ΠΑΤΡΑ: Εσβησε μέσα στο Νοσοκομείο – Την Δευτέρα στο εδώλιο δύο Πατρινοί από το Νοσοκομείο

    Ημερομηνία:

    Μετά από αρκετές αναβολές, ξεκινά τη Δευτέρα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών, η δίκη για το θάνατο της 27χρονης Δώρας από το Βαρθολομιό, που έσβησε μετά τη γέννα της, το 2020 μέσα στο νοσοκομείο.

    Στο εδώλιο θα καθίσουν η αναισθησιολόγος και ένας νοσηλευτής, οι οποίοι κατηγορούνται για συγκλίνουσα αμέλεια.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο «Από αμέλειά τους, δηλαδή από έλλειψη προσοχής που όφειλαν από τις περιστάσεις και μπορούσαν να καταβάλλουν, επέφεραν με συγκλίνουσες αμελείς πράξεις και παραλείψεις τους, χωρίς να προβλέψουν το αξιόποινο αποτέλεσμα του θανάτου της 27χρονης». Η δίκη θα ξεκινήσει, καθώς υπάρχει κίνδυνος παραγραφής με την οικογένεια της άτυχης Δώρας να ζητά δικαίωση για τον θάνατό της. Η χαρά για τον ερχομό του πρώτου παιδιού της μετατράπηκε σε τραγωδία από τη μία στιγμή στην άλλη.

    Το χρονικό της τραγωδίας

    Η 27χρονη Δώρα το πρωί της 18ης Μαΐου 2020 γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι αλλά, λίγα λεπτά μετά εισήχθη στην εντατική μονάδα. Ήταν εγκεφαλικά νεκρή και έσβησε στις 6 Ιουνίου, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά της. Λόγω του θανάτου της Δώρας, διεξάγεται έρευνα, η οποία καταλήγει στους δύο κατηγορούμενους. Για την αναισθησιολόγο αναφέρεται ότι δόθηκε στην 27χρονη υπερβολική δόση αναισθητικού αναφέροντας, μεταξύ άλλων: «Δεν μερίμνησε ώστε να χορηγηθεί η δέουσα δόση αναισθητικών φαρμάκων, με λήψη υπόψη του σωματικού βάρους της ασθενούς και συγκεκριμένα χορήγησε στην ασθενή στα πλαίσια της επέμβασης, ώρα 11 :20, μετά την πραγματοποίηση της τομής και την γέννηση του βρέφους, 500 μg του ισχυρού οποειδούς φαρμάκου φαιντανύλη, δόση υπερβολικά υψηλή και μη συμβατή τόσο με το ελληνικό όσο και με το αγγλικό SPC (Περίληψη Χαρακτηριστικού Προϊόντος) του Φαρμάκου».

    Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι η γιατρός, ενώ όφειλε, δεν έλαβε υπόψη ότι το SPC του φαρμάκου και επισημαίνεται ότι δόσεις άνω των 200 μg πρέπει μόνο να χορηγούνται με μηχανικό αερισμό: «Υποστήριξε την ασθενή με τεχνητά μέσα (μηχανικό αερισμό) μόνο για είκοσι λεπτά (από τις 11 :20 ως και 11:35) το οποίο ήταν ανεπαρκές, γεγονός με μεγάλη πιθανότητα να οδηγήσει σε μετεγχειρητική αναπνευστική καταστολή, η οποία μπορεί να επιμείνει, είτε να επανεμφανιστεί στην μετεγχειρητική περίοδο, ακολουθούμενη με πιθανότατη πρόκληση αναπνευστικής παύσης και επακόλουθη καρδιακή ανακοπή».

    Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, η αναισθησιολόγος μετά τη γέννα με καισαρική τομή δεν επέβλεψε τη μεταφορά της Δώρας στον θάλαμο ανάνηψης, προχώρησε σε σημαντικές παραλείψεις και δεν έδωσε εντολή στο νοσηλευτικό προσωπικό για τη συγκεκριμένη ασθενή. Η Δώρα υπέστη εισρόφηση αναχθέντος γαστρικού περιεχομένου και στη συνέχεια καρδιοαναπνευστική ανακοπή.

    «Η αιφνίδια αυτή κατάσταση της ασθενούς δεν έγινε αντιληπτή εγκαίρως από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο ελλείψει σύνδεσης της ασθενούς σε συσκευή συνεχούς παρακολούθησης των ζωτικών λειτουργιών, δεν έλαβε αμέσως αυτόματη ειδοποίηση μέσω του συστήματος της συσκευής, με περαιτέρω αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί η ιατρική παρέμβαση ανάταξης της ασθενούς στον απολύτως απαραίτητο χρόνο και η ασθενής να υποστεί εξ αυτού βαρεία υποξική εγκεφαλοπάθεια».

    «Δεν ήταν στον θάλαμο»

    Καταπέλτης είναι το κατηγορητήριο και για τον δεύτερο κατηγορούμενοι, νοσηλευτή αναισθησιολογίας. Είχε την υποχρέωση να παρακολουθεί διαρκώς τη Δώρα αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία ήταν εκτός θαλάμου: «Ο κατηγορούμενος απουσίαζε από τον θάλαμο με αποτέλεσμα να μην γίνει αντιληπτή εγκαίρως η αιφνίδια και έκτακτη κατάσταση, της ασθενούς, να μην πραγματοποιηθεί η ιατρική παρέμβαση ανάταξης στον απολύτως απαραίτητο χρόνο και κατ’ αποτέλεσμα, η ασθενής να υποστεί βαριά υποξική εγκεφαλοπάθεια».

    «Παραδειγματική τιμωρία»

    Οι αμελείς πράξεις και οι παραλείψεις και των δύο κατηγορούμενων είχαν σαν αποτέλεσμα -σύμφωνα με τις αρχές -επιπλοκές στην άτυχη Δώρα που έφεραν την κοπέλα σε κώμα και τελικά να χάσει τη ζωή της λίγες ημέρες μετά.

    Η οικογένεια της 27χρονης, πέντε χρόνια τώρα, ζητά απαντήσεις. Η δικηγόρος τους Γιάννα Παναγοπούλου δήλωσε στην εφημερίδα «Πατρίς» : «Η οικογένεια της Δώρας, ζητά την παραδειγματική τιμωρία των κατηγορούμενων για τον άδικο χαμό της. Οι γονείς και τα αδέρφια της νεαρής λεχωίδας, ζουν με ένα αναπάντητο γιατί. Η Δώρα κατέληξε λόγω της αμελούς συμπεριφοράς των κατηγορούμενων. Τη Δευτέρα θα παραστούν ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πατρών για να υποστηρίξουν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια εις βάρος της άτυχης κοπέλας.

    «Θα αποδειχθεί η πραγματικότητα και ποιος καλύπτεται»

    Ο δικηγόρος της γιατρού, Νίκος Ρουσσόπουλος, από την άλλη υποστηρίζει στην εφημερίδα «Πατρίς»: «Η εντολέας μου αρνείται παντελώς τις κατηγορίες. Έχουμε πληθώρα ιατρικών δημοσιεύσεων, συγγραμμάτων καθώς και γνωμοδοτήσεων από διακεκριμένα και αξιόπιστα ιατρικά συμπεράσματα παγκοσμίως, που προκύπτει το σαθρό και έωλο του κατηγορητηρίου. Αναμένουμε να ξεκινήσει η δίκη για να αποδειχθεί η πραγματικότητα και ποιος καλύπτεται πίσω από το κατηγορητήριο».

    Φλίγκος
    ICECAP

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Βρετανία: Παραιτήθηκε ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού για ερωτική σχέση με αξιωματικό – Πατέρας 3 παιδιών ο 59χρονος Ναύαρχος Κι

    Σάλο έχει προκαλέσει στη Βρετανία η παραίτηση του αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού,...

    Τραγωδία: 57χρονη πέθανε την ώρα που έτρωγε με την κόρη της

    Τραγωδία στους Αρμένους, στα Χανιά. Μία 57χρονη άφησε την τελευταία...

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ: Ανομία στα Πανεπιστήμια: Η σιωπή που «εκτρέφει» τη βία

    Ο Γιώργος Γρηγοριάδης γράφει για το φαινόμενο της ανομίας...