ΠΑΤΡΑ: Κράτησαν κρυφό ατύχημα σε κατάστημα στα Ψηλαλώνια

Ημερομηνία:

Νέο εργατικό ατύχημα στη διάρκεια εργασιών για την ανάπλαση καταστήματος στην περιοχή των Υψηλών Αλωνίων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πολιτείας» το ατύχημα συνέβη σε ανασφάλιστο εργαζόμενο στο οικοδομικό έργο όταν αυτός έπεσε, χτύπησε και έσπασε δύο πλευρά. Φυσικά οι συνθήκες εργασίας δεν ήσαν νόμιμες, ενώ τα μέτρα ασφαλείας ήσαν ελλιπή. Αγνωστο παραμένει αν κινήθηκε η διαδικασία μέσω της Επιθεώρησης Εργασίας ή ο εργολάβος κάλυψε την κατάσταση και έπεισε τον εργαζόμενο… να μην προχωρήσει δικαστικά ή δημοσιοποιήσει το θέμα!

 

PHILOXENIA

Στην Πάτρα έχουν σημειωθεί και θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα τα τελευταία χρόνια με τον Γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Δημήτρη Αγγελόπουλο να καταγγέλλει συχνά τις απάνθρωπες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας των οικοδόμων!

 

Το φαινόμενο όμως είναι και πανελλαδικό αφού μόνο το 2023, 179 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους από εργατικά δυστυχήματα και 287 τραυματίστηκαν σοβαρά. Ως προς τις κατηγοριοποίηση των θυμάτων συνολικά 60 εργάτες-μισθωτοί έφυγαν από τη ζωή το 2023, 44 αγρότες, 31 εργάτες που υπάγονται στον κατασκευαστικό τομέα και τα εργοτάξια, ενώ ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στους θανάτους που γίνονται από την χρήση γερανών. Και όμως παρόλα τα παραπάνω, κάποιοι εργολάβοι εξακολουθούν να παίζουν κορώνα γράμματα με την ζωή των υπαλλήλων τους, ρισκάροντας… για να μην πληρώσουν παραπάνω!

 

Το  2022, 104 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους από εργατικά δυστυχήματα και 140 τραυματίστηκαν σοβαρά. Ενώ, με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2018, έχασαν τη ζωή τους 46 εργαζόμενοι, το 2019 51 εργαζόμενοι, το 2020 41 εργαζόμενοι και το 2021, 31 εργαζόμενοι.

 

Και στην Πάτρα η Επιθεώρηση Εργασίας είναι αποδυναμωμένη! Εχουν μείνει ελάχιστοι εργαζόμενοι οπότε οι παρεμβάσεις τους είναι σχεδόν… μηδαμινές!

 

Ο πιο αιματηρός μήνας ήταν ο Ιούλιος του 2023 με συνολικά 23 νεκρούς στους χώρους εργασίας και πολλούς εξ αυτών να πεθαίνουν από θερμοπληξία. Ειδικά ένας τομέας που πρέπει να καταγράφεται για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία είναι πλέον και η κλιματική αλλαγή. Προ μερικών εβδομάδων η «Πολιτεία» είχε αποκαλύψει με φωτογραφικό υλικό, εργαζόμενους να εργάζονται σε αποκατάσταση στέγης κτιρίου της Πάτρας με 42 βαθμούς Κελσίου παρά τις απαγορεύσεις. Παρενέβη κανείς; Ούτε ένας, έστω και αν το θέμα έλαβε πανελλήνια διάσταση και αναπαρήχθη και από αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης.

 

Προ ημερών εργατικό ατύχημα συνέβη σε εργαζόμενη στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Πατρέων, όταν ενώ μάζευε σκουπίδια, ένα όχημα έπεσε πάνω στο απορριμματοφόρο με αποτέλεσμα να την τραυματίσει πολύ σοβαρά.

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα

Κοινοποίηση:

Περισσότερα Άρθρα
Σχετικα

ΔΙΠΛΟ ΦΟΝΙΚΟ ΛΟΓΓΟΥ: Η ανακρίτρια ζητά και άλλα στοιχεία από την Ιατροδικαστική Πατρών

  Παρότι ο δικηγόρος του 65χρονου Ιταλού Μάρκο, υποστήριζε στις...

16 χρόνια ποδηλασίας στην Άνω Χώρα – Έτοιμη η ορεινή Ναυπακτία για το μεγάλο διήμερο

Οι 16οι ποδηλατικοί αγώνες ορεινής Ναυπακτίας πλησιάζουν και όλα...

Κοινωνική κατοικία: Στην «αναμονή» η Αιτωλοακαρνανία-Τρία ακίνητα της ΔΥΠΑ στο Αγρίνιο

Η Στρατηγική εκπονήθηκε από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και...

Δυτική Ελλάδα: Αυτός και αν ήταν γάμος! Η νύφη βούτηξε στην πισίνα – ΒΙΝΤΕΟ

Με έναν διαφορετικό τρόπο επέλεξε να γλεντήσει στον γάμο...