Η αιματηρή βεντέτα που είχε συγκλονίσει την Ηλεία αλλά και το πανελλήνιο το καλοκαίρι του 2013 στη Γαστούνη, έκλεισε ως υπόθεση δικαστικά.
… Ήταν 7:30 το απόγευμα, της 31ης Ιουλίου του 2013, όταν στον καταυλισμό πίσω από το εργοστάσιο «ΕΛΑΪΣ», δύο οικογένειες Ρομά «έλυσαν» τις διαφορές τους με αίμα.
Ο απολογισμός τραγικός. Τρεις άνδρες τραυματίσθηκαν θανάσιμα, ηλικίας 50, 50 και 26 ετών, και μια γυναίκα ηλικίας 31 ετών έπεσε νεκρή από τις σφαίρες. Όλοι τους μέλη δύο οικογενειών Ρομά. Οι τρεις εξ αυτών, πατέρας, γιος και κόρη, και ο τέταρτος νεκρός, ο πατέρας της άλλης οικογένειας. Και οι δύο οικογένειες θρηνούν τους ανθρώπους τους.
∆ώδεκα χρόνια μετά, η υπόθεση «κλείνει». Και αυτό διότι, προχθές, επρόκειτο να γίνει η δίκη σε δεύτερο βαθμό, από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών, καθώς είχε ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης τόσο ο Εισαγγελέας Εφετών όσο και ο καταδικασθείς για την ανθρωποκτονία κατά συρροή. Το δευτεροβάθμιο ∆ικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης του κατηγορουμένου, δικηγόρου Πατρών Γιάννη Αποστολόπουλου, ο οποίος υποστήριξε πως η έφεση που άσκησε ο Εισαγγελέας για την μετατροπή τού κατηγορητηρίου ήταν αναιτιολόγητη. Εν συνεχεία, ο κατηγορούμενος παραιτήθηκε του δικαιώματος της εφέσεως και ισχύει η πρωτόδικη ποινή του.
Υπενθυμίζουμε ότι το πρωτόδικο δικαστήριο (ΜΟ∆ Πατρών) έκανε δεκτό τον αυτοτελή ισχυρισμό της υπεράσπισης και με πλειοψηφία (6-1) μετέτρεψε την κατηγορία σε βάρος του, καθόσον έκρινε ότι ο κατηγορούμενος τέλεσε την αποδιδόμενη σ’ αυτόν πράξη, όχι σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, αλλά υπό το καθεστώς του βρασμού ψυχικής ορμής.
Και αυτό διότι, δευτερόλεπτα πριν κόψει το νήμα της ζωής των τριών μελών της ίδιας οικογένειας, είχε δολοφονηθεί ο πατέρας του μπροστά στα μάτια του από τον πατέρα της άλλης οικογένειας, τον οποίο πυροβόλησε θανάσιμα ο κατηγορούμενος μαζί με τον γιο και την κόρη του. Για τις τρεις δολοφονίες πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή καθείρξεως 39 ετών, εκ των οποίων τα 25 εκτιτέα. Ο ίδιος – ηλικίας τότε 30 ετών – κάνοντας μεροκάματα στη φυλακή συμπλήρωσε το προβλεπόμενο εκ του νόμου
όριο εγκλεισμού και σήμερα, 12 χρόνια μετά, είναι ελεύθερος. Και οι δύο οικογένειες που βίωσαν τις απώλειες δικών τους ανθρώπων φαίνεται πως έχουν αποφασίσει να αφήσουν πίσω τους όσα έγιναν.