flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

ΠΑΤΡΑ: Καρέ καρέ όσαν έγιναν στον Χελμό – ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ

Καρέ – καρέ περιγράφει η ανακοίνωση του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων το πώς οι τρεις ορειβάτες χάθηκαν μη δίνοντας σημάδια ζωής για ώρες, αλλά και τις προσπάθειες που ξεκίνησαν για τον εντοπισμό τους.

Η ανακοίνωσή έχει ως εξής: «Τρεις  λάτρεις του Χελμού και αγαπημένοι φίλοι του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων έχασαν την ζωή τους το Σάββατο 5/2/21.

Πιο συγκεκριμένα, οι Γιάννης Τορέλι, Αθανάσιος Σωτηρόπουλος & Παναγιώτης Τέκος μετά από ατύχημα που είχαν από πτώση χιονοστιβάδας, η οποία προκλήθηκε σε εξαιρετικά δύσβατη περιοχή 2.5 χλμ μακριά από τις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων, βρέθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους, χθες Κυριακή στις 16:00.

Οι 3 πολύ έμπειροι αναρριχητές έφτασαν στις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου το πρωί του Σαββάτου με σκοπό την παγοαναρρίχηση τους στην ορθοπλαγιά που βρίσκεται στα ύδατα της Στυγός. Αφού μετέβησαν στην κορυφή του Χελμού πεζοπορώντας, έκαναν ένα διάλειμμα και ξεκίνησαν την εξόρμηση τους περίπου στις 10:30 το πρωί όταν και οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούσαν τις πρώτες πρωινές ώρες στον Χελμό υποχώρησαν.

Λόγω της συνεχούς λειτουργίας του κέντρου έως τις 20:30, το προσωπικό έκλεισε τις εγκαταστάσεις του κέντρου και ξεκίνησε την αναχώρηση του για τα Καλάβρυτα. Στο parking του χιονοδρομικού εντοπίστηκε το όχημα των τριών ορειβατών και έγινε άμεση επικοινωνία με τους οικείους τους ώστε να ενημερωθούμε για το πλάνο της επιστροφής τους.

Παράλληλα, έγινε προσπάθεια τηλεφωνικής επικοινωνίας και από το προσωπικό του κέντρου η οποία επίσης απέβη άκαρπη. Μάλιστα, άτομα του προσωπικού μετέβησαν στην κορυφή της Στύγας μήπως διακρίνουν ίχνη ή σημάδια επιστροφής των 3 ατόμων. Αφού δεν κατάφεραν να εντοπίσουν κάτι επέστρεψαν στην βάση για αναχώρηση.

Κατόπιν όλων αυτών, το συμβάν δηλώθηκε στις 09:00 στην τοπική αστυνομία ενώ ορίστηκε άμεσο ραντεβού με τον διοικητή της πυροσβεστικής υπηρεσίας Καλαβρύτων για τον συντονισμό επιχείρησης αναζήτησης.

Τααυτόχρονα, τέσσερα άτομα που ανήκουν στο προσωπικό ασφαλείας του κέντρου, μετέβησαν στην κορυφή στις 23:30, ώστε να είναι έτοιμοι να συνδράμουν σε περίπτωση επιστροφής των αγνοουμένων.

Επιπλέον, έγιναν τηλεφωνικές επικοινωνίες με ανεξάρτητους οδηγούς βουνού και διασώστες, με στόχο την κινητοποίηση τους νωρίς το πρωί. Στις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού γύρω στη 01:30 είχαν φτάσει ομάδες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της ΕΜΑΚ, της Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ αλλά και άτομα της Ελληνικής ομάδας διάσωσης.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησε μια συντονισμένη προσπάθεια αναζήτησης των θυμάτων με άτομα του χιονοδρομικού να κάνουν χρήση drone ώστε να ελέγξουν την περιοχή και να αναζητήσουν ίχνη των ορειβατών.

Επιπλέον, 3 άτομα, ο Νίκος Λαζανάς (οδηγός βουνού), ο Βασίλης Μαγκλάρας (υπεύθυνος ασφάλειας πιστών του χιονοδρομικού) και ο Κωνσταντίνος Ζέτος (μέλος του ΔΣ) ξεκίνησαν με ορειβατικά ski ώστε να προσεγγίσουν το σημείο που υπήρχε εικασία πως κατευθύνθηκαν οι ορειβάτες.

Επίσης εμφανίστηκε το πρώτο ελικόπτερο της ΕΜΑΚ ώστε να ξεκινήσει ενάεριες έρευνες. Αργότερα, σε κοντινό σημείο στην περιοχή της Μαυρόλιμνης μετέβησαν και 3 άτομα της ΕΜΑΚ.

Όταν βρέθηκαν ίχνη της πρόσφατης χιονοστιβάδας, τα οποία επιβεβαιώθηκαν και από τις εικόνες του drone του χιονοδρομικού κέντρου και από το Νίκο Λαζανά ο οποίος είχε προσεγγίσει την αρχή του σημείου έναρξης της χιονοστιβάδας αλλά και από τις επίμονες εναέριες έρευνες του ελικοπτέρου, ξεκίνησε ο σχεδιασμός του τρόπου προσέγγισης για την αναζήτηση των 3 ατόμων.

Την ίδια στιγμή μια ομάδα 6 αναρριχητών και οδηγών βουνού με επικεφαλής τον Γιώργο Βουτυρόπουλο, είχε ήδη ξεκινήσει από την περιοχή του Μεσορουγγίου, με στόχο να προσεγγίσει το σημείο από κάτω προς τα πάνω με την παράλληλη ασφάλιση με συρματόσχοινο της διαδρομής, η οποία και ήταν εξαιρετικά απαιτητική.

Μετά και τις εναέριες προσπάθειες και τον έλεγχο πεδίου που πραγματοποιήθηκε από τους ανθρώπους που κινήθηκαν από την κορυφή αποφασίστηκε πως δεν υπήρχε τρόπος ασφαλούς προσέγγισης και ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός που επιχειρούσε στο Μεσορούγγι με στόχο την συνέχεια των ερευνών και προσπάθεια ανεύρεσης των θυμάτων.

Στις 16:00 ο Γιώργος Βουτυρόπουλος ενημέρωσε πως βρέθηκε το πρώτο άτομο, ενώ μετά από λίγη ώρα βρέθηκαν και τα άλλα δύο, δυστυχώς όλοι χωρίς τις αισθήσεις τους.

Συνολικά πάνω από τριάντα άτομα (μέλη της Πυροσβεστικής, της Εμάκ, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης αλλά και ανεξάρτητοι οδηγοί βουνού) μετέβησαν μέσω του Μεσορουγγίου στο σημείο ανεύρεσης των θυμάτων ώστε να συνδράμουν στην ασφαλή διακομιδή τους. Με την συνδρομή και ενός ερπυστριοφόρου οχήματος η ασφαλής μεταφορά όλων των ατόμων ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, καθ’ όλη την διάρκεια των ερευνών ανεύρεσης των θυμάτων συνέδραμε με όλα τα μέσα που διέθετε ενώ παράλληλα κύριος στόχος ήταν η πληροφόρηση του κοινού με αμεσότητα και σαφήνεια σχετικά με τα γεγονότα που ελάμβαναν χώρα.

Δυστυχώς, οι προσπάθειες μας δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα σχετικά με την ζωή των τριών φίλων μας. Πολλές φορές η φύση κρύβει θανάσιμες παγίδες, τις οποίες δεν μπορούμε ούτε να προβλέψουμε ούτε να υπερβούμε. Το ΔΣ της επιχείρησης και όλο το προσωπικό, εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων».