Σοκαρισμένοι δηλώνουν οι μεριδιούχοι της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, για την απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας για όλους τους κατηγορούμενους, τονίζοντας πως αν χρειαστεί θα φτάσουν ακόμα και μέχρι τον Αρειο Πάγο. Βέβαια, η πρόταση του εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτική για το δικαστήριο, ωστόσο έχει βαρύνουσα σημασία στην ετυμηγορία των δικαστών.
Ο νομικός εκπρόσωπος του Συλλόγου Μεριδιούχων Βασίλης Μάρκου, μιλώντας στον Peloponnisos FM 104,1 και στην εκπομπή «Ολα λέγονται» δήλωσε σοκαρισμένος από την εξέλιξη αυτή και παράλληλα έκανε γνωστό ότι την περασμένη Τρίτη υποβλήθηκε μια ακόμα συλλογική αγωγή 77 μεριδιούχων κατά πρώην μελών της διοίκησης της Τράπεζας, που ζητούν να αποζημιωθούν για πράξεις ή παραλείψεις που ζημίωσαν την περιουσία τους, από την απώλεια της αξίας των μεριδίων της Αχαϊκής Τράπεζας.
Μάλιστα, απορρίπτουν ως αβάσιμο το επιχείρημα που προβάλλει η υπεράσπιση κατηγορουμένων ότι δηλαδή οι μεριδιούχοι «είχαν βγάλει» την επένδυσή τους, από τα μερίσματα που απολάμβαναν για χρόνια, οπότε δεν είναι ζημιωμένοι. Με την ίδια «λογική», κάθε τράπεζα θα μπορούσε να κατάσχει τις καταθέσεις των πολιτών έναντι των τόκων που τους δίνει, κάτι που προφανώς δεν έχει καμία νομική υπόσταση. Επίσης, κατά το ίδιο σκεπτικό, ένας δανειολήπτης εάν πληρώσει ισόποσες δόσεις του κεφαλαίου, θα έχει το δικαίωμα να μην αποπληρώνει το κεφάλαιο.
Ο κ. Μάρκου τόνισε πως με τη δεύτερη αγωγή, συνολικά 133 μεριδιούχοι έχουν στραφεί εναντίον πρώην μελών της Αχαϊκής Τράπεζας, ενώ αναμένουν και την κατάληξη της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει για «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων.
Αναφερόμενος στην απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, ο κ. Μάρκου δήλωσε έκπληκτος στο άκουσμα της αδυναμίας πρόβλεψης ζημιάς, αφού και η εκκαθάριση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Επικαλέστηκε το παραπεμπτικό βούλευμα των 2500 σελίδων που όπως είπε, είναι εμπεριστατωμένο, ενώ αναφέρθηκε και στις δημόσιες εκθέσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που χρηματοδότησε τις καταθέσεις της Τράπεζας όταν έκλεισε με 209 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας ένα χρηματοδοτικό κενό (funding gup) που εκτιμάται ότι θα μείνει μη ανακτήσιμο κατά το ήμισυ (100 εκατ. ευρώ) ακόμα κι αν η εκκαθάριση ολοκληρωθεί. Επιπλέον, αναφέρθηκε στα «κόκκινα» δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου που καταπέφτουν. Αυτές τις ζημιές, τις πληρώνουν οι Ελληνες φορολογούμενοι πολίτες, τόνισε ο κ. Μάρκου, πως είναι δυνατόν να μην λαμβάνονται υπόψη;
Τέλος, διατύπωσε και το εξής λογικό ερώτημα: Αφού κανείς δεν έβλαψε την Τράπεζα με ενέργειες ή παραλείψεις, τότε γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος έβαλε λουκέτο στην Αχαϊκή, ενώ κράτησε ανοικτές άλλες συνεταιριστικές τράπεζες; Το επιχείρημα της εντολής της Τρόικας, προφανώς δεν μπορεί να αντέξει απέναντι σε οποιαδήποτε κριτική, αν παρουσιάζεται απλά ως μια θεωρία συνωμοσίας, αλλά δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί.