Σημαντική αύξηση της μικρό παραβατικότητας έχουμε και στην Πάτρα τους τελευταίους μήνες. Καθημερινά τα περιστατικά για τα οποία λαμβάνει σήμα η Άμεση Δράση είναι δεκάδες.
Τα περισσότερα από αυτά αφορούν κλοπές, απόπειρες διαρρήξεων ή και διαρρήξεις, σε σπίτια και καταστήματα. Το lockdown και οι συνέπειες του, φαίνεται να έχει αυξήσει τα φαινόμενα αυτά παραβατικότητας.
Φαινόμενα που, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι άσχετα από την ψυχολογική κατάσταση που έχει φέρει ο κορωνοϊός σε αρκετό κόσμο, φτάνοντας τον σε ένα αδιέξοδο.
«Σε εποχές κρίσης είναι λογικό να παρατηρείται μια αύξηση, όχι μόνο της παραβατικότητας, αλλά και της εγκληματικότητας» μας λέει ειδικός – ψυχολόγος που έχει ασχοληθεί διεξοδικά με το όλο θέμα.
«Όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε και τα όσα βλέπουμε στις τηλεοράσεις και τα όσα διαβάζουμε καθημερινά στο διαδίκτυο, οι παραβάτες έχουν γίνει πλέον αρκετά πιο επικίνδυνοι και δείχνουν να είναι πιο αδίστακτοι.
Η τάση αυτή δεν μπορεί να μην συνδεθεί άμεσα με τα όσα ζούμε τον τελευταίο 1,5 χρόνο, χωρίς αυτό φυσικά να αποτελεί δικαιολογία. Όμως είναι γεγονός ότι η πανδημία δοκιμάζει τα ψυχολογικά όρια όλων μας και άτομα που ήταν έτσι και αλλιώς επιρρεπή στην παραβατικότητα τους έχει αφαιρέσει κάθε επιφύλαξη που μπορεί να είχαν».
Το όλο θέμα σχετίζεται και με την φτώχεια, την ανέχεια και τις καταστάσεις που έχει φέρει η πανδημία στην κοινωνία. «Το βλέπουμε γύρω μας, κάνοντας μία βόλτα στην πόλη. Υπάρχει πόνος, υπάρχει μοναξιά, υπάρχει και φτώχεια.
Όλα αυτά είναι στοιχεία που επιβαρύνουν το κλίμα. Οι εποχές των άκρων οδηγούν σε πιο ακραίες καταστάσεις. Όταν ο άλλος δεν βρίσκει τρόπους για βοηθήσει την οικογένεια του να ζήσει θα πρέπει κάτι να κάνει, έστω και αν αυτό δεν είναι νόμιμο.
Δεν πρέπει όμως να αναγάγουμε τα φαινόμενα παραβατικότητας ως μια δικαιολογία για τις συνέπειες που έχει φέρει η πανδημία. Επηρεάζει όμως και διαμορφώνει καταστάσεις γύρω μας.
Άλλωστε, πέρα από τα περιστατικά παραβατικότητας ας μην ξεχνάμε ότι έχουν αυξηθεί και τα διαφόρων ειδών μικροεπεισόδια που πολλές φορές καταλήγουν σε χειροδικίες και τα οποία είναι ένα φαινόμενο που συνδέεται ακόμα περισσότερο με την πανδημία και τις συνέπειες της…».

