Νέα αύξηση των διαζυγίων παρατηρείται στα νεαρά και όχι μόνο ζευγάρια, 1,5 χρόνο σχεδόν μετά το τέλος της δεύτερης καραντίνας που έφερε η πανδημία, σε μία περίοδο που αρκετοί παντρεμένοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε χωριστούς δρόμους.
Σύμφωνα με δικηγόρους η αυξητική τάση που υπήρξε από την πανδημία και μετά στα διαζύγια συνεχίστηκε και όλο αυτό το διάστημα που ακολούθησε, με τα περισσότερα από αυτά να βγαίνουν συναινετικά, χωρίς όμως να αποκλείονται και άλλες περιπτώσεις.
Αυτό που θα πρέπει να τονιστεί, με βάση νομικούς κύκλους είναι ότι τα περισσότερα από τα διαζύγια που έχουν εκδοθεί τον τελευταίο χρόνο έχουν βασική τους αιτία την απιστία.
Απιστία που έχει αποδειχθεί, είτε εικάζεται από την μία πλευρά και συνδυάζεται με διάφορους άλλους παράγοντες που καταλήγουν στην ασυμφωνία χαρακτήρων ανάμεσα σε ένα παντρεμένο ζευγάρι που δεν μπορεί να ζει άλλο μαζί.
Μάλιστα, η απιστία αυτή στην εποχή της πληροφορικής, των likes και του cyber φλερτ ξεκινάει σε πολλές των περιπτώσεων από το διαδίκτυο και τα social media και καταλήγει στην ανεύρεση ενός νέου ερωτικού συντρόφου ή μιας νέας σχέσης.
Η απιστία πάντως δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία για να μην εκδοθεί ένα διαζύγιο ως συναινετικό αφού τα περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν αυτή την λύση για να βγει πιο άμεσα και πιο γρήγορα από τη στιγμή που κανείς από τους δύο (είτε λόγω της απιστίας, είτε και για άλλους παράγοντες) δεν θέλουν να ζουν άλλο μαζί.
Πάνε έτσι σε μία “πολιτισμένη” λύση αναγκαστικά, κυρίως λόγω νομικών και πρακτικών διαδικασιών, παρά γιατί επί της ουσίας τα βρίσκουν μεταξύ τους. Κι ίσως σε αυτό κρύβεται η εξήγηση στο γιατί ορισμένα από τα συναινετικά και “φιλικά” διαζύγια καταλήγουν σε απειλές, σε βία, ακόμα και σε χειροδικίες.