Τα θέματα στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες δυσκολίες και όλες οι εκφωνήσεις χαρακτηρίζονται από σαφή διατύπωση.
Στο θέμα Α1 ζητείται η απόδοση των θέσεων της συγγραφέως του δεύτερου κειμένου αναφοράς σχετικά με την ανθρώπινη δημιουργικότητα, οι οποίες προκύπτουν κυρίως από τις δύο τελευταίες παραγράφους του κειμένου. Το κείμενο δεν παρουσιάζει δυσκολίες ως προς την κατανόηση του.
Το θέμα Β1 ζητούσε τον χαρακτηρισμό ως σωστών ή λανθασμένων πέντε προτάσεων του πρώτου κειμένου αναφοράς, οι οποίες ήταν σαφείς και ο χαρακτηρισμός τους δεν αναμένεται να δυσκολέψει τους υποψηφίους.
Το θέμα Β2 εξέταζε τη θεωρία που αφορά τη μορφή πειθούς και συγκεκριμένα τον επιστημονικό λόγο. Οι μαθητές/-τριες καλούνται να επιβεβαιώσουν μέσα από δύο γλωσσικές επιλογές τον επιστημονικό χαρακτήρα του κειμένου 1 αιτιολογώντας την επιλογή τους. Πρόκειται για μία παρατήρηση θεωρίας, η οποία δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο εξέτασης τα τελευταία χρόνια, χωρίς, ωστόσο, να κρίνεται απαιτητική.
Θέμα Β3
Στο α ερώτημα εξετάζεται η θεωρία του τίτλου και συγκεκριμένα το επικοινωνιακό αποτέλεσμα. Υποερώτημα το οποίο απαιτούσε εκτενή απάντηση χωρίς όμως η βαθμολόγηση του να ανταποκρίνεται στο εύρος της απάντησης.
Στο ερώτημα β εξετάζεται η θεωρία της ενεργητικής και παθητικής σύνταξης. Ενδεχομένως να δυσκολέψει τους υποψηφίους η μετατροπή της δευτερεύουσας αναφορικής πρότασης.

Στο θέμα Γ εξετάζεται ένα απόσπασμα από αφήγημα του Γ. Ιωάννου. Δε ζητείται ο εντοπισμός του θέματος του αποσπάσματος αλλά δίνονται συγκεκριμένα ερωτήματα ερμηνευτικού σχολιασμού. Το απόσπασμα δεν εμφανίζει δυσκολίες στην κατανόηση του.
Θέμα Δ
Σαφής η διατύπωση των ερωτημάτων. Στο α ζητούμενο οι μαθητές/-τριες έπρεπε να αναφερθούν στους λόγους για τους οποίους το σύγχρονο σχολείο πρέπει να καλλιεργεί τη δημιουργικότητα. Απαραίτητη θεωρείται η σύνδεση με τις απαιτήσεις και τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης εποχής.
Στο β ζητούμενο, το ερώτημα, ως συνήθως πιο βιωματικό, ζητούσε τους τρόπους με τους οποίους οι μαθητές εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους.
Τα κείμενα αναφοράς προσέφεραν πλούσιο υλικό για δημιουργική αξιοποίηση των ζητουμένων.
Γενικότερα, κινήθηκε στην ίδια λογική των προηγούμενων ετών.
Λάζαρης Άγγελος, Φιλόλογος, M.Ed., Διευθυντής Σπουδών
Κουζίου Σταυρούλα, Φιλόλογος, M.Sc.
Αργυροπούλου Ναταλία, Φιλόλογος, M.Sc.
Περδίκη Ακριβή, Φιλόλογος