«Να σταματήσουμε να θρηνούμε ανθρώπους, που χάνουν τη ζωή τους πηγαίνοντας στη θάλασσα για να την απολαύσουν αλλά γίνονται θύμα της, επειδή αγνοούν ή αδιαφορούν για τους κινδύνους ή υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους».
Με αυτή την επισήμανση και με στόχο την ενεργοποίηση των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο θέμα της πρόληψης και της έγκαιρης αντιμετώπισης του πνιγμού, το τοπικό παράρτημα τους ΕΕΣ και η Σχολή Αυτοδυτών – Ναυαγοσωστών του ΕΕΣ διοργάνωσαν χθες ημερίδα στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
«Το γεγονός ότι η χώρα μας είναι 5η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε θύματα από πνιγμούς, μας υπενθυμίζει την υποχρέωσή μας να κινητοποιηθούμε για προληπτικές δράσεις. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί ακολουθώντας απλές πρακτικές οδηγίες να ελαχιστοποιήσουμε άδικους θανάτους. Οι παραλίες μας πρέπει να γεμίσουν από χαρά και ζωντάνια και όχι από εφιαλτικές σκηνές από ανθρώπους που αγνόησαν τις ιατρικές οδηγίες» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, Χαράλαμπος Μπονάνος.
«Πρέπει να τονιστεί όλως ιδιαιτέρως, ότι πολλά από τα θύματα πνιγμού μπορούν να επιβιώσουν και να αναρρώσουν πλήρως, με την έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση στα κρίσιμα πρώτα λεπτά που εκτυλίσσεται το περιστατικό. Επισημαίνεται ότι ο πνιγμός στη θάλασσα αποτελεί στη χώρα μας τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από ατύχημα, μεταξύ όλων των ηλικιακών ομάδων» σημείωσε στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΕΕΣ, Αντώνιος Αυγερινός.
Ο καθηγητής Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών, Απόστολος Βανταράκης, ανέφερε:
«Τα παιδιά ηλικίας 1 έως 4 ετών έχουν τα υψηλότερα ποσοστά πνιγμού. Το 2014, μεταξύ των παιδιών ηλικίας 1 έως 4 ετών που πέθαναν από ακούσιο τραυματισμό, το ένα τρίτο πέθανε από πνιγμό. Οι περισσότεροι πνιγμοί στα παιδιά 1 – 4 συμβαίνουν σε πισίνες. Ο πνιγμός μπορεί να συμβεί ακόμα και όταν τα παιδιά δεν αναμένεται να βρίσκονται κοντά στο νερό, όπως όταν αποκτούν πρόσβαση χωρίς επίβλεψη στις πισίνες. Μεταξύ των παιδιών ηλικίας 1 έως 4 ετών, οι περισσότεροι πνιγμοί συμβαίνουν σε οικιακές πισίνες».
Ο χειρουργός παίδων του Καραμανδανείου και διευθυντής του προγράμματος ATLS, Βασίλης Αλεξόπουλος, παρουσίασε στοιχεία που αφορούν τους πνιγμούς στη χώρα μας. «400 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από πνιγμό στην Ελλάδα. Από αυτούς οι 10 είναι παιδιά ή έφηβοι. Ο πνιγμός είναι η τρίτη σε σειρά συχνότερη αιτία σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 5 – 16 ετών».
Μιλώντας για τον αυξημένο κίνδυνο πνιγμού στην εφηβεία, σημείωσε ότι φαίνεται να οφείλεται:
«Στη ροπή που έχουν οι έφηβοι προς επικίνδυνες συμπεριφορές. Στην υπερεκτίμηση των ικανοτήτων τους και, αντίστοιχα, στην υποεκτίμηση των κινδύνων, στη χρήση ουσιών». Κατέληξε τονίζοντας ότι «η συμμετοχή σε μαθήματα κολύμβησης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πνιγμού στα παιδιά κατά 88%».