του Αχιλλέα Ροδίτη (από εφ. Πολιτεία)
Πολλές παροιμίες μας ήρθαν στο μυαλό αντικρίζοντας αυτές τις εικόνες που δημοσιεύουμε σήμερα στην «Πολιτεία» από την οδό Προύσης στα Προσφυγικά της Πάτρας. Βέβαια σ’ εμάς. Διότι στον έρμο, τον ταλαίπωρο συμπολίτη, Α.Κ., που πήγε να μπει στο γκαράζ του σπιτιού του γυρίζοντας από τη δουλειά του, μόνο παροιμίες δεν του ‘ρθαν στον νου. Στην αρχή έμεινε άφωνος, κοιτούσε και ξανακοιτούσε. Αναρωτιόταν: «Το ζω εγώ τώρα αυτό…;». Κι όμως, το ζούσε! Το γκαράζ το έκλεισαν φτιάχνοντας ανυψωμένο πεζοδρόμιο…!
Επειδή πράγματι οι εικόνες «μιλούν» από μόνες τους , δεν χρειαζόταν να ξεκινήσουμε το ρεπορτάζ με την περιγραφή του τι έχει συμβεί, παρά μόνο με την έκπληξη την οποία δοκίμασε ο ιδιοκτήτης της οικείας και του ιδιωτικού χώρου στάθμευσης, όταν είδε ότι στη διάρκεια των εργασιών που εκτελούνται αυτή την περίοδο στην περιοχή, για την ανακατασκευή και ανάπλαση πεζοδρομίων, τα συνεργεία έριξαν τσιμέντο για να δημιουργήσουν το νέο πεζοδρόμιο αλλά οι υπεύθυνοι ούτε καν πρόσεξαν, ούτε έδωσαν σημασία, στο ότι σε αυτό το σημείο ήταν η είσοδος – έξοδος ενός ιδιωτικού πάρκινγκ!
Έτσι, συνέχισαν ακάθεκτοι το έργο τους αποκλείοντας στον ιδιοκτήτη την πρόσβαση, την δυνατότητα να μπει ή να βγει από το γκαράζ του σπιτιού του…
ΤΙ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ
Ο Α.Κ. προφανώς δεν έμεινε απαθής. Έψαξε και βρήκε τους υπεύθυνους του έργου για να διαμαρτυρηθεί, να ζητήσει εξηγήσεις και να βρει το πώς θα αποκατασταθεί το πρόβλημα που του προκάλεσαν. Χάριν αστείου, όμως, σε μια προσπάθεια προφανώς να «διασκεδάσουν» οι εργάτες τις εντυπώσεις, του είπαν…: «Εντάξει, τώρα δεν θα μπαίνουν και νερά απ’ τη βροχή…»!
Βέβαια πέρα από τα αστεία, ο ιδιοκτήτης έμπλεξε, ήθελε δεν ήθελε, με τα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Διότι σε τέτοιες περιπτώσεις αυτό που προβλέπεται είναι να απευθυνθεί στον αρμόδιο που προσέλαβε τον εργολάβο, εν προκειμένω, δηλαδή, τον Δήμο Πατρέων, να πάει στην αρμόδια Υπηρεσία, να κάνει ένσταση και να καταθέσει αίτημα αποκατάστασης, να περάσει από την έγκριση κι έπειτα να πάνε τα συνεργεία για να ξανασκάψουν, να ξηλώσουν, να ξανα-τσιμεντάρουν. Ευχόμαστε, να συντομευτεί η όλη διαδικασία για να μην χάνει τον χρόνο του ο συμπολίτης.
Η ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ (ΚΟΡΙΝΘΟΥ & ΙΕΡΟΘΕΟΥ)
Η παραπάνω περίπτωση ήρθε να μας θυμίσει το ρεπορτάζ της «Πολιτείας» από τον Μάρτιο του 2022 για μία άλλη περίπτωση κακοτεχνίας που έλαβε χώρα στη συμβολή των οδών Κορίνθου και Ιεροθέου. Όπου το φανάρι που τοποθετήθηκε εκεί, κατέστρεψε το σύστημα της «χρυσοπληρωμένης» τέντας σε σπίτι και η παραμονή του στο ίδιο σημείο καθιστούσε αδύνατη την επισκευή και χρήση της. Ο ιδιοκτήτης της οικείας και η σύζυγός του έψαχναν να βρουν τον υπεύθυνο της εργολαβίας… επί 4 ολόκληρα χρόνια…! Διότι η κακοτεχνία έγινε ενώ απουσίαζαν και όταν το ανακάλυψαν το έργο είχε ολοκληρωθεί. Έτσι ο Δήμος στον οποίο αρχικά απευθύνθηκαν έπρεπε να εντοπίσει τον εργολάβο και να ξανα-ανατεθεί νέα εργολαβία αποκατάστασης της ζημιάς. Οι ιδιοκτήτες εισέπραξαν πολλές «συγγνώμες» για αυτό το «κατασκευαστικό λάθος» και έλαβαν πολλές διαβεβαιώσεις για «άμεση διόρθωσή του». Αν όμως περάσετε από εκεί (Κορίνθου & Ιεροθέου) θα δείτε ακόμα το φανάρι να στέκει στο ίδιο ακριβώς σημείο και την τέντα να είναι αποκλεισμένη. Για την ιστορία, ο ιδιοκτήτης την είχε τοποθετήσει για να εμποδίσει σκόνη και καυσαέριο να μπαίνει στο σπίτι του. Αλλά τώρα, έχει «χορτάσει» και συνεχίζει να μπαίνει…