flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

ΠΑΤΡΑ: «Επεσε» χρήμα στο Καραμανδάνειο – Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και ανακαίνιση θαλάμων

Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να έχει ξεχάσει το μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο της ευρύτερης περιφέρειας το Καραμανδάνειο, αλλά η διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας το έχει στην προτεραιότητά της.

Αυτό τουλάχιστον δηλώνει η διάθεση του ποσού των 370.300 ευρώ από το ταμείο της 6ης ΥΠε για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και ανακαίνιση των θαλάμων νοσηλείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο διοικητής της 6ης ΥΠε Γιάννης Καρβέλης, διατέθηκε το ποσό των 299.000 ευρώ για την πλήρη λειτουργία του Ακουολογικού Τμήματος. «Ο διευθυντής του Τμήματος Αθανάσιος Ασημακόπουλος και ο γιατρός Κωνσταντίνος Μουρτζούχος μού ανέφεραν ότι ήταν αναγκασμένοι να στέλνουν περιστατικά στην Αθήνα επειδή το Τμήμα δεν διέθετε τον κατάλληλο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση βρεφών και παιδιών. Ο εξοπλισμός του Τμήματος ήταν πάρα πολύ παλιός καθώς είχε αποκτηθεί προς 20 και 30 ετών.

Αντιλαμβάνεστε πόσο πίσω ήταν. Ετσι αποφασίσαμε να χρηματοδοτήσουμε την πλήρη αντικατάστασή του ώστε όλα τα παιδιά να αντιμετωπίζονται εδώ και να έχουν πρόσβαση σε ότι πιο σύγχρονο υπάρχει σήμερα. Μάλιστα η εγκατάσταση των νέων μηχανημάτων θα γίνει σε χώρο που έχει ανακαινιστεί και προετοιμαστεί κατάλληλα» μας είπε ο κ. Καρβέλης.

«Υπέγραψα χρηματοδότηση ύψους 71.300 ευρώ προκειμένου να ανακαινιστούν οι θάλαμοι και να κατασκευαστούν εσωτερικές τουαλέτες. Προσπαθούμε να εκσυγχρονίσουμε το παιδιατρικό μας νοσοκομείο στο βαθμό που μπορούμε, διότι όλοι γνωρίζουμε ότι τα κτιριακά του περιθώρια είναι συγκεκριμένα. Η καλύτερη δυνατή περίθαλψη των παιδιών είναι κάτι που μας απασχολεί διαρκώς. Καταφέραμε να στελεχώσουμε το Αναισθησιολογικό Τμήμα κι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε λίστα αναμονής σε αντίθεση με τα παιδιατρικά της Αθήνας. Ο,τι δυνατότητες έχουμε, τις εξαντλούμε και προσπαθούμε να προλαμβάνουμε αρνητικές εξελίξεις εις βάρος των παιδιών. Είναι το μοναδικό αμιγώς παιδιατρικό νοσοκομείο στην ευρύτερη περιφέρεια και όλοι γνωρίζουμε το σωτήριο έργο που έχει παράσχει σε χιλιάδες παιδιά» μας είπε ο κ. Καρβέλης.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Ωστόσο οι παραπάνω παρεμβάσεις δεν είναι αρκετές για να κρατήσουν όρθιο το Καραμανδάνειο και πολύ περισσότερο να αναπτυχθεί στον βαθμό που πρέπει ώστε να παράσχει στα παιδιά της περιοχής το σύνολο της παιδιατρικής φροντίδας.

Η κατάσταση του Καραμανδανείου είναι γνωστή στο υπουργείο Υγείας, η ηγεσία του οποίου αναγνωρίζει την επείγουσα αναγκαιότητα ανέγερσης ενός νέου παιδιατρικού νοσοκομείου. Ωστόσο η προοπτική αυτή απορρίφθηκε ελλείψει χρημάτων παρ’ ότι ο κ. Καρβέλης, όπως έχει γράψει η εφημερίδα «Πελοπόννησος», έχει εξασφαλίσει την κατάλληλη οικοπεδική έκταση κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Στη θέση δε του νέου κτιρίου, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλέυρης και η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα είχαν εξαγγείλει παρεμβάσεις για την αναβάθμισή του.

Συγκεκριμένα σε άρθρο του που φιλοξένησε η «Π» στις 14 Δεκεμβρίου στο Ιατρικό Ενθετο «Λόγοι Υγείας», ο κ. Πλεύρης σημείωνε χαρακτηριστικά: «…το Καραμανδάνειο Παιδιατρικό Νοσοκομείο θα αναβαθμιστεί στα πρότυπα του Νοσοκομείου Παίδων ‘’Αγία Σοφία’’».

Μπήκαμε όμως στη νέα χρονιά και το υπουργείο δεν έχει προχωρήσει σε καμία συγκεκριμένη ανακοίνωση για το μέλλον του νοσοκομείου. Επομένως στην παρούσα φάση όλα είναι ρευστά. Πάγιο αίτημα της Δυτικής Ελλάδας και των άλλων νομών που καλύπτονται παιδιατρικά στην Πάτρα είναι η ανέγερση ενός σύγχρονου, πλήρως εξοπλισμένου και πλήρως στελεχωμένου με όλες τις παιδιατρικές ειδικότητες ώστε να μην προκύπτει ανάγκη διακομιδής παιδιού στα παιδιατρικά νοσοκομεία των Αθηνών.

ΤΙ ΑΦΟΡΑ Η ΝΕΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Ειδικότερα, η χρηματοδότηση αφορά στον παρακάτω εξοπλισμό:

Ενδοσκοπικό πύργο κι ένα σετ εργαλείων χειρουργείου

Πλήρες σε ακουολογικού εργαστηρίου

Ειδικό εξοπλισμό ΩΡΛ

Πλήρες εξεταστικό σύστημα εξωτερικών ιατρείων ΩΡΛ

Χειρουργικό μικροσκόπιο

Εκτός από την αντικατάσταση όλου του εξοπλισμού του Ακουολογκού Τμήματος, με χρήματα της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας θα ανακαινιστούν και οι θάλαμοι νοσηλείας.

ΧΩΡΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρά τα οξυμένα προβλήματα, η νέα χρονιά βρήκε το παιδιατρικό νοσοκομείο, χωρίς διοικητή. Υπενθυμίζεται ότι ο χειρουργός Παύλος Αθανασόπουλος παραιτήθηκε από τη διοίκηση του νοσοκομείου στις 20 Οκτωβρίου. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν ακουστεί πολλά σενάρια για τους πιθανούς διαδόχους του, αλλά η ηγεσία του υπουργείου δεν φαίνεται ότι το έχει στις προτεραιότητές της. Ή για την ακρίβεια δείχνει δυσκολία στο να αποφασίσει καθώς είναι γνωστές οι αντιπαλότητες που αναπτύσσονται μεταξύ των βουλευτικών γραφείων για το ποιου η επιλογή θα περάσει.