Μπορεί στο παραδοσιακό εμπόριο οι πωλήσεις των ρούχων ή των υποδημάτων να έχουν πάρει την κατιούσα, σε μία φθίνουσα πορεία που συνεχίζεται από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και μετά, όμως στο ηλεκτρονικό εμπόριο η πορεία αυτή είναι αντιστρόφως ανάλογη.
Σύμφωνα με επιχειρηματίες που έχουν στραφεί τα τελευταία χρόνια στο ηλεκτρονικό εμπόριο και ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό, αφήνοντας στην άκρη το παραδοσιακό, έτσι όπως το γνωρίζαμε μέχρι τώρα, οι πωλήσεις στον ρουχισμό έχουν εκτοξευτεί στα χρόνια της πανδημίας.
Η εκτόξευση αυτή κορυφώθηκε στην εποχή της πρώτης και της δεύτερης καραντίνας, με τις πωλήσεις ρούχων από τις διαδικτυακές πλατφόρμες των επιχειρήσεων που ασχολούνται με το ηλεκτρονικό εμπόριο να φτάνουν το 150% και το 200%.
Η εκτόξευση αυτή δεν ήταν ένα πυροτέχνημα που κράτησε μόνο την εποχή της καραντίνας. Ακόμα και όταν τα εμπορικά μαγαζιά άνοιξαν και το lockdown έληξε, αρκετοί συνέχισαν να αγοράζουν ρούχα, από μπλούζες έως και παντελόνια, ζακέτες και μπουφάν, αλλά και καλοκαιρινά είδη από το διαδίκτυο.
Πλέον ένα μεγάλο μέρος του καταναλωτικού κοινού και ειδικότερα αυτό της νεολαίας, κάνει τις αγορές του αποκλειστικά από το διαδίκτυο, έχοντας εξοικειωθεί πλήρως με αυτόν τον τρόπο συναλλαγών, παρόλο που στο ηλεκτρονικό εμπόριο δεν υπάρχει η δυνατότητα να δοκιμάσεις το ρούχο ή το παπούτσι που επιλέγεις.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι την στροφή αυτή δεν έχουν κάνει μόνο οι άνδρες, αλλά και οι γυναίκες, κυρίως τα κορίτσια νεαρής ηλικίας, που παλιότερα σπάνια αγόραζαν κάτι αν δεν το δοκίμαζαν πρώτα πάνω τους. Όλα αυτά δείχνουν μια αλλαγή νοοτροπίας στις αγορές μας και στις καταναλωτικές μας συνήθειες.
Στο μεταξύ ολοένα και αυξάνονται οι επιχειρήσεις εκείνες που ασχολούνται αποκλειστικά με την πώληση ρούχων μέσω του διαδικτύου (κυρίως στο σπορ ή στο casual ρούχο), δίχως να έχουν δηλαδή κατάστημα – βιτρίνα, διαθέτοντας όμως δικούς τους αποθηκευτικούς χώρους. Ορισμένες μάλιστα από αυτές έχουν ξεκινήσει και κάνουν πωλήσεις και στο εξωτερικό.
Μαγαζιά φτιάχνουν τα δικά τους e-shops
Στο μεταξύ λόγω των συνθηκών, αλλά και της δυναμικής που φαίνεται να έχει το ηλεκτρονικό εμπόριο στο ρουχισμό, ολοένα και περισσότερα καταστήματα που ασχολούνται με το ρούχο ή το παπούτσι, στήνουν τα δικά τους e-shops, επενδύοντας πάνω σε αυτά.
Έτσι και στην Πάτρα τα περισσότερα από τα καταστήματα που έχουν e-shops αφορούν κυρίως το ρούχο και το παπούτσι, ενώ πλέον δεν υπάρχει μαγαζί ρουχισμού που να μην έχει δημιουργήσει την δική του σελίδα στο facebook, αλλά και στο instagram.
Είναι η απαίτηση της εποχής και το μέλλον, ενώ σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς όποιοι δεν μπορέσουν να προσαρμοστούν γρήγορα στις νέες συνθήκες, με δεδομένη την κρίση που έχει πλέον το παραδοσιακό εμπόριο, δύσκολα θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν και να έχουν αύριο.

