ΠΑΤΡΑ: Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους τους Γηροκομειού για το δάσος! Εκκληση προς τους φορείς

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Ένα σημαντικό κομμάτι του δάσους του Γηροκομείου καταστράφηκε ολοσχερώς από τη μεγάλη φωτιά που έπληξε την Πάτρα. Η επόμενη μέρα για τους κατοίκους του Γηροκομείου είναι δύσκολη. Ακόμα πιο δύσκολος ο χειμώνας.

    Οι κάτοικοι της περιοχής και ο εκπολιτιστικός μορφωτικός σύλλογος του Γηροκομείου έχουν ζητήσει έξι πράγματα από τον δήμο, την περιφέρεια, το δασαρχείο και από τους υπόλοιπους φορείς που εμπλέκονται.

    Το πρώτο είναι να μαζευτούν άμεσα οι κορμοί των καμένων δέντρων και των κλαδιών που βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία του δάσους. Το δεύτερο είναι να προχωρήσουν γρήγορα τα απαραίτητα τεχνικά έργα που θα προφυλάξουν τους κατοίκους και τα σπίτια της περιοχής από τυχόν κατολισθήσεις.

    Το τρίτο έχει να κάνει με τον καθαρισμό του ρέματος εν όψει του χειμώνα αφού υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο πλημμυρών με ακόμα περισσότερες πιθανότητες εξαιτίας όλης αυτής της καμένης έκτασης.

    Το τέταρτο αφορά την προστασία του δάσους που έχει απομείνει με περισσότερα μέτρα πυρασφάλειας, κρουνούς και βρύσες με νερό, αλλά και τον σχηματισμό μονοπατιών για εξόδους διαφυγής σε περίπτωση μιας νέας πυρκαγιάς.

    Το πέμπτο αφορά την αναδάσωση της περιοχής (ήδη έχει επικηρυχθεί αναδασωτέα) και την δεντροφύτευση για την αντικατάσταση όχι μόνο των καμένων αλλά και των γερασμένων δέντρων, ενώ το έκτο αφορά τις αποζημιώσεις των κατοίκων για τις ζημιές που έχουν υποστεί στα ιδιόκτητα οικόπεδα τους ή ακόμα και στα σπίτια τους.

    Έχει αλλάξει πλέον όψη

    Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν με την σειρά τους, με συνεργασία όλων των φορέων που θα πρέπει να καταρτίσουν ένα οργανόγραμμα και να προχωρήσουν από κοινού με τον αντίστοιχο συντονισμό, με στόχο κάποια στιγμή το δάσος του Γηροκομείου να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση.

    Η στιγμή αυτή βέβαια θα αργήσει να έρθει και αυτό δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να το διαπιστώσεις. «Η περιοχή μετά από την φωτιά έχει αλλάξει όψη, δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που βλέπαμε πριν» τονίζει μιλώντας στον «Ν» η πρόεδρος του εκπολιτιστικού μορφωτικού συλλόγου «Παναγία Γηροκομίτισσα», Ντίνα Παπάκου.

    Σύμφωνα με την ίδια και τα μέλη του συλλόγου όλο το δάσος από το σημείο της Σκοποβολής (κοντά δηλαδή στο Κωνσταντοπούλειο)έως στο Καραμανδάνειο έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές. Έχει καεί επίσης το δάσος που ήταν δίπλα (πίσω αριστερά) στο μοναστήρι της Παναγίας της Γηροκομίτσσας, αλλά και το αλσύλλιο που ήταν μπροστά από την Μέριμνα.

    Οι δραματικές στιγμές

    Οι στιγμές κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, έτσι όπως τις έζησαν οι κάτοικοι της περιοχής του Γηροκομείου ήταν δραματικές.

    «Το μέτωπο κατά της φωτιάς ήταν χωρισμένο σε δυο μέρη. Από τη μία μεριά αυτό του Καραμανδανείου όπου δόθηκε και η μεγαλύτερη βάση από τους φορείς κάτι που είναι λογικό και από την άλλη εμείς οι κάτοικοι του Γηροκομείου, το Κωνσταντοπούλειο, η Μέριμνα που κάναμε ότι μπορούσαμε για να μην κινδυνέψουν άνθρωποι, αλλά και για να μην χαθούν περιουσίες».

    Η ζημιά έγινε και είναι μεγάλη. Σημασία έχει πλέον η επόμενη μέρα. «Θέλουμε με κάθε τρόπο να διασώσουμε και να προστατεύσουμε το δάσος» τονίζει από την πλευρά της η κ. Παπάκου.

    To δάσος των προγόνων

    «Είναι το δάσος που έφτιαξαν οι πρόγονοι μας – μαζί με τον τότε Φυσιολατρικό Σύνδεσμο Πατρών – ερχόμενοι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, λίγο καιρό μετά αφού τους μοίρασαν σε κλήρους τα οικόπεδα για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή.

    Όπως καταλαβαίνετε το δάσος αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της συνοικίας μας και τις οικογένειες μας. Είναι το δάσος που παίζαμε μικροί, εκεί όπου οι πατρινοί έκαναν παλιότερα τις εκδρομές τους, μια εξοχή δίπλα στον αστικό ιστό της πόλης.

    Για αυτό η υπόθεση της προστασίας του δάσους δεν αφορά μόνο εμάς και την περιοχή μας. Αφορά όλη την πόλη. Είναι ένας πνεύμονας πρασίνου για την Πάτρα που θα πρέπει να διασωθεί, να συντηρηθεί και να προστατευθεί. Για αυτό και καλούμε όλη την πόλη να είναι παρούσα στην προσπάθεια που ήδη έχουμε ξεκινήσει».

    Ζαΐμης: «Άμεσα ο καθαρισμός του ρέματος, γίνεται μελέτη οριοθέτησης»

    Η αυτοψία που έγινε  στα καμένα, με τη συμμετοχή όλων των φορέων, έδειξε ότι σε πρώτη τουλάχιστον φάση υπάρχει εγρήγορση, με μπροστάρη την Περιφέρεια, για την αντιμετώπιση κάθε συνέπειας που μπορεί να φέρει η επόμενη μέρα μετά από την μεγάλη αυτή πυρκαγιά.

    Το βασικό, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε  ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Φωκίων Ζαϊμής, είναι τα αντιπλημμυρικά έργα που θα πρέπει άμεσα να γίνουν.

    «Ήδη έχει έχουμε προχωρήσει στην υπογραφή σύμβασης με ανάδοχο για να γίνει ο καθαρισμός του ρέματος. Οι εργασίες έτσι πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα, ίσως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

    Το πρώτο βήμα που έχουμε κάνει είναι αυτό. Το δεύτερο αφορά την μελέτη οριοθέτησης του ρέματος η οποία αφού θα ξεχωρίσει τις δημόσιες και τις ιδιόκτητες εκτάσεις του χώρου και θα αποτελέσει τον βασικό γνώμονα των τεχνικών έργων που θα πρέπει να γίνουν.

    Η μελέτη αυτή θα είναι έτοιμη με την μορφή του κατ’ επείγοντος μέσα στο επόμενο δίμηνο και από εκεί και πέρα εμείς θα την παραδώσουμε στον δήμο που είναι και ο αρμόδιος φορέας για να προχωρήσει στις επόμενες διαδικασίες».

    Πάντως από την πλευρά τους οι κάτοικοι στην διάρκεια της αυτοψίας που έγινε ζήτησαν έγγραφές και συγκεκριμένες απαντήσεις από τους φορείς για το καθένα από τα αιτήματα τους και κυρίως για τα μέτρα προστασίας του δάσους και τα αντιπλημμυρικά έργα.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Νέα λίστα με μειωμένες τιμές σε 704 προϊόντα στα σούπερ μάρκετ

    Τη νέα λίστα με τους 704 κωδικούς προϊόντων των σούπερ...

    Διπλωματικές πηγές για συμφωνία Τουρκίας – Συρίας για ΑΟΖ: Τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά

    Αυστηρή είναι η απάντηση της Αθήνας στη συμφωνία για ΑΟΖ που...

    Σοκαριστικό τροχαίο με αστικό λεωφορείο

    Σοκαριστικό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης (24/12) στη διασταύρωση...
    Best Shop