flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

ΠΑΤΡΑ: Η πόλη που χτύπησε πρώτη (μαζικά) ο κορονοϊός! Το ρολόι…. γύρισε ένα χρόνο πίσω

Ήταν στις 28 Φεβρουαρίου 2020 όταν η αχαϊκή πρωτεύουσα βρέθηκε αντιμέτωπη με τα πρώτα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό (επί της ουσίας με το πρώτο lockdown που επιβλήθηκε στην Ελλάδα), για να φτάσει στην χθεσινή ημέρα, την 6η Φεβρουαρίου 2020, οπότε μέσα από μία περίοδο αρκετών διακυμάνσεων ως προς τους βαθμούς «ελευθερίας» των πολιτών και των επιχειρήσεων, επέστρεψε στο δεύτερο αυστηρό και σχεδόν καθολικό lockdown.
Κανένας δεν ξέρει εάν η ιστορία θα επαναληφθεί με τον ίδιο τρόπο που εξελίχθηκε και πέρυσι, περίπου την ίδια εποχή. Δηλαδή, εάν το αυστηρό lockdown που επιβλήθηκε στην Πάτρα (και σε άλλες 4 περιοχές της χώρας) θα οδηγήσει σε ένα πανελλαδικό lockdown το επόμενο διάστημα, προκειμένου να αποφευχθεί η νέα «επίθεση» του κορωνοϊού, του οποίου μία μετάλλαξη (η αποκαλούμενη «βρετανική) φαίνεται πως είναι σημαντικά πιο μεταδοτική. Ωστόσο, έτσι εξελίχθηκε η ιστορία πέρυσι. Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, οι πρώτες απαγορεύσεις στην Ελλάδα αποφασίστηκαν για την Αχαΐα, την Ηλεία και τη Ζάκυνθο. Όμως, σχεδόν 20 μέρες αργότερα, επεκτάθηκαν σε όλη τη χώρα.

 

Η ΟΜΑΔΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΥΜΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
Ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην χώρα στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα από ταξιδιώτες που επέστρεψαν από την Ιταλία, όμως τα πρώτα μαζικά κρούσματα αφορούσαν μία ομάδα ταξιδιωτών που επέστρεψαν από τους Άγιους Τόπους (Ισραήλ και Αίγυπτος) και οι οποίοι κατά κύριο λόγο προέρχονταν από την Ηλεία και την Αχαΐα. Μάλιστα, ως το πρώτο καταγεγραμμένο θύμα του κορωνοϊού στη χώρα θεωρείται ο Μανώλης Αγιομυργιαννάκης, ιδιαίτερα γνωστός στην τοπική κοινωνία, καθώς υπήρξε νομαρχιακός σύμβουλος Ηλείας και περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας, αλλά και υποψήφιος βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ LOCKDOWN
Όπως ήδη αναφέρθηκε, τα πρώτα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας ξεκίνησαν στις 28 Φεβρουαρίου σε τοπικό επίπεδο και κατέληξαν σε περιορισμό μετακινήσεων σε εθνικό επίπεδο στις 23 Μαρτίου 2020. Από τις 16 Μαρτίου καθιερώθηκε καθημερινή απογευματινή τηλεοπτική ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα και τις έκτακτες αποφάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της, από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.
Τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης δέχθηκαν πολλά θετικά σχόλια από τον ξένο τύπο, που εξήρε την Ελλάδα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα. Επίσης, αναδείχθηκε η γρήγορη και καίρια λήψη μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση όπως επίσης και η στελέχωση της ομάδας διαχείρισης της κρίσης και κυρίως ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας.
Ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου είχαν ανασταλεί όλες οι κανονικές άδειες του προσωπικού των νοσοκομείων του ΕΣΥ, των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και όλων των υγειονομικών σχηματισμών της χώρας και επίσης ξεκίνησαν διαδικασίες για προσλήψεις επιπλέον νοσηλευτών και γιατρών. Ανεστάλησαν ακόμα όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές και μετακινήσεις μαθητών, σπουδαστών και καθηγητών προς την Ιταλία, ακυρώθηκαν όλες οι καρναβαλικές και αποκριάτικες εκδηλώσεις, απαγορεύτηκαν όλες οι οργανωμένες εκπαιδευτικές εκδρομές εκτός Ελλάδας και ξεκίνησε η προληπτική αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων κατά τόπους.

Στις αρχές Μαρτίου αποφασίστηκε το κλείσιμο όλων των δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων, στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου και ανεστάλησαν όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές στο εσωτερικό της χώρας. Για τους γονείς καθιερώθηκε άδεια ειδικού σκοπού. Ανεστάλη επίσης η λειτουργία των χώρων διασκέδασης και η πραγματοποίηση διαφόρων πολιτιστικών εκδηλώσεων, αρχικά τοπικά και στις 12 Μαρτίου σε εθνικό επίπεδο. Στις 13 Μαρτίου ανακοινώθηκε το κλείσιμο όλων των εμπορικών κέντρων, καφετεριών, μπαρ, μουσείων, αθλητικών εγκαταστάσεων και εστιατορίων. Oι φούρνοι, οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, τα φαρμακεία και τα σουπερμάρκετ παρέμειναν ανοιχτά. Στις 18 Μαρτίου έκλεισαν και όλα τα εμπορικά καταστήματα αλλά παρέμειναν ανοιχτές οι επιχειρήσεις τροφίμων και οικιακών αναγκών, οι επιχειρήσεις διανομής προϊόντων (delivery) και παροχής προϊόντων σε πακέτο (take away), τα πρατήρια υγρών καυσίμων, τα συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ, καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και οπτικών και τα γραφεία τελετών, μεταξύ άλλων. Στις 9 Μαρτίου η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή όλων των πτήσεων από και προς τη βόρεια Ιταλία και αργότερα αποφασίστηκε η αναστολή όλων των επιβατικών πτήσεων από και προς ολόκληρη την Ιταλία, με εξαίρεση τις εμπορευματικές και υγειονομικού ενδιαφέροντος πτήσεις. Στις 18 Μαρτίου, ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά η απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων 10 ή περισσότερων ατόμων και η κύρωση διοικητικού προστίμου 1000 ευρώ στους παρανομούντες. Στις 19 Μαρτίου, το Υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε τη διακοπή λειτουργίας του συνόλου των ξενοδοχείων σε ολόκληρη τη χώρα, με ορισμένες εξαιρέσεις.
Παράλληλα τον Μάρτιο ανακοινώθηκαν διάφορα πακέτα οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας και την προστασία των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που επηρεάστηκαν από την πανδημία. Τα μέτρα αφορούσαν την αναστολή καταβολής φόρων και εισφορών, την αναβολή φορολογικών υποχρεώσεων, τη χρηματική ενίσχυση ύψους 800€ για τους εργαζομένους σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία ανεστάλη, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, τη μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 6% για ορισμένα προϊόντα υγιεινής και αυτοπροστασίας και την αξιοποίηση πόρων ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ευρωπαϊκό ταμείο, μεταξύ άλλων. Συνολικά διατέθηκαν άνω των 24 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 14% του ελληνικού ΑΕΠ, για τη στήριξη της οικονομίας.