H τακτική πλέον είναι γνωστή για δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν αντέχουν το οικονομικό βάρος των λογαριασμών που τους έρχονται για το ρεύμα και την κατανάλωση ενέργειας.
Αλλάζουν πάροχο ανά πυκνά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με την λειτουργία τους και κάποια στιγμή να μη μείνουν χωρίς φως. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η τακτική αυτή πλέον ακολουθείται από πολλές επιχειρήσεις, διαφόρων μορφών, εστίασης, αρτοποιία, ακόμα και εμπορικά καταστήματα.
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι χωρίς την αλλαγή παρόχων ρεύματος ένα μεγάλο ποσοστό των καταστημάτων θα είχαν ήδη κλείσει. «Έτσι κρατιούνται όρθια πλέον τα μαγαζιά» έλεγε επαγγελματίας για το όλο θέμα.
Κι είναι φυσιολογικό. Οι λογαριασμοί που φτάνουν σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις αγγίζουν κατά μέσο όρο από τις 2.000 ευρώ έως και τα 5.000 ευρώ, ακόμα και με τις επιδοτήσεις που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση.
Αν οι επιδοτήσεις αυτές κοπούν μέσα στο επόμενο διάστημα όπως ακούγεται τότε είναι σίγουρο ότι ένα μεγάλο ποσοστό των καταστημάτων αυτών δεν θα αντέξει. Άλλωστε και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι η αλλαγή παρόχων ρεύματος δεν μπορεί να αποτελέσει μία μόνιμη λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με την ενέργεια.
Τα χρέη που περνάνε στην εφορία κάποια στιγμή θα βρεθούν μπροστά στις επιχειρήσεις αυτές και στους επαγγελματίες. Όμως με το κόστος της ενέργειας και τα ποσά των λογαριασμών δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο.
Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με κύκλους ατόμων που σχετίζονται με εταιρείες παροχής ρεύματος ότι το περασμένο διάστημα μέσα σε μία εβδομάδα άλλαξαν πάροχο καταναλωτές που αντιστοιχούν σε ένα ποσό της τάξεως των 200.000 ευρώ. Μόνο μέσα σε μία εβδομάδα…