του Αχιλλέα Ροδίτη
Το σχολείο που κάποτε έγινε γνωστό για επεισόδια που αφορούσαν μέχρι και ρίψεις μολότοφ, παραδίδει σήμερα μαθήματα περιβαλλοντικής συνείδησης και καινοτομίας. Μέσα από την πράσινη ταράτσα που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Πατρέων και την εγκατάσταση του μεγαλύτερου Φωτοβολταϊκού Πάρκου στην πόλη, το σχολικό συγκρότημα του 6ου ΕΠΑΛ αναβαθμίζεται ενεργειακά, αυξάνοντας την ανθεκτικότητά του στις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής. Έτσι, από σημείο ταραχών, το σχολείο μετατρέπεται σε πρότυπο χώρο τεχνολογικής εξέλιξης.
Μιλώντας στην «Πολιτεία», ο υπεύθυνος του έργου Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος (ΠΕ Περιβαλλοντολόγος – MSc του Τμήματος Περιβάλλοντος και Ενέργειας), ανέλυσε τη στρατηγική σημασία αυτής της παρέμβασης, τονίζοντας πως δεν πρόκειται απλώς για μια τεχνική εγκατάσταση, αλλά για μια συνολική αλλαγή φιλοσοφίας στη διαχείριση του δημόσιου χώρου. Από την πλευρά του, ο επιβλέπων αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Τάκης Πετρόπουλος, στέλνει το δικό του μήνυμα για την κινητικότητα που αναπτύσσει η δημοτική αρχή, δηλώνοντας ότι προσφέρει στους μαθητές ένα σύγχρονο και υγιές περιβάλλον που εμπνέει τον σεβασμό στη φύση.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ
Το Φωτοβολταϊκό Σύστημα δυναμικότητας 50 Kw τοποθετήθηκε από τον Δήμο στο σχολικό συγκρότημα (στο τέρμα της Αγίας Σοφίας), που είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Πάτρας και στο οποίο συνολικά συστεγάζονται 5 σχολικές μονάδες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο Φ/Β που έχει εγκατασταθεί σε δημόσιο κτίριο στην πόλη και αναμένεται να συμβάλει άμεσα στην εξοικονόμηση πόρων τόσο για τον Δήμο όσο και για το σχολείο. Με τη λειτουργία του εξασφαλίζεται η ενεργειακή αυτονομία του συγκροτήματος και θωρακίζεται το κτίριο απέναντι στην κλιματική κρίση.
Το σύστημα αποτελείται από 90 πάνελ, τα απαιτούμενα inverters και τον απαραίτητο ηλεκτρολογικό εξοπλισμό. Την ευθύνη για την εγκατάσταση είχε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος Ενέργειας & Πρασίνου (Τμήμα Περιβάλλοντος και Ενέργειας) σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού Έργου – Η/Μ. Το έργο αποτελεί μέρος της ευρύτερης χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό έργο EnerCmed του Προγράμματος Interreg – Euro MED, αναδεικνύοντας τη διεθνή συνεργασία για την κλιματική ουδετερότητα.
ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Τα ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη του έργου είναι μετρήσιμα και εντυπωσιακά:
– 82.000 kWh Καθαρής Ενέργειας ανά έτος.
– Μείωση κατά 39 τόνους CO₂ κάθε χρόνο.
Το περιβαλλοντικό αυτό όφελος ισοδυναμεί με 10 αυτοκίνητα λιγότερα στον δρόμο ετησίως, 1.900 δέντρα που απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα ή την ηλεκτρική κάλυψη για 14 νοικοκυριά. Σε ορίζοντα 25 ετών, η ατμόσφαιρα θα γλιτώσει από περίπου 1.000 τόνους CO₂. Παράλληλα επιτυγχάνεται μείωση της θερμοκρασίας γύρω από το κτίριο, περιορίζεται η ηχορύπανση και βελτιώνεται η ποιότητα του αέρα, δεσμεύοντας σκόνη και μικροσωματίδια.

Ο ΚΑΘΕΤΟΣ ΚΗΠΟΣ
Σε προσβάσιμο μέρος της στέγης εγκαταστάθηκε ταρατσόκηπος επιφάνειας 140 τ.μ. Χρησιμοποιήθηκαν φυτά της ελληνικής χλωρίδας ανθεκτικά στην ξηρασία και ελαφρύ υπόστρωμα, ενώ η εγκατάσταση υποστηρίζεται από σύστημα αυτόματου ποτίσματος.
Τα οφέλη είναι πολλαπλά:
– Λειτουργεί ως φυσική θερμική μόνωση του κτιρίου.
– Συμβάλλει στη διαχείριση του βρόχινου νερού.
– Παρέχει χώρο για πειραματική καλλιέργεια από τους μαθητές.
– Προσφέρει αισθητική αναβάθμιση σε έναν πρότερο «νεκρό» χώρο.
Παράλληλα, στην είσοδο του συγκροτήματος, εγκαταστάθηκε Φυτεμένος Τοίχος (Greenwall) 30 τ.μ. με φυτά που αντέχουν στην ξηρασία. Ο κάθετος αυτός κήπος ενισχύει τη βιοποικιλότητα, προσελκύοντας έντομα και πεταλούδες, ενώ αποτελεί πολύτιμο εκπαιδευτικό υλικό για τα μαθήματα Γεωπονίας, Περιβάλλοντος και Φυσικής.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ
Για τους μαθητές, ο χώρος αυτός αποτελεί αφορμή για βιωματική μάθηση, καθώς συμμετέχουν στη φροντίδα των φυτών και κατανοούν την αξία των πράσινων υποδομών. Το 6ο ΕΠΑΛ Πάτρας μετατρέπεται πλέον σε σημείο αναφοράς για την πόλη. Την ευθύνη του συνολικού έργου έχει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος Ενέργειας & Πρασίνου του Δήμου Πατρέων, υπό την επίβλεψη του Κωνσταντίνου Κωνσταντακόπουλου, διασφαλίζοντας ότι το σχολικό συγκρότημα της Αγίας Σοφίας θα παραμείνει ένας ζωντανός φάρος καινοτομίας για τις επόμενες γενιές.





