ΠΑΤΡΑ: Η φάτνη του Καθολικού Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου – ΦΩΤΟ

    Ημερομηνία:

    DIVICO
    Τοποθετήθηκε και φέτος στο εσωτερικό του Καθολικού Ναού του Αγίου Ανδρέου ( οδός Μαιζώνος 81 ) η περίτεχνη Φάτνη των Χριστουγέννων που τραβά το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων (φωτογραφίες)
    Η κατασκευή, αυτή τη φορά, είναι σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από όλες τις πρόσφατες αλλά σε πιο περιορισμένο εμβαδόν, στην ίδια γωνιά του Ναού όπου μια επιγραφή αναφέρεται και ενημερώνει για την φετινή επέτειο των 800 χρόνων παράδοσης της ιδέας.
    Την φάτνη δημιούργησαν ενορίτες – μέλη της Καθολικής Κοινότητας της πόλης με επικεφαλής και πάλι τους Ιωσήφ Απατάγγελο και Ιωσήφ Δεμαρτίνο υπό τις οδηγίες του εφημέριου του Ναού πατρός Παύλου Σινιγάλια.
    Ενα έθιμο που καθιερώθηκε και τηρείται ευλαβικά και με συνέπεια τα τελευταία χρόνια.
    Συγκεκριμένα η φάτνη κατασκευάστηκε και τοποθετήθηκε πρώτη φορά στο Καθολικό Ναό της Πάτρας το 2017, ενώ το 2019 υπενθυμίζουμε ήταν η περισσότερο εντυπωσιακή και σε μέγεθος, περιλαμβάνοντας τρισδιάστατη αναπαράσταση της πόλης με το λιμάνι της όπου κατέφθανε ο Αγιος Ανδρέας αλλά και της Γέφυρας Ρίου Αντιρρίου.
    Όπως και πριν ένα χρόνο το 2022 η φετινή κατασκευή, λόγω της διαφορετικής αλλά μεγαλύτερης κλίμακας που έχει , εστιάζει στο θρησκευτικό μήνυμα της Γέννησης, με αισθητικά πιο απλό, αλλά ισάξιο σε ποιότητα επίπεδο όπως έχει καθιερωθεί.
    Η φάτνη θα παραμείνει στο χώρο μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου. Ο Ναός είναι ανοικτός για επίσκεψη κοινού, τηρώντας τους κανόνες υγιεινής προστασίας, καθημερινά 10 έως 13.00.
    Παράδοση και ιστορία 800 χρόνων
    Ιστορικά πρωτοπόρος της Φάτνης θεωρείται ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης ο οποίος τη δημιούργησε για πρώτη φορά, πριν 800 χρόνια, το 1223, ενώ στις κατακόμβες της Ρώμης έχουν βρεθεί σχετικές αναπαραστάσεις είτε ζωγραφισμένες είτε χαραγμένες στους τοίχους. Ο μοναχός Θωμάς da Celano, συγγραφέας του βίου του Φτωχούλη του Θεού, αφηγείται πως όταν τα Χριστούγεννα του 1222 ο Φραγκίσκος πήγε στη Βηθλεέμ και συμμετείχε στις τελετές της Γεννήσεως του Ιησού, «εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ που όταν επέστρεψε στην Ιταλία θέλησε να τις επαναλάβει». Επειδή όμως την εποχή εκείνη δεν επιτρεπόταν οποιαδήποτε ιερή αναπαράσταση εντός των Ναών ο Πάπας Ονώριος Γ΄ του χορήγησε την άδεια να τελέσει τη Λειτουργία των Χριστουγέννων σε μια σπηλιά. Σιγά σιγά όλο και περισσότεροι χωρικοί συγκεντρώθηκαν γύρω από τη σπηλιά που φωτίζονταν από τις δάδες των μοναχών ενώ στο κέντρο της είχε τοποθετηθεί ένα παχνί με άχυρα, ένα γαϊδουράκι και μια αγελάδα. Αυτή ήταν η πρώτη ζωντανή φάτνη, ενώ η πρώτη φάτνη με όλους τους πρωταγωνιστές δημιουργήθηκε το 1283 από το γλύπτη Αρνόλφο di Cambio ο οποίος κατασκεύασε 8 αγάλματα που αναπαριστούν τη γέννηση και του Μάγους.
    Σήμερα κάθε χρόνο, ακολουθώντας αυτή την παράδοση, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την υφήλιο κατασκευάζουν φάτνες σε Εκκλησίες, σε πλατείες αλλά και σε σπίτια.
    ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞ. ΒΡΗΣ
    ΠΑΤΡΑ: Η φάτνη του Καθολικού Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου - ΦΩΤΟ
    ΠΑΤΡΑ: Η φάτνη του Καθολικού Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου - ΦΩΤΟ
    ΠΑΤΡΑ: Η φάτνη του Καθολικού Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου - ΦΩΤΟ
    ΠΑΤΡΑ: Η φάτνη του Καθολικού Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου - ΦΩΤΟ
    ΠΑΤΡΑ: Η φάτνη του Καθολικού Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου - ΦΩΤΟ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ο Τραμπ… ρίχνει σανίδα σωτηρίας στο TikTok μέσω εξαγοράς του από τον Μασκ – Η αντίδραση της Κίνας

    Για πολλούς από τους 170 εκατομμύρια χρήστες του TikTok στην Αμερική,...

    Νεκρός πεζός που παρασύρθηκε από μοτοσικλέτα μαζί με το σκύλο του

    Νέο θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης. Πεζός...

    ΠΑΤΡΑ: Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν την Τετάρτη 22 και την Πέμπτη 23-1-2025

    ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΑΣ ΧΡΗΣΤΟ ΓΕΩΡΓ. ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ ΔΕΗ ΕΤΩΝ 74 ΚΗΔΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ...

    «Έφυγε» ο Πυργιώτης ηθοποιός Γιάννης Λαμπρόπουλος

    Την θλίψη σκορπά η είδηση του θανάτου του ηθοποιού...
    Best Shop