flamis.gr

ΠΑΤΡΑ: Κραυγή αγωνίας-«Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη μια χρονιά με κλειστά ξενοδοχεία»

Έχοντας χάσει και τη φετινή περίοδο των Αποκρεών και με «θολό» το τι θα συμβαίνει την περίοδο του Πάσχα, οι επαγγελματίες του κλάδου σημειώνουν ότι θα είναι καταστροφικό αν χαθεί έστω και μια ημέρα από τη θερινή σεζόν.

Τα μηνύματα ως τώρα μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι οι μεγάλες αγορές για την Ελλάδα εξακολουθούν να παλεύουν με τον κορωνοϊό.
Γερμανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία είναι βυθισμένες στην εσωστρέφεια και ο προγραμματισμός διακοπών μοιάζει με κακόγουστο αστείο, οι Αμερικανοί παραμένουν σε δίνη, ενώ η ρωσική αγορά που έμεινε πέρσι «κλειστή» για την Ελλάδα είναι άγνωστος «Χ», αφού δεν έχει αποφασιστεί ακόμα σε επίπεδο Ευρώπης πώς θα αντιμετωπίζονται οι εμβολιασμένοι με ρωσικό εμβόλιο Ρώσοι ταξιδιώτες.

Την ίδια ώρα, η ατμόσφαιρα στις αεροπορικές εταιρίες μυρίζει… μπαρούτι, αποτυπώνοντας το κλίμα.
Στα τελευταία νέα, οι βρετανικές αεροπορικές εταιρίες ζητάνε νέα κρατική βολή, ενώ η KLM ανακοίνωσε την περικοπή περί των 1.000 θέσεων εργασίας στο εγγύς μέλλον. Ήδη, η αναδιοργάνωση της εταιρείας που διέρχεται την παρατεταμένη κρίση της πανδημίας, έχει κοστίσει 5.000 θέσεις εργασίας. Αδυνατώντας να ξεμπερδέψουν με το κουβάρι των συμβολαίων για τις προμήθειες εμβολίων, πόσο μάλλον για την κοινή πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσουν όσον αφορά στις μετακινήσεις από χώρα σε χώρα, οι Ευρωπαίοι στέλνουν ανησυχητικά μηνύματα στον εγχώριο τουρισμό, ο οποίος κινείται στην κόψη του ξυραφιού: νέα δάνεια για να καλυφθούν οι φετινές ανάγκες και να κλείσουν οι περσινές «τρύπες», αναστολές συμβάσεων διαρκείας, χαμένα μεροκάματα και μειωμένα εισοδήματα, μηδενικές κρατήσεις για τη θερινή σεζόν.
Εν αναμονή των όποιων εξελίξεων, η κυβέρνηση ξεκίνησε διμερείς επαφές και συμφωνίες με τους «γείτονες», οι οποίοι συνθέτουν τον οδικό τουρισμό, αναγκαίο ειδικά για τις τουριστικές περιοχές της Β. Ελλάδας.
Σύμφωνα με δηλώσεις της Υπουργού Εμπορίου, Τουρισμού και Τηλεπικοινωνιών της Σερβίας, Tatjana Matic, σε συνέχεια διαδικτυακής συνάντησής της με τον Έλληνα ομόλογό της, κ. Χάρη Θεοχάρη, οι δύο Υπουργοί κατέληξαν σε συμφωνία για την υπογραφή Μνημονίου στον τομέα του τουρισμού.
Το Μνημόνιο θα καθορίζει τις προϋποθέσεις εισόδου των ταξιδιωτών από τη Σερβία στην Ελλάδα και αντίστροφα για την περίοδο από την 1η Μαΐου έως την 1η Οκτωβρίου 2021. Ειδικότερα, θα προβλέπει την αμοιβαία αναγνώριση των ηλεκτρονικών πιστοποιητικών εμβολιασμού, το οποίο θα επιτρέπει την είσοδο στις δύο χώρες αντίστοιχα, στους πολίτες, οι οποίοι έχουν εμβολιασθεί, ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει υποχρεωτικά να προσκομίζουν αρνητικό τεστ PCR ή αντιγόνου. Επιπλέον, θα πραγματοποιούνται τυχαία rapid test στα σύνορα.
ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΦΘΑΣΟΥΝ ΟΙ
ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟ 50% ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ
Ο φετινός στόχος ή μάλλον προσδοκία, είναι οι εισπράξεις να φτάσουν τουλάχιστον στο 50% του τζίρου του 2019, δηλαδή γύρω στα 9 με 10 δισ ευρώ, ωστόσο για να βγει αυτό το σενάριο, θα πρέπει αφενός η υγειονομική κρίση να αποκλιμακωθεί γρήγορα αφετέρου η Ελλάδα να παραμείνει «πράσινη» στον υγειονομικό χάρτη της Ευρώπης. Με αυτό το σκεπτικό, άλλωστε, οι κλαδικοί φορείς ζητάνε οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό να μπουν πιο νωρίς στην αλυσίδα των εμβολιασμών.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ 7 ΜΗΝΕΣ, ΔΟΥΛΕΨΑΝ ΤΟΥΣ 3,2!

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του ΙΤΕΠ για τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 στα ελληνικά ξενοδοχεία, η μέση περίοδος λειτουργίας των εποχιακών ξενοδοχείων το 2020 συρρικνώθηκε στους 3,2 μήνες και των συνεχούς λειτουργίας στους 7 μήνες λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιουργήθηκαν.
Η μέση πληρότητα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού περιορίστηκε στο 23,1%. Είναι χαρακτηριστικό πως οι συνολικές πωλήσεις δωματίων του τριμήνου Ιουλίου – Σεπτεμβρίου του 2020 ήταν λιγότερες από τις αντίστοιχες πωλήσεις μόνο του Σεπτεμβρίου του 2019. Ο τζίρος των ξενοδοχείων το 2020 μειώθηκε κατά 78% σε σχέση με το 2019. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη του ξενοδοχειακού κλάδου, κάλυψαν μέχρι στιγμής το 1/3 κατά μέσο όρο των συνολικών αναγκών ρευστότητας των ξενοδοχείων. Επιπλέον έλλειμμα 900 εκατ. ευρώ εμφανίζουν τα ταμεία των ξενοδοχείων λόγω ανείσπρακτου τζίρου του 2020 που φτάνει τα 278.365.800 αλλά και της συρρίκνωσης κατά 83,3% των προκαταβολών για το 2021.

 

Comments are closed.