Τα στοιχεία από την Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδος ή ακόμα και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μπορεί να δείχνουν ότι υπάρχει μείωση της εγκληματικότητας, της παραβατικότητας και των μικροκλοπών, όμως, ο κόσμος στις γειτονιές της Πάτρας, νιώθει έναν φόβο, βλέποντας το ένα περιστατικό να διαδέχεται το άλλο.
Απάτες, κλοπές, διαρρήξεις σε σπίτια, σε διαμερίσματα και σε αυτοκίνητα, αλλά και γενικότερα παραβατικές πράξεις, μέρα μεσημέρι, σε κοινόχρηστους ή ακόμα και σε ιδιωτικούς χώρους.
Στις γειτονιές της Πάτρας υπάρχουν περιοχές που το όλο σκηνικό θυμίζει «Μπρονξ», χωρίς καμία ιδιαίτερη βελτίωση από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, τότε που αρκετοί απέδιδαν την έξαρση της παραβατικότητας, στην ανεργία και στην φτώχεια.
Σε περιοχές όπως η Εγλυκάδα ή ο Ριγανόκαμπος είναι γνωστό ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα με τους Ρομά. Στα Ζαρουχλέικα και στα δρομάκια γύρω από το Ψαροφάι γίνεται ένας χαμός και εκεί. Γενικότερα, στις νότιες περιοχές της Πάτρας οι μικροκλοπές και η παραβατικότητα είναι σε καθημερινή βάση.
Στα Προσφυγικά, σε μια περιοχή που η κατάσταση θεωρητικά είναι καλύτερη σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, η πλατεία Ελευθερίας και οι γύρω δρόμοι, ερημώνουν από το απόγευμα και μετά.
«Ο κόσμος φοβάται να βγει από τα σπίτια του» μας έλεγε επαγγελματίας της περιοχής που βιώνει την όλη κατάσταση καθημερινά.
Όμως και στο κέντρο τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλύτερα. Στην πλατεία Όλγας γνωρίζουμε τι γίνεται. Παραμένει ένα στέκι διακίνησης ύποπτων συναλλαγών. Στην πλατεία Γεωργίου, στον μώλο ή στο Νότιο Πάρκο κλέβουν μέρα – μεσημέρι.
Υπάρχει έτσι μια γενικότερη ανασφάλεια, με τους πολίτες να ζητούν περισσότερες περιπολίες, ειδικότερα στις γειτονιές της Πάτρας και μια πιο έντονη παρουσία της αστυνομίας.