Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι αρχές και στη Δυτική Ελλάδα αναφορικά με τις τηλεφωνικές απάτες στις οποίες οι επιτήδειοι αξιοποιούν και την τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου να αποσπάσουν χρηματικά ποσά. Έχοντας ως επί το πλείστον θύματά τους ηλικιωμένους και πρόσωπα που δεν είναι τόσο εξοικειωμένα με την τεχνολογία- ούτως ώστε να υποψιαστούν την απάτη, προσποιούνται συνήθως άτομα από την οικογένειά τους και ζητούν χρήματα για κάποια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα επέμβαση ή τροχαίο ατύχημα. Κι αν παλαιότερα αυτό θα έμοιαζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, πλέον είναι μία από τις πιο «ανερχόμενες» πρακτικές εξαπάτησης.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, συμμορίες καλούν το υποψήφιο θύμα τους και με τη χρήση της τεχνολογίας μίμησης φωνής, υποδύονται ότι είναι κάποιο πρόσωπο από το στενό τους οικογενειακό περιβάλλον. «Κλέβοντας» ουσιαστικά τη φωνή τους, αρχίζουν να ζητούν χρήματα είτε για κάποια επέμβαση που επείγει και είναι ακριβή, είτε για κάποιο ατύχημα στο οποίο ενεπλάκησαν και χρειάζεται να εξαγοράσουν κάποια ποινή. Πώς όμως καταφέρνουν να χρησιμοποιήσουν τόσο πειστικά την φωνή κάποιου άλλου; Κι όμως, δεν χρειάζονται περισσότερα από τρία δευτερόλεπτα ομιλίας προκειμένου μια εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης να κλωνοποιήσει οποιαδήποτε φωνή. Ειδικά την περίοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου χιλιάδες χρήστες καθημερινά αναρτούν βίντεο ομιλίας τους, η «δουλειά» των απατεώνων γίνεται πολύ ευκολότερη. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση όμως, ακόμη και με μια σύντομη τηλεφωνική κλήση μπορεί κάποιος να υποκλέψει τη φωνή του συνομιλητή του. Από εκεί και πέρα, γίνεται απλά η ανάθεση στην ΑΙ εφαρμογή του μηνύματος που θα εκφωνηθεί -στον κατάλληλο τόνο, φυσικά. Έτσι, με τη βοήθεια προηγμένων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργούν ένα ακριβές αντίγραφο της φωνής.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή η νέα μορφή απάτης, γνωστή ως «φωνητική πλαστοπροσωπία» (voice cloning), έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία και σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, καθώς μπορεί να ξεγελάσει ακόμα και τους πιο προσεκτικούς και υποψιασμένους, ειδικά αν βρίσκονται σε συναισθηματικά ευάλωτη κατάσταση.
Πώς να προστατευτείτε
Όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί, κατόπιν της αυξημένης επικινδυνότητας, χρειάζεται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Σε πρώτο στάδιο κρίνεται απαραίτητο να ελέγχουν αμέσως. Εφόσον κάποιος λάβει μια ύποπτη κλήση, πρέπει να επικοινωνήσει απευθείας με το άτομο που υποτίθεται ότι καλεί, χρησιμοποιώντας τον αριθμό που γνωρίζει. Φυσικά, πρέπει να αποφύγουν την παροχή προσωπικών πληροφοριών, όπως οικονομικά δεδομένα, ενώ προτείνεται σε όλους να διατηρούν τα προσωπικά τους προφίλ ιδιωτικά και όχι δημόσια. Τέλος, αν οποιοσδήποτε πέσει θύμα απάτης ή ακόμη κι αν διαπιστώσει απόπειρα απάτης, ενημερώστε τις αρχές.
ΝΕΟΛΟΓΟΣ