Η εορτή του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παρασκευή της πατροπαράδοτης σκορδαλιάς. Το τραπέζι, όπως και στις Εθνικές επετείους στρώνεται παραδοσιακά με βακαλάο σκορδαλιά ή αλιάδα όπως συνηθίζουμε να την αποκαλούμε στην πρωτεύουσα της Αχαΐας.
Η σκορδαλιά συνοδεία βακαλάου αποτελεί κατά παράδοση το επίσημο γεύμα σε σημαντικές γιορτές, όπως η 25η Μαρτίου, η Κυριακή των Βαΐων, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος και για τους Πατρινούς την γιορτή του Πολιούχου τους Αγίου Ανδρέου. Κοινό χαρακτηριστικό αυτών των εορτών είναι ότι πέφτουν σε περιόδους νηστείας και η εκκλησία επιτρέπει την κατανάλωση ψαριού.
Πώς φτιάχνουμε την αλιάδα
Η αλιάδα είναι σκορδαλιά με πατάτα που συνοδεύει τον τηγανητό μπακαλιάρο και περιέχει οπωσδήποτε ζουμί από το ψάρι.
Σερβίρεται ζεστή σε βαθιά πιάτα, με τον μπακαλιάρο από πάνω. Οι παλιοί την έφτιαχναν χτυπώντας την πατάτα στο γουδί. Οι λιγότεροι παραδοσιακοί αντικατέστησαν το γουδί με το μίξερ ή το multi.
Συνταγή
Υλικά για την αλιάδα
- 1 κιλό πατάτες
- 3 – 4 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- χυμός 1 λεμονιού
- αλάτι
Για τον μπακαλιάρο
- 1 μεγάλο φύλλο μπακαλιάρου, πλυμένο πολύ καλά, κομμένο σε μέτρια κομμάτια και ξαλμυρισμένο(αλλάζουμε 4 – 5 φορές το νερό)
- αλεύρι για το πανάρισμα
- λάδι για το τηγάνισμα
Καθαρίζετε τις πατάτες και τις βράζετε σε λίγο νερό. Βράζετε 1-2 κομμάτια βακαλάο, αφού προηγουμένως τον έχουμε ξαρμυρίσει για 24 ώρες.