Αύξηση των διαζυγίων έχει παρατηρηθεί και στα νέα ζευγάρια της Πάτρας, με το φαινόμενο αυτό που είχε ξεκινήσει από τα χρόνια της καραντίνας και της πανδημίας, να συνεχίζεται.
Το τρέχον έτος θα έλεγε κανείς ότι τα διαζύγια είναι κάτι σαν… ψωμοτύρι, ενώ αποτελούν και με διαφορά τον κυριότερο όγκο της δουλειάς των δικηγόρων, παρόλο που μια τέτοια διαδικασία έχει και το ανάλογο οικονομικό κόστος για το πρώην ζευγάρι.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στις μεταξύ τους συζητήσεις δικηγόροι της Πάτρας υπάρχουν οι μέρες που ο αριθμός της έκδοσης τους από τις αρμόδιες αρχές και την Μητρόπολη, φτάνει ακόμα και τα δέκα.
Μέσα σε μία μέρα! Ο μέσος όρος των ζευγαριών που φτάνουν στον χωρισμό είναι στα 35 με 45 και πολλά από τα διαζύγια δεν έχουν σοβαρές αιτίες, αλλά θα μπορούσαν με έναν διάλογο από τις δύο πλευρές να αποφευχθούν.
Τα περισσότερα από αυτά είναι συναινετικά τύπου διαζύγια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις που το διαζευγμένο ζευγάρι φτάνει τη διαμάχη στα άκρα.
Πρόκειται για τα διαζύγια κατά αντιδίκου, ενώ αρκετά συχνά είναι και τα διαζύγια όπου το πρώην ζευγάρι είναι εν διαστάσει, έχοντας συμπληρώσει μια διετία σε αυτή την κατάσταση.
Ο θεσμός πάντως όπου τους τελευταίους μήνες έχει μεγάλη διάδοση ανάμεσα στα ζευγάρια που έχουν πάρει απόφαση να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους είναι αυτός της διαμεσολάβησης.
Το πρώην ζευγάρι παρουσία ενός δικηγόρου προσπαθεί να βρει την χρυσή τομή στις διαφωνίες του, αποφεύγοντας τις αντιδικίες στα δικαστήρια.
Πρόκειται για μια οικονομική λύση χωρισμού που οδηγεί στα συναινετικά διαζύγια, με το πρώην ζευγάρι να καθορίζει συγκεκριμένες συμφωνίες για ζητήματα όπως η επιμέλεια του παιδιού, η διατροφή, αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία.