Καταθέτοντας την Παρασκευή, επί πολλές ώρες, ενώπιον της 35ης τακτικής ανακρίτριας, κ. Ευγενίας Τζωρτζάτου, οι δύο πλέον έμπειροι ιατροδικαστές της χώρας ανέλυσαν πλήρως το 13σέλιδο πόρισμά τους, εξηγώντας στη δικαστική λειτουργό όλα τα σημάδια τα οποία αποκαλύπτουν ότι η 3,5 ετών Μαλένα και η μόλις έξι μηνών Ίριδα δολοφονήθηκαν με απίστευτα βίαιο τρόπο από την ίδια τους τη μητέρα! «Ασφυξία!» φώναξαν -κατά πληροφορίες της «Μπαμ»- οι δύο ιατροδικαστές-μάρτυρες αναλύοντας παράλληλα τη λεπτομερή έρευνα την οποία έκαναν, αλλά και τα πασιφανή σημάδια τα οποία οδήγησαν στη σύνταξη του πορίσματος το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «όπλα» της δικαστικής Αρχής στην πλήρη διαλεύκανση του εγκλήματος του αιώνα.
Καταθέσεις
Ενώπιον της δικαστικής λειτουργού τόσο ο κ. Καρακούκης όσο και ο κ. Καλόγρηας περιέγραψαν τη λεπτομερή έρευνα επί των ευρημάτων που ευτυχώς είχαν διασωθεί και τη συνδυαστική μελέτη στην οποία επιδόθηκαν προκειμένου πρώτα να αποκλείσουν οποιαδήποτε άλλη αιτία θανάτου και στη συνέχεια να τεκμηριώσουν την ασφυξία. Για την περίπτωση της Μαλένας (η οποία άφησε την τελευταία της πνοή στις 13 Απριλίου 2019 ενώ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο) οι δύο μάρτυρες αναφέρθηκαν στα στοιχεία τα οποία, δυστυχώς, «μιλούν» από μόνα τους. Πρόκειται για τα σημάδια στο πρόσωπο του μικρού κοριτσιού, τις δύο εκδορές στη βάση της μύτης και το εντύπωμα στο δεξί μάγουλο που είχε αποκαλύψει η «Μ», σε συνδυασμό με τα παθολογοανατομικά ευρήματα τα οποία προέκυψαν από την επανεξέταση του κ. Ευτυχιάδη. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι δύο ιατροδικαστές-πραγματογνώμονες είχαν κάνει αυτοψία στον θάλαμο νοσηλείας της μικρής Μαλένας όπου διαπίστωσαν ότι η συνοδός της, Ρούλα Πισπιρίγκου, είχε τη δυνατότητα να της αφαιρέσει τη ζωή χωρίς να γίνει αντιληπτή από το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό.
Στην περίπτωση της Μαλένας οι κ. Καρακούκης και Καλόγρηας έκαναν όλα όσα είχε αμελήσει να πράξει η συνάδελφός τους, Χριστίνα Τσάκωνα, η οποία είχε αποδώσει την αιτία θανάτου σε ηπατική ανεπάρκεια. Υπόψη τους έλαβαν, μεταξύ άλλων, ολόκληρο τον ιατρικό φάκελο του 3,5 ετών κοριτσιού, αλλά και το φωτογραφικό υλικό της νεκροψίας-νεκροτομής, όπου διακρίνονταν καθαρά οι προθανάτιες αμυχές στη βάση της μύτης αλλά και το εντύπωμα στο δεξί μάγουλο. Το πλέον σημαντικό του πορίσματος ήταν η ορθή -αυτήν τη φορά- αξιολόγηση των κακώσεων που υπήρχαν στο πρόσωπο του κοριτσιού και συγκεκριμένα οι δύο εκδορές στη βάση της μύτης αλλά και η κοκκινίλα στο δεξί μάγουλο. Οι πραγματογνώμονες αναφέρουν ότι οι ως άνω εκδορές έχουν «φορά λοξή/διαγώνια ως προς τον επιμήκη άξονα της ρινός και έχουν τη μορφολογία μικρών γραμμοειδών εκδορών (αμυχών) οι οποίες είναι συμβατές με τη δράση ονύχων γυμνών χεριών…». Επιπλέον, με στοιχεία-ντοκουμέντα, οι δυο ιατροδικαστές αποδομούν πλήρως τον υπερασπιστικό ισχυρισμό της Πισπιρίγκου ότι οι αμυχές πιθανώς να προκλήθηκαν από την προσπάθεια ανάνηψης. Όπως καταγράφεται στο πόρισμα, «είναι πρόσφατες, εν ζωή γενόμενες, χρώματος ερυθρού, χωρίς στοιχεία απορρόφησης. Από το φωτογραφικό υλικό προκύπτει ότι οι όνυχες της Μαρίας-Ελένης Δασκαλάκη ήταν κομμένοι κοντοί, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται πιθανότητα πρόκλησης από το ίδιο το παιδί. Επίσης με δεδομένο ότι οι ως άνω εκδορές έχουν τους χαρακτήρες εν ζωή γενόμενων βλαβών, δεν είναι συμβατές με πρόκλησή τους κατά τη διάρκεια της ανάνηψης, κατά τη διάρκεια της οποία -σύμφωνα με το ιατρικό ιστορικό- το παιδί ήταν άσφυγμο, απνοϊκό, χωρίς ζωτικά σημεία, νεκρό. Οι εν λόγω εκδορές είναι όπως προαναφέρθηκε ερυθρές με στοιχεία αιμορραγικής διήθησης και ως εκ τούτου είναι συμβατές με πλήρη αντίδραση εν ζωή και όχι προκληθείσες μεταθανάτια, οπότε θα στερούντο αιμορραγικών διηθήσεων».
Στη συνέχεια του πορίσματος κατακρημνίζεται η άστοχη ερμηνεία της Χρ. Τσάκωνα η οποία ερμήνευσε την κενοτοπιώδη εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων ως ηπατική ανεπάρκεια. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «η εκτεταμένη κενοτοπιώδης εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων συναντάται και επί ελλείψεως οξυγόνου», ενώ στη συνέχεια αναφέρεται ότι η ηπατική ανεπάρκεια αποτελεί κλινικοεργαστηριακή και όχι παθολογοανατομική διάγνωση και προϋποθέτει αντίστοιχη προϋπάρχουσα κλινική εικόνα ηπατικής ανεπάρκειας. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υφίσταται καμία σχετική ένδειξη, όπως προκύπτει από τα σχετικά ιατρικά έγγραφα (ενδεικτικά αναφέρουμε φυσιολογική βιοχημεία ήπατος στις 12.04.2019, δηλαδή 24 ώρες περίπου προ του θανάτου). Επιπρόσθετα το παιδί ήταν σε άριστη κλινική κατάσταση ολίγον προ του θανάτου, όπως προκύπτει από τον ιατρικό φάκελο νοσηλείας του. Πρέπει, δε, τέλος να σημειωθεί ότι η ηπατική ανεπάρκεια δεν δύναται να αποτελέσει αιτία αιφνίδιου ανακοπτικού θανάτου…».
Εξίσου εντυπωσιακό είναι ότι οι ιατροδικαστές αφού αποκλείουν την παθολογική αιτία θανάτου για τη Μαλένα, αναφέρουν ότι το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου αποκλείεται λόγω της ηλικίας της θανούσης. «Με βάση τη μεθοδολογία η οποία κατά πάγια τακτική ακολουθείται και ακολουθήσαμε και εμείς στη συγκεκριμένη περίπτωση, οδηγούμαστε στη διάγνωση του βίαιου/στερητικού μηχανισμού θανάτου (ασφυκτικού)…», καταλήγει το πόρισμα.
Το βρέφος
Σε ό,τι αφορά την Ίριδα, οι αρμόδιοι ιατροδικαστές, επικουρούμενοι από τον παθολογοανατόμο, εξειδικευμένο σε νεκροτομικό υλικό κ. Ευτυχιάδη, αποκάλυψαν όλη την αλήθεια, διαλύοντας κάθε ενδεχόμενο το βρέφος να κατέληξε από αγενεσία φλεβόκομβου, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στην κατάθεση την οποία έδωσαν στην 35η τακτική ανακρίτρια. Ως γνωστόν, ένα από τα όπλα στα χέρια των Καρακούκη – Καλόγρηα αποτέλεσε και το κηλιδωμένο πανάκι του βρέφους, καθώς και η ειδική εξέταση από τον κ. Ευτυχιάδη, με τις χρώσεις, που είχε παραλείψει να κάνει η συνάδελφός του κυρία Μητσέλου!
Εξίσου σημαντικές ήταν και οι φωτογραφίες του νεκροτομείου που είχε αποκαλύψει η «Μ», στο πλαίσιο της πολύμηνης δημοσιογραφικής έρευνας για τη συγκεκριμένη υπόθεση. «Από το φωτογραφικό υλικό που μας ετέθη υπόψη προκύπτουν κακώσεις κατά το στοματικό βλεννογόνο – άνω χείλος του στόματος αριστερά της μεσότητας, ενώ δίδεται η εντύπωση δύο εκδορών στη βάση του αριστερού ρώθωνα». Οι πραγματογνώμονες συμπεραίνουν ότι οι κακώσεις έγιναν ενώ το βρέφος ζούσε, αποκλείοντας παράλληλα να προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της ανάνηψης καθώς όπως αναφέρουν όταν έφτασε το ΕΚΑΒ η Ίριδα ήταν ήδη νεκρή. «Είχε μυδρίαση, ήταν άσφυγμο και είχε ψυχρό δέρμα, δηλαδή ήταν ήδη νεκρό κατά την ανεύρεση. Ως εκ τούτου οι ως άνω κακώσεις δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας ανάνηψης που διενεργήθηκε, καθώς συνιστούν εν ζωή γενόμενες κακώσεις, ήτοι προ του θανάτου του βρέφους. Τα ευρήματα που περιγράφονται στη σχετική Ιατροδικαστική Έκθεση και συγκεκριμένα ότι «πέριξ των χειλέων παρατηρούνται ευρήματα ενδεικτικά δερματίτιδας εξ επαφής/εκζεματοδειδούς αντίδρασης…».
Σε ό,τι αφορά το πανάκι, οι Καρακούκης – Καλόγρηας επισημαίνουν ότι είναι το δολοφονικό όπλο. Ισχυρίζονται ότι βάσει των εξετάσεων DNA που πραγματοποιήθηκαν αποκαλύφθηκε ότι το πανάκι έφερε κηλίδες αίματος το οποίο συνδέεται με το τραύμα στον βλεννογόνο του βρέφους και «συνδέεται ευθέως με το ανευρεθέν τραύμα στο βλεννογόνο του στόματος του βρέφους και συνηγορεί υπέρ προηγηθείσας άσκησης ισχυρής πίεσης με αυτό. Σημειώνεται ότι ως προκύπτει από την έκθεση νεκροψίας – νεκροτομής δεν ανευρέθη οροαιματηρό υγρό στον αυλό της τραχείας…».
Παράλληλα οι ιατροδικαστές αποδομούν μέσω έκθεσης την οποία παρέλαβαν και παραβάλλουν το ενδεχόμενο ο θάνατος της Ίριδας να προήλθε λόγω καρδιακού νοσήματος, ενώ σημαίνουσα θέση στην έκθεση έχει και η έκθεση του παθολογοανατόμου κ. Ευτυχιάδη ο οποίος αποκάλυψε τον δείκτη ασφυξίας.
Η Χριστίνα Τσάκωνα
Στην ανακρίτρια κατέθεσε και η ιατροδικαστής Αθηνών Χριστίνα Τσάκωνα, η οποία ως γνωστόν είχε συντάξει την ιατροδικαστική έκθεση για τη Μαλένα καταλήγοντας στο άστοχο συμπέρασμα ότι το μικρό παιδάκι κατέληξε από ηπατική ανεπάρκεια. Κατά πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της παρουσίας της ενώπιον της δικαστικής λειτουργού η κ. Τσάκωνα επέμεινε στην εγκυρότητα της διάγνωσής της, ωστόσο με μια μερική αναστροφή που έκανε ουσιαστικά και εκείνη «διέλυσε» την υπερασπιστική γραμμή της Πισπιρίγκου. Σημείωσε, συγκεκριμένα, στην κατάθεσή της ότι η ηπατική ανεπάρκεια μπορεί να προκλήθηκε από την έκθεση του οργανισμού σε παρατεταμένη υποξία, δηλαδή σε έλλειψη οξυγόνου, κάτι που όπως γίνεται αντιληπτό φανερώνει ασφυξία!
Στην κατάθεσή της η ιατροδικαστής φέρεται να επανέλαβε όσα είχε πει και στο πλαίσιο της προανάκρισης περί την κενοτοπιώδη εκφύλιση του ήπατος.
«Είναι καθαρά ιστοπαθολογικό εύρημα και αφορά στην αλλοίωση της σύστασης της δομής του οργάνου που έχει σαν αποτέλεσμα να καταστήσει το όργανο ανίκανο να τελέσει τις λειτουργίες για τις οποίες έχει κατασκευαστεί. Αυτό που εννοώ είναι ότι το ήπαρ ανεπαρκεί. Αυτός ήταν ο λόγος που απέδωσα τον όρο ηπατική ανεπάρκεια προκειμένου να καταστεί πιο σαφές και κατανοητό ακόμα και σε άτομα που δεν έχουν σχέση με το ιατρικό επάγγελμα… Εν προκειμένω ένα έντονο πνευμονικό οίδημα με συνοδό έντονη πνευμονική συμφόρηση όπως τα ευρήματα στη συγκεκριμένη ιστολογική εξέταση δύναται να αποδοθεί σε παραμέτρους που αφορούν στη νόσο και να επιφέρουν παρατεταμένη υποξία με ανάλογη βλάβη – κενοτοπιώδη εκφύλιση στο ηπατικό παρέγχυμα».
Οι γιατροί και η (κλήση σε) απολογία
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Μ», οι επόμενες κλήσεις για κατάθεση αφορούν πρόσωπα (ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό) που έζησαν από κοντά την περίθαλψη αλλά και τις τελευταίες ημέρες της άτυχης Μαλένας. Πρόκειται για πρόσωπα τα οποία έχουν ήδη καταθέσει στις εισαγγελικές Αρχές «καίγοντας» με τις μαρτυρίες τους την Πισπιρίγκου. Άπαντες και άπασες που κλήθηκαν και κατέθεσαν στις εισαγγελικές Αρχές «έσφαξαν με το γάντι» την κατηγορουμένη, καθώς αποδόμησαν πλήρως το απίστευτο σενάριο ένα υγιές, κοινωνικό και χαμογελαστό κορίτσι, το οποίο εκείνο το μοιραίο πρωινό έπαιζε ευδιάθετο στον παιδότοπο του νοσοκομείου και αργότερα έτρωγε σουβλάκι, να κατέληξε στα καλά καθούμενα βγάζοντας μια κραυγή όπως περιέγραψε η μητέρα του.
Στις καταθέσεις τους οι γιατροί του «Παίδων» ήταν ξεκάθαροι: Δεν δέχονται την ηπατική ανεπάρκεια και τον παθολογικό θάνατο ως αιτία «αναχώρησης» της Μαλένας από τα εγκόσμια. Ήταν και αποκαλυπτικοί! Ανάφεραν ότι την ώρα που μπήκαν στο δωμάτιο αντίκρισαν την εικόνα όχι ενός παιδιού το οποίο είχε υποστεί ένα ξαφνικό επεισόδιο, αλλά την εικόνα ανθρώπου ο οποίος είναι νεκρός για ώρα. Έκαναν, δε, λόγο για εικόνα «διακομιδής», θέλοντας να εξηγήσουν ότι αντίκρισαν ένα παιδί πεθαμένο και κρύο!
Οι δε νοσηλευτές που κατέθεσαν περιέγραψαν την Πισπιρίγκου ως μια «μητέρα» της οποίας το παιδί νοσηλευόταν και εκείνη κοίταζε το υπερπέραν από το παράθυρο. Τουλάχιστον δύο – τρία μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού ισχυρίζονται ότι, σε αντίθεση με άλλες μαμάδες, η 33χρονη κατηγορουμένη δεν επεδίωξε την ψυχική ή έστω τυπική επαφή με τους ανθρώπους που περιέθαλπαν τη Μαλένα, η οποία ως γνωστόν εισήχθη στο νοσοκομείο αντιμετωπίζοντας μια πλήρως ιάσιμη μορφή λευχαιμίας και κατέληξε αιφνίδια το απόγευμα της 13ης Απριλίου 2019, παρά το γεγονός ότι η εργαστηριακή αλλά και η κλινική εικόνα της ήταν άψογη!
Σε ό,τι αφορά την Ίριδα, κομβική θεωρείται η κατάθεση της ιατροδικαστού Πατρών Αγγελικής Τσιόλα, η οποία μέσω αναφορών της στις δικαστικές Αρχές μετά τον θάνατο της Τζωρτζίνας είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγο για εγκληματική ενέργεια. Σημειώνεται ότι στην αρχική ιατροδικαστική έκθεση η κ. Τσιόλα είχε καταγράψει διπλή αιτία θανάτου, την αγενεσία φλεβόκομβου, όπως την είχε διαγνώσει η παθολογοανατόμος κ. Μητσέλου, αλλά και το πνευμονικό οίδημα. Για την Ίριδα θα κληθούν να καταθέσουν και η αδελφή της κατηγορουμένης, Δήμητρα, η οποία προανακριτικά την είχε κάψει αποκαλύπτοντας το «αίμα» στο στόμα του παιδιού, ο Μάνος Δασκαλάκης αλλά και οι διασώστες του ΕΚΑΒ. Την ίδια στιγμή, μετά τη λήψη του πρώτου κύκλου των καταθέσεων, η ανακρίτρια θα καλέσει την κατηγορούμενη σε απολογία για τη διπλή ανθρωποκτονία των παιδιών της.