Δεκάδες είναι τα self test που γίνονται πλέον στην Πάτρα από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, αλλά και από τους μαθητές των σχολείων.
Αυτό σημαίνει ότι δεκάδες είναι και τα απόβλητα που δημιουργούνται από τα τεστ αυτά και τα οποία πετάγονται στους κάδους των απορριμμάτων σαν κοινά σκουπίδια με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Το όλο θέμα προβληματίζει τους ειδικούς, καθώς είναι κάτι που είχαν επισημάνει από την αρχή αυτού του μέτρου. Κανονικά τα self test θα έπρεπε να συγκεντρώνονται και να θάβονται μαζί με τα υπόλοιπα νοσοκομειακά απόβλητα.
Αυτό όμως θα είχε ως προϋπόθεση την ύπαρξη ειδικών κυτίων ή κάδων στους δρόμους που να προορίζονται αποκλειστικά για τέτοιου είδους απορρίμματα, αλλά και ειδικά συνεργεία για τον καθαρισμό τους και τη συγκέντρωση των αποβλήτων.
Όμως κάτι τέτοιο και στις δύο περιπτώσεις θα ήταν πολυέξοδο για την πολιτεία γι’ αυτό προχώρησε σε μία λύση που μοιάζει να είναι μεσοβέζικη, ωστόσο κρύβει κινδύνους.
Σύμφωνα με τους ιατρούς τα τεστ αυτά, είτε είναι αρνητικά, είτε θετικά εμπεριέχουν καρκινογόνο χημική ουσία που είναι αρκετά επικίνδυνη για τον άνθρωπο, το περιβάλλον, αλλά και για τα ύδατα.
Το όλο θέμα πέρα από τους ειδικούς, έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα και τους εργαζόμενους στον τομέα καθαριότητας του δήμου, που όπως λένε, αντικρίζουν στους κοινούς κάδους αρκετά απορρίμματα που προέρχονται από τα self test, αλλά και από αναλώσιμα υλικά που σχετίζονται με τον ιό.
Οι οδηγίες του υπουργείου
Σύμφωνα με τις οδηγίες Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τα αρνητικά self test πετάγονται στους κάδους μαζί με τα υπόλοιπα αστικά απορρίμματα και σε καμία περίπτωση στους κάδους ανακύκλωσης.
Το πράγμα περιπλέκεται αν το τεστ είναι θετικό, κάτι που σημαίνει για όσους έρθουν σε επαφή με ένα τέτοιου είδους απόβλητο, ότι είναι πιθανό να κολλήσoυν τον ιό.
Τότε τα υλικά από τα τεστ αυτά ρίχνονται σε σακούλα που θα πρέπει να είναι καλά κλεισμένη και η οποία τοποθετείται σε κλειστό κάδο εντός του σπιτιού.
Στη συνέχεια η πρώτη σακούλα με τα απορρίμματα αυτά μπαίνει σε δεύτερη, η οποία κλείνει το ίδιο σφιχτά και ρίχνονται από κοινού στον πράσινο ή γκρι κάδο.