοθεσία, γιατί δεν έχει έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας βάσει του άρθρου άρθρου 10, παρ. 3 του Ν 4858/2021.
    Μάλιστα είναι όχι μόνο παράνομη η έγκριση του Δήμου, αλλά και άκυρη, όπως προκύπτει από την παρ. 6 του ίδιου άρθρου (συνημμένα ακολουθιόυν τα σχετικά άρθρα).

    Και εκτός του ότι είναι παράνομο θίγει έμμεσα (αισθητικά) το μνημείο.

    Ρωτάμε λοιπόν :
    * Πρόκεται άμεσα να απομακρύνετε το συγκεκριμένιο περίπτερο (σε χώρο που σας έχει υποδειχτεί από την διεύθυνση αρχαιοτήτων) προκειμένου να αποκατασταθεί η μη νόμιμη τοποθέτηση του περιπτέρου στην συγκεκριμένη θέση, αλλά και το αισθητικό κομμάτι μπροστά από ένα τέτοιο μνημείο;
    Αλλά και για να αποφευχθούν περαιτέρω νόμιμες διαδικασίες από την πλευρά της υπηρεσίας ;

    Ερώτηση Φίλιππου Οικονόμου για την κατάσταση στα Δημοτικά ουρητήρια

    “Πάτρα Ενωμένη”: Ερωτήσεις στη Δημοτική Αρχή από Θεόδωρο Ξυλιά, Μάχη Σιώρου και Φίλιππο Οικονόμου

    Η χρόνια εγκατάλειψη των δημόσιων ουρητηρίων στον Δήμο Πατρέων αποτελεί προσβολή για την υγεία, την αισθητική και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Τα περισσότερα είναι διαρκώς κλειδωμένα με λουκέτα και έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες. Αναδύουν έντονη δυσοσμία, πνίγοντας κατοίκους και περαστικούς, ενώ έχουν εξελιχθεί σε εστίες ρύπανσης και παραβατικότητας ιδιαίτερα σε σημεία όπως η Πλατεία Υψηλών Αλωνίων, η Πλατεία Ελευθερίας και η Πλατεία Γεωργίου Α΄ με αποτέλεσμα να γίνονται αποδέκτες δημόσιων ουρητηρίων το Δημοτικό Θέατρο και τα συντριβάνια της Πλατείας Γεωργίου Α΄.
    Κάτοικοι και επαγγελματίες της εστίασης και τουρισμού εκφράζουν την οργή τους για αυτήν τη ντροπιαστική εικόνα, καθώς άνθρωποι – συχνά Ρομά ή άστεγοι – αναγκάζονται να αφοδεύουν δίπλα στις πόρτες του ίδιου του Θεάτρου. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτήν την αδράνεια. Ο Δήμος έχει ευθύνη να παρέχει βασικές συνθήκες καθαριότητας και δημόσιας υγιεινής.
    Ιδιαίτερη ντροπή αποτελεί η παντελής έλλειψη υποδομών προσβάσιμων σε άτομα με αναπηρία. Είναι αδιανόητο το 2025 να μην υπάρχουν σύγχρονα, προσβάσιμα, καθαρά και λειτουργικά δημόσια ουρητήρια που να εξυπηρετούν όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες. Η προσβασιμότητα δεν είναι πολυτέλεια – είναι δικαίωμα.

    Ερωτήσεις :
    1. Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των δημόσιων ουρητηρίων στον Δήμο Πατρέων, πόσα από αυτά είναι σήμερα λειτουργικά και πόσα παραμένουν κλειστά ή εγκαταλελειμμένα;
    2. Υπάρχει εγκεκριμένο σχέδιο τακτικής συντήρησης, καθαριότητας και φύλαξης των δημόσιων ουρητηρίων, και αν ναι, ποια είναι η συχνότητα εφαρμογής του;
    3. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των εγκαταλελειμμένων ουρητηρίων, ιδιαίτερα σε κομβικά σημεία όπως η Πλατεία Υψηλών Αλωνίων, η Πλατεία Γεωργίου Α΄, η Πλατεία Ελευθερίας και η Πλατεία Όλγας;
    4. Υπάρχουν ή προβλέπονται άμεσα δημόσια ουρητήρια προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) και με ποια πρότυπα σχεδιάζονται αυτά;
    5. Ποιο είναι το ύψος των κονδυλίων που έχουν διατεθεί τα τελευταία πέντε έτη για τη λειτουργία και τη συντήρηση των δημόσιων ουρητηρίων και πώς αυτά αξιοποιήθηκαν στην πράξη;
    Η πόλη δεν μπορεί να προοδεύσει όταν αδυνατεί να καλύψει τις πιο βασικές ανάγκες των ανθρώπων της.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Κι άλλο τροχαίο στην Αμερικής! Σφοδρή σύγκρουση μηχανής με αυτοκίνητο – ΦΩΤΟ

    Σφοδρή σύγκρουση μηχανής με ΙΧ σήμερα το βράδυ στην...

    ΠΑΤΡΑ: Ελάτε να ανταμώσουμε και να εορτάσουμε μαζί Canada Day

    Ελάτε να ανταμώσουμε και να εορτάσουμε μαζί Canada Day. Το...

    Χορευτική πανδαισία στον πολυχώρο πολιτισμού της Ιχθυόσκαλας (ΦΩΤΟ)

    Το μεγαλείο του λαϊκού πολιτισμού και της χορευτικής παράδοσης, ...

    Λειτουργία τριών ΦΟΣΔΑ στην ΠΔΕ πρότινε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας

    Την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον των ΦΟΣΔΑ...