Στην εποχή της πράσινης μετακίνησης και της μικροκινητικότητας σκοπεύει να περάσει ο δήμος της Πάτρας και γι’ αυτόν τον στόχο θέλει να φέρει στην αχαϊκή πρωτεύουσα τα ηλεκτρικά ποδήλατα.
Τα ηλεκτρικά ποδήλατα αποτελούν το σύγχρονο εναλλακτικό μέσο μετακίνησης που χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερα αστικά κέντρα, στο πλαίσιο της μικροκινητικότητας, στοχεύοντας στην μείωση των συμβατικών οχημάτων εντός της αστικής ζώνης και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Με γνώμονα την μικροκινητικότητα τρέχουν έτσι αρκετά χρηματοδοτούμενα προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα οποία ο Δήμος σκοπεύει να αξιοποιήσει και να αρπάξει την ευκαιρία προκειμένου να φέρει στην Πάτρα τα ηλεκτρικά ποδήλατα.
Ολοκληρωμένο σύστημα
Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση που έκανε η οικονομική επιτροπή για τον σκοπό αυτό θα υποβληθεί πρόταση για την χρηματοδότηση του έργου που αφορά την προμήθεια, την εγκατάσταση και την λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος για την χρήση ηλεκτρικών ποδηλάτων.
Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 434.000 ευρώ. Το σύστημα θα λειτουργεί αυτόματα, χωρίς την παρουσία προσωπικού, με τον κάθε δημότη να έχει την δυνατότητα να μισθώνει ένα ηλεκτρικό ποδήλατο, παίρνοντας το από έναν από τους σταθμούς που θα υπάρχουν σε επιλεγμένα σημεία της Πάτρας.
Δωρεάν μίσθωση
Ο ποδηλάτης θα μισθώνει το ηλεκτρικό ποδήλατο εντελώς δωρεάν αφού πρώτα θα έχει φροντίζει να εγγραφεί ως μέλους του όλου συστήματος, παίρνοντας την ηλεκτρονική κάρτα που θα το επιβεβαιώνει και έτσι θα έχει την δυνατότητα να το χρησιμοποιεί για όση ώρα θέλει, παίρνοντας το από τον έναν σταθμό και αφήνοντας το σε έναν άλλο.
Στους σταθμούς που θα υπάρχουν και θα περιλαμβάνονται στο όλο σύστημα, τα ποδήλατα, θα φορτίζονται αυτόματα όση ώρα παραμένουν στις θέσεις τους και ταυτόχρονα θα κλειδώνονται για την ασφάλεια και την προστασίας τους.
62 ηλεκτρικά ποδήλατα
Το όλο σύστημα εμπεριέχει το δικό του ξεχωριστό εξοπλισμό, λογισμικό και υπηρεσίες, με στόχο να μην υπάρξουν προβλήματα και να αποδειχθεί λειτουργικό, έτσι ώστε σταδιακά να καθιερωθεί το ποδήλατο στην συνείδηση του δημότη ως βασικό μέσο μεταφοράς, τουλάχιστον εντός του ιστορικού κέντρου της Πάτρας.
Σύμφωνα με την πρόταση που έχει κάνει ο δήμος για να κερδίσει την χρηματοδότηση του έργου, εφόσον όλα πάνε καλά και πάρει το πράσινο φως για να προχωρήσει η διαδικασία στην Πάτρα είναι να έρθουν 59 ηλεκτρικά ποδήλατα, καθώς και τρία ηλεκτρικά ποδήλατα για ΑμεΑ.
Βάρος στην προστασία τους
Τα κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα περιλαμβάνονται στο δίκτυο, της ανάπτυξης ηλεκτρικών και περιβαλλοντικών οχημάτων, το οποίο, σε συνδυασμό με διάφορες παρεμβάσεις θα δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο σύνολο παρεχόμενων υπηρεσιών που θα βοηθήσει αποτελεσματικά στην βελτίωση των μετακινήσεων, στο πλαίσιο πάντα της μικροκινητικότητας.
Βάρος θα δοθεί στην προστασία και στην ασφάλεια του όλου συστήματος, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα περιστατικά βανδαλισμού, λεηλασιών και κλοπών, φαινόμενο που παρατηρήθηκε έντονα τον καιρό που λειτούργησαν τα κοινόχρηστα ποδήλατα, με αποτέλεσμα να τεθούν νοκ – άουτ, προτού προλάβουν να καθιερωθούν στη συνείδηση των δημοτών.
Αυτή τη φορά δεν θα υπάρξουν περιθώρια ανοχής τέτοιων φαινόμενων για το σύστημα ηλεκτρικών ποδηλάτων, το οποίο είναι ένα εγχείρημα που πάση θυσία πρέπει να πετύχει αφού θα συμβάλει σημαντικά στην μείωση των συμβατικών οχημάτων στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας.
Έρχονται ποδηλατόδρομοι
Στόχος που με βάση το σκεπτικό της δημοτικής αρχής είναι ταυτόσημος με τις αλλαγές που έρχονται στον κυκλοφοριακό χάρτη και τις παρεμβάσεις που είναι να γίνουν μέσα από το έργα της ανάπλασης με τη δημιουργία νέων πεζόδρομων και ενός δικτύου κάθετων και οριζόντιων ποδηλατόδρομων.
Οι αλλαγές αυτές που είναι να γίνουν στην Πάτρα συμβαδίζουν απόλυτα με τους στόχους της μικροκινητικότητας και την καθιέρωση της χρήσης ποδηλάτου στην πόλη μέσα από ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων που θα έχουν ως άξονα τους τον παραλιακό ποδηλατόδρομο των 5 χιλιομέτρων που θα ενώνει την βόρεια με την νότια παραλιακή ζώνη.
Ειδικευμένος σύμβουλος
Προκειμένου να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι και να αποφευχθούν λάθη που μπορεί να κοστίσουν, ο δήμος μέσω της πρόκλησης που θα απευθύνει, θα κοιτάξει να εξασφαλίσει και τις υπηρεσίες ενός ειδικευμένου συμβούλου για την παρακολούθηση των δράσεων μικροκινητικότητας, με προϋπολογισμό 8.000 ευρώ.
Η δουλειά του συμβούλου θα είναι η παροχή υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της υλοποίησης των δράσεων, αλλά και η υποστήριξη στο διάστημα της διαγωνιστικής διαδικασίας του εν λόγω του έργου.
Τα κοινόχρηστα ποδήλατα
Αξίζει να αναφέρουμε ότι μέσα στις προθέσεις τη αρμόδιας αντιδημαρχίας είναι να ενεργοποιήσει τους επόμενους μήνες και το αδρανές πρόγραμμα των κοινόχρηστων ποδηλάτων.
Πάνω στο θέμα αυτό υπάρχει μία σκέψη για να μπουν τα ποδήλατα σε συγκεκριμένα σημεία της παραλιακής ζώνης της Πάτρας (πχ το ένα στην Πλαζ το άλλο στην Μαρίνα) με δύο ή τρεις σταθμούς, έτσι ώστε να μπορούν πιο εύκολα να ελεγχθούν και να αποφευχθούν τα φαινόμενα βανδαλισμών και κλοπών που είχαν βγάλει το σύστημα εκτός λειτουργίας.
Αναστασία Τογιοπούλου: «Στόχος μας είναι η αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού»
«Το έργο είναι ακόμα σε φάση χρηματοδότησης κατά συνέπεια δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς το πότε θα δούμε τα ηλεκτρικά ποδήλατα στην Πάτρα. Στόχος μας είναι ο σχεδιασμός μας να μην είναι αποσπασματικός, αλλά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στην κατεύθυνση της μικροκινητικότητας, της ανάδειξης των εναλλακτικών μέσων μεταφοράς και της μείωσης της διέλευσης των οχημάτων για την αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού. Τα ηλεκτρικά ποδήλατα ένα μια πτυχή του όλου ζητήματος, αλλά σίγουρα δεν είναι η μοναδική».