Με καταργήσεις τμημάτων, συγχωνεύσεις, ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής και νηπιαγωγεία στα ισόγεια πολυκατοικιών, ξεκίνησε στην Πάτρα χθες η νέα σχολική χρονιά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δώσει οι εκπαιδευτικοί τουλάχιστον 28 νηπιαγωγεία συνεχίζουν και φέτος να λειτουργούν σε ισόγεια κτιρίων, σε περιορισμένους και ακατάλληλους χώρους, που στις πλείστες των περιπτώσεων στερούνται και προαύλιου.
Στην οδό Παναχαϊκού υπάρχουν σε απόσταση 20 μέτρων δύο νηπιαγωγεία.
Και τα δύο σε ισόγεια πολυκατοικιών. Ο προαύλιος χώρος τους είναι ο ακάλυπτος της πολυκατοικίας. Κάτω παίζουν τα 5χρονα και ακριβώς από πάνω τους στα μπαλκόνια οι νοικοκυρές απλώνουν ρούχα. Στην οδό Βασιλειάδου ένα ακόμη νηπιαγωγείο έχει για προαύλιο τον ακάλυπτο, ενώ στο Ψαροφάϊ, κοντά στον Ι.Ν. Αναλήψεως, λειτουργεί νηπιαγωγείο σε ισόγειο κατάστημα και για προαύλιο έχει το πεζοδρόμιο, τμήμα του οποίου περιφράχτηκε για να δημιουργηθεί ο χώρος που παίζουν τα παιδιά.
Κατηγορηματικός ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χρήστος Τσόγκας αναφέρει: «Το πρόβλημα είναι παλιό, αλλά η Πάτρα έχει ρεκόρ (ανάλογα με τον πληθυσμό της) στη λειτουργία νηπιαγωγείων σε ισόγειους χώρους πολυκατοικιών. Δήμος και Περιφέρεια οφείλουν να συνεργαστούν ώστε να βρεθούν λύσεις. Δεν είναι δυνατόν να βλέπουμε παιδιά σε τόσο ευαίσθητη ηλικία να προαυλίζονται σε ακάλυπτο πολυκατοικίας και μάλιστα όταν βρέχει να παραμένουν κλεισμένα επί ώρες σε ένα πρώην κατάστημα – νυν νηπιαγωγείο» δηλώνει στην «Γ».
Aπό την πλευρά της η αντιδήμαρχος Παιδείας Κατερίνα Σίμου δήλωσε στην «Γ» ότι «ο Δήμος κάνει κάθε χρόνο προσπάθειες για να αντιμετωπίσει το κτιριακό πρόβλημα των νηπιαγωγείων, βρίσκει χώρους, προκηρύσσει διαγωνισμούς για κτίρια, όμως οι περισσότεροι κρίνονται άγονοι, αφού υπάρχουν εκ του νόμου περιορισμοί στους οποίους δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι ιδιοκτήτες». «Εμείς ζητάμε και την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων που θα λύσουν το πρόβλημα, αυτό όμως είναι ευθύνη της Πολιτείας» καταλήγει η αντιδήμαρχος.