Πάτρα: Μια τεράστια ανθρώπινη αλυσίδα, μια μπάλα ανθρωπιάς με χίλια χρώματα από όλα τα παιδιά μαζί στο Μαθητικό Φεστιβάλ

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 12 Μαϊου στον πολυχώρο των Παλαιών Σφαγείων το Μαθητικό Φεστιβάλ με τίτλο «Μαζί – μπάλα με χίλια χρώματα» μεταδίδοντας με τον πιο ηχηρό τρόπο, με σπάνια ευαισθησία και με την ακαταμάχητη νεανική ζωντάνια και ορμή των παιδιών τα ανθρωπιστικά μηνύματά του.

    Το φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε για όγδοη χρονιά, διοργάνωσε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση – Γραφείο Πάτρας σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Τμήμα Αγωγής Υγείας) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας (Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων), την ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας, το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

    Στην κατάμεστη από παιδιά και γονείς κεντρική αίθουσα του πολυχώρου οι μαθητικές ομάδες από 13 σχολεία με τη συμμετοχή 276 μαθητών και μαθητριών και την υποστήριξη 35 εκπαιδευτικών, παρουσίασαν σύντομα θεατρικά δρώμενα με ηχητικά αποσπάσματα πάνω σε θέματα που αφορούν τον πόλεμο, την προσφυγιά και την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αποδοχή του “άλλου” σε όλες του τις μορφές, ενώνοντας τις φωνές τους και διαλαλώντας με ιδανικό τρόπο το αίτημα για την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο και τη συμπερίληψη όλων των παιδιών στην εκπαίδευση.

    Όπως τόνισε η υπεύθυνη του Τμήματος Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Άρτεμις Παπακωνσταντινοπούλου, το φεστιβάλ γίνεται με τη συμμετοχή σχολείων που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για ζητήματα προσφύγων “Κι αν ήσουν εσύ;” καθώς και άλλων ομάδων που έχουν δουλέψει πάνω στις ίδιες ή ανάλογες θεματικές. Οι μαθητές και οι μαθήτριες εργάστηκαν από την αρχή του έτους πάνω στην ενσυναίσθηση, την αποδοχή του άλλου, την κατανόηση του δικαιώματος των ίσων ευκαιριών για όλους χρησιμοποιώντας θεατρικές τεχνικές, βιωματικά εργαστήρια, διδακτικές επισκέψεις, συζητήσεις, αγώνες λόγων, δημιουργική γραφή, βιντεοσκόπηση κ.ά. Η αποκορύφωση αυτής της διαδικασίας που ξετυλίγεται με την αρμονική συνεργασία των εκπαιδευτικών των σχολείων, ήταν η συνάντηση όλων στο μεγάλο αυτό φεστιβάλ στο τέλος του σχολικού έτους, που έχει ως στόχο τη διάχυση της δουλειάς αυτής τόσο στη σχολική όσο και στην ευρύτερη κοινότητα.

    Η θεατρολόγος Γιούλη Δούβου που είχε σημαντικό ρόλο στον συντονισμό του μαθητικού φεστιβάλ, ευχαρίστησε θερμά τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς για την πολύ καλή συνεργασία και για το τελικό αποτέλεσμα, ενώ ο δάσκαλος και θεατρολόγος, συντονιστής του προγράμματος “Κι αν ήσουν εσύ;” Γιώργος Μπεκιάρης επισήμανε ότι αυτή την περίοδο σε όλη την Ελλάδα μέσω του προγράμματος πλήθος παιδιών από πολλά σχολεία έχει δυναμική συμμετοχή και παρουσιάζει τα αποτελέσματα της δουλειάς του περνώντας τα ανθρωπιστικά μηνύματα.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Η πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας Ήρα Κουρή μιλώντας  εξέφρασε τη χαρά της για τη μεγάλη αυτή γιορτή των παιδιών και τη συγκίνησή της λέγοντας ότι για 30 χρόνια εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στο 1ο Λύκειο Πατρών και αυτό που της λείπει σήμερα είναι οι παιδικές φωνές, η ζωντάνια και η δημιουργία τους που στο φεστιβάλ αυτό κυριαρχούν με τη φροντίδα των εκπαιδευτικών τους. Επίσης τόνισε ότι το θέατρο που είναι ο πυρήνας αυτού του φεστιβάλ μας βοηθά να κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας και να νιώσουμε και να αγαπήσουμε τον συνάνθρωπό μας, ειδικά σε στιγμές δυσκολίας και πόνου του. Άλλωστε το θέμα του φετινού φεστιβάλ που αναφέρεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πόλεμο. την αποδοχή και κατανόηση του «άλλου» και στους πρόσφυγες που άφησαν τις πατρίδες τους και ήρθαν στη δική μας, είναι δηλωτικό της ανθρωπιάς που οφείλουμε να έχουμε στη ζωή μας.

    Μετά την παρουσίαση των θεατρικών, τα παιδιά στον υπαίθριο χώρο έξω από την κεντρική αίθουσα των Παλαιών Σφαγείων σχημάτισαν πιασμένα χέρι-χέρι μια τεράστια ανθρώπινη αλυσίδα, μια τεράστια «μπάλα με χίλια χρώματα» ανθρωπιάς χωρώντας τους πάντες μέσα και τραγουδώντας το τραγούδι του φεστιβάλ, το τραγούδι τους.

    Στο φεστιβάλ συμμετείχαν: Νηπιαγωγείο Καρυάς Αχαΐας, 13o Νηπιαγωγείο Πατρών, 1ο Δημοτικό Σχολείο Παραλίας Πατρών, 1ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών, 2ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας, 8ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών, 19ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών, 41ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών, 43o Δημοτικό Σχολείο Πατρών, 62o Δημοτικό Σχολείο Πατρών, Δημοτικό Σχολείο Σελιανιτίκων Αχαΐας, 15ο Γυμνάσιο Πατρών και ΕΝΕΕΓΥΛ Πατρών. Η υποστήριξη των παιδιών έγινε από τους εκπαιδευτικούς: Αρβανίτη Φωτεινή, Βαγενά Βάσια, Γαλανάκη Ναυσικά, Καλαχώρα Δανάη, Καμαρινού Αντιγόνη, Κολλύρου Ανδριάνα, Κωνσταντινίδη Κατερίνα, Μαντοπούλου Ελένη, Μοσχάκη Ελένη, Μπεκιάρη Γιώργο, Ορτανσία Βουκελάτου, Παπαγγελοπούλου Βενετία, Παρασκευοπούλου Γεωργία, Πλαστουργού Κυριακή, Στεφάνου Κατερίνα, Τερζανίδου Μαρία, Τριανταφύλλου Βασιλική- Ιωσηφίνα, Τσιλίκη Σταυρίνα, Φαρμάκη Μαρία, Φραγκούλη Αλεξάνδρα, Χριστοπούλου Βασιλική και Χρυσαυγή Κωστοπούλου.

     

     

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    “Dimarxeiopatras.gr”! Η ιστοσελίδα του Δημαρχείου της Πάτρας

    Το νέο Δημαρχείο Πάτρας, στους δέκα μήνες λειτουργίας του...

    Προσοχή στα αρωματικά κεριά: Μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα του αέρα

    Πλησιάζουν Χριστούγεννα, το σπίτι «ντύνεται» στα γιορτινά του, το δέντρο...
    Best Shop