Η Μαρία Μανουσάκη- Μαλλιώρη , με μεγάλη κοινωνική προσφορά στους τομείς της παιδείας και της άθλησης δραστήρια, οραματίστρια, εκπαιδευτικός-κοινωνική λειτουργός και συντονίστρια του πατρινού παραρτήματος του σωματείου «Καλλιπάτειρα» παλιά αθλήτρια και πρωταθλήτρια καταφέρνει μέσα από συλλογικές δράσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα να ακουμπά τις ευαίσθητες χορδές της Αχαϊκής κοινωνίας. Τόσο η ίδια όσο και οι συνεργάτες της γίνονται λαμπάδα φωτίζοντας τις ψυχές των ανθρώπων που έχουν ανάγκη από στήριξη. Παρέθεσε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη από καρδιάς στην δημοσιογράφο Ευτυχία Λαμπροπούλου και το “π”.
Είστε εκπαιδευτικός. Θα ήθελα να μας πείτε την άποψη σας σας για την κατάσταση στην Παιδεία σήμερα.
Κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποτιμά την προσφορά του σημερινού σχολείου συχνά όμως γίνετε αντικείμενο κριτικής ίσως και αμφισβήτησης από γονείς ,μαθητές και εκπαιδευτικούς γιατί ο ρόλος του έχει συρρικνωθεί σε στενούς εκπαιδευτικούς στόχους. Ίσως πρέπει να αναδιαμορφώσουμε το κριτήριο της επιτυχίας του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Μέχρι σήμερα η λειτουργία του περιορίζεται στην κάλυψη της εξεταστέας ύλης ,έχει γνωσιοκεντρικό χαρακτήρα και εστιάζει στην προετοιμασία για τις εξετάσεις. Το λογικό επακόλουθο είναι η κυριαρχία ενός μηχανικού τρόπου μάθησης που εδράζεται στην στείρα απομνημόνευση και εμποδίζει την αξιολόγηση των παρεχόμενων πληροφοριών. Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατον το σχολείο να αντιληφθεί τα προβλήματα των νέων ,να τα βοηθήσει να ανακαλύψουν τις κλίσεις τους ,τα ταλέντα τους ,να ενθαρρύνει την αυτενέργειά τους , να ενισχύσει την δημιουργικότητά τους, να διαμορφώσει θετικά το ήθος τους και τέλος να λειτουργήσει ώς χώρος ουσιαστικής παιδείας και κοινωνικοποίησης. Έτσι αιτιολογείται και η αδιαφορία ακόμα και η αποστροφή των μαθητών για το σχολείο. Τι λοιπόν χρειάζεται ; Η υιοθέτηση βιωματικών τρόπων μάθησης με την συμμετοχή του μαθητή στην αναζήτηση της γνώσης συνδυάζοντας τα μαθήματα με δημιουργικές δραστηριότητες { εκδηλώσεις ,οργανωμένες επισκέψεις ,ομαδικές και ατομικές εργασίες]και αξιοποιώντας τις πρωτόγνωρες δυνατότητες που διανοίγουν για την εκπαίδευση οι νέες τεχνολογίες. Είναι αναγκαίος ο εξ ορθολογισμός της διδακτέας ύλης ώστε να έχει ο μαθητής ελεύθερο χρόνο. Παράλληλα η πολιτεία να σταθεί αρωγός στον εκπαιδευτικό για να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο του και να λειτουργήσει ως συντονιστής της διαδικασίας της μάθησης, ως παιδαγωγός .Τέλος η όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων επιβάλλει την ενίσχυση του κοινωνικοποιητικού ρόλου του σχολείου.
Είστε ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων που μιλά με το έργο του, πόσο δύσκολο υπήρξε για εσάς να αναλάβετε συντονίστρια του πατρινού παραρτήματος του σωματείου «Καλλιπάτειρα» να εμπνέετε και να καθοδηγείτε και άλλες γυναίκες προς την επίτευξη στόχων ;
Όπως γνωρίζετε είμαι και εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής και ασχολήθηκα με τον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό από την νεαρή μου ηλικία στο Ηράκλειο αλλά και στην επαγγελματική μου πορεία στην Πάτρα είχα την διεύθυνση του πρώτου γυμναστηρίου της Πάτρας που ήταν μόνο για γυναίκες με την επωνυμία Καλλιπάτειρα στο Αρχαίο Ωδείο στην Γερμανού και σε χώρους άλλους του αθλητισμού ,μέχρι να μπω στην διοίκηση των εκπαιδευτικών μονάδων, έτσι δεν θα μπορούσα να μην με συγκινήσει η εξαιρετική δράση του σωματείου ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ με 3500 μέλη ενεργών γυναικών και ιδιαίτερα οι αξίες και τα ιδεώδη που πρεσβεύει στηρίζοντας κάθε προσπάθεια γύρω από τον αθλητισμό ,τον πρωταθλητισμό ,τον εθελοντισμό ,τον πολιτισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη έχοντας μία ιστορία 41 χρόνων, είμαι δε από τα παλαιότερα μέλη της Καλλιπάτειρα στην Πάτρα. Από το βήμα που μου δίνετε θέλω να ευχαριστήσω την χαρισματική πρόεδρό μας Κατερίνα Παναγοπούλου για την φιλία ,την εμπιστοσύνη και εκτίμηση που μου δείχνει και είμαι τα τελευταία χρόνια συντονίστρια στην Πάτρα μία πόλη που αγαπά πολύ ,η Κατερίνα Παναγοπούλου είναι μία Ελληνίδα με πολυετή και ανιδιοτελή προσφορά στον αθλητισμό και στο Ολυμπιακό κίνημα, με τεράστιο και βραβευμένο έργο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τον αθλητισμό και την κοινωνία των ενεργών πολιτών. Εδώ στην Πάτρα είμαστε μία ομάδα πολύ άξιων, δημιουργικών και ευαισθητοποιημένων γυναικών που μέσα από τις εποικοδομητικές δράσεις μας δίνουμε δυνατά μηνύματα προσφοράς και αλληλεγγύης ισχυροποιώντας την ψυχική και κοινωνική ανθεκτικότητα μας το οποίο αποτελεί κυρίαρχο μέσο προσωπικής ευημερίας και κοινωνικής προσαρμογής αποτελώντας έτσι βασικό θεμέλιο για να ζούμε καθημερινά στιγμές όμορφες ,δημιουργικές ,στιγμές ευτυχισμένες.
Όλα αυτά τα χρόνια το σωματείο «Καλλιπάτειρα» στην Πάτρα και την Αχαΐα γενικότερα έχει προγραμματίσει πολλές δράσεις μιλήστε μας γι’ αυτές ;
Οι φετινές μας εκδηλώσεις ξεκίνησαν με το πέρασμα της γέφυρας Χαρίλαος Τρικούπης που πραγματοποιήθηκε μαζί με τους συναδέλφους μου εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής Ν. Αχαΐας και με το Πανεπιστήμιο Πάτρας με σκοπό την διάδοση της ωφέλειας της άσκησης -περπατήματος και γενικότερα του Ευ ζην , επίσης θα είναι στις 16 Δεκεμβρίου θα έχουμε μία προβολή ταινίας στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας αναπηρίας στο εγγύς μέλλον θα έχουμε μία θεατρική παράσταση από την θεατρική ομάδα ΘΕΩΡΙΚΟΝ , μετά θα έχουμε την ετήσια μας εκδήλωση στα μέσα του Φεβρουαρίου που αποτελεί θεσμό πλέον για την πόλη μας το ΑΧΑΙΩΝ ΑΓΑΠΗΣ ΓΕΥΜΑ αγκαλιάζοντας ανθρώπους και δράσεις της πόλης μας, του νομού και της περιφέρειά μας που ξεχωρίζουν και μας κάνουν υπερήφανους και που όλοι μαζί στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε ανθρώπους που ενίοτε χρειάζονται συμπαράσταση, σε αυτή την δράση κοντά μας είναι άνθρωποι με ευαισθησίες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην περιοχή μας και προσφέρουν ότι μπορούν, το επιμελητήριο Ν. Αχαΐας και η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Έχουμε στις φαρέτρες μας πολύ καινοτόμες ακόμα δράσεις που θα σας ενημερώνουμε συνεχώς καθώς μας στηρίζετε σε ότι όμορφο δημιουργούμε. Θέλω τέλος να ευχαριστήσω όλα τα μέλη μας στην Πάτρα για την διαρκή προσφορά και συμμετοχή στις δράσεις μας από τις οποίες προκύπτει μία πολύ σημαντική οικονομική και κοινωνική προσφορά στο ανθρώπινο δυναμικό της πόλης μας και που η δράση τους είναι αξιόλογη, αξιόπιστη και δυναμική και βραβευτήκαμε και ώς πρόσωπα της Χρονιάς το 2019 από την εφημερίδα Πελοπόννησο. Στηρίζουμε με τις δράσεις μας την Φλόγα, το σύλλογο Αγκαλιάζω, την Κιβωτό της Αγάπης, τους Μαχητές, την Κλινική Αποκατάσταση στο Ρίο, Χάρισε Ζωή δότες μυελού των οστών, το WILL YOY MARROW ME ,το Κλινικό Παρατηρητήριο του πανεπιστημίου Πατρών και μεμονωμένους ανθρώπους που χρειάζονται ενίοτε την βοήθεια μας σε μία δύσκολη στιγμή της ζωής τους .Φέτος θα θέλαμε να ξεκινήσουμε να υλοποιήσουμε και ένα έργο υποδομής στην Αχαΐα .
Ο πολιτισμός, με τον αθλητισμό και με την προσφορά είναι έννοιες αλληλένδετες σε μία υλιστική εποχή όπου ο ανταγωνισμός και όχι ο συναγωνισμός για τα καλά κρατεί… Πως ως εκπαιδευτικός-κοινωνικός λειτουργός και από τον ρόλο σας ως συντονίστρια «Καλλιπάτειρα» καταφέρνετε να βάζετε τα θεμέλια της αλληλεγγύης ;
Ο αθλητισμός αποτελεί αναμφίβολα μια ουσιαστική έκφανση του πολιτισμού, γιατί προβάλλει αξίες πανανθρώπινες που προάγουν το άτομο και την κοινωνία. Στην σύγχρονη κοινωνία που επικρατεί το υλιστικό, χρησιμοθηρικό πνεύμα, η ευγενής άμιλλα και το ευ αγωνίζεσθε έχει αντικατασταθεί από την επιδίωξη της νίκης και της επιτυχίας. Μέσα από τις ιδιότητες που έχω και μέσα από τις δράσεις που μαζί με τα μέλη μας υλοποιούμε ευελπιστούμε να συμβάλουμε στην αναβάθμιση του αθλητικού ιδεώδους και στην υιοθέτηση της αθλητικής δράσης ως τρόπου ζωής ανηλίκων και ενηλίκων προσπαθώντας τις δράσεις αυτές να τις διέπουν αξίες όπως την αλληλεγγύη , στο δικαίωμα όλων για συμμετοχή, του «ευ αγωνίζεσθε», στην αξία της ανθρώπινης προσωπικότητας, της δικαιοσύνης, του σεβασμού για τους άλλους, της αυτονομίας και της αριστείας.
Αν θέλατε να περιγράψετε μετά από μερικά χρόνια το αποτύπωμά σας στα εγγόνια σας μέσα από όλα αυτά που έχετε δημιουργήσει τι θα τους λέγατε;
Θα ήθελα να έχουν κάνει κτήμα τους όλα αυτά που πρεσβεύει ο υγιής αθλητισμός και που παραμένει ένα σημαντικό παιδαγωγικό μέσο στη διαδικασία διαπαιδαγώγησης του ατόμου. Οι ηθικές αρχές και οι αξίες και ιδέα του «καλού κ’αγαθού», να τις έχουν ως γνώμονα ζωής οδηγώντας τα έτσι να αναπτυχθούν πνευματικά, ψυχικά, αισθητικά, ηθικά και σωματικά περνώντας έτσι μία όμορφη ,χαρούμενη και ευτυχισμένη ζωή δίνοντας πάντα αξία στο πρόσωπο του Ανθρώπου.
Θεωρώντας ότι δεν έχω ξεχάσει κάποιον θέλω να ευχαριστήσω ολόθερμα εσάς κυρία Λαμπροπούλου που είσαστε πάντα δίπλα μας αλλά και όλους τους λειτουργούς του τύπου που μας στηρίζουν πάντα και είναι δίπλα μας κυρίως όμως τους συμπολίτες μας στην πόλη της Πάτρα άλλα και από όλη την Αχαΐα και την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την στήριξη και την αγάπη που μας περιβάλλουν.