Oι απατεώνες του διαδικτύου «χτυπούν» όχι μόνο μέσω e-mail αλλά και μέσω facebook ή και messenger για να καταφέρουν να «αρπάξουν» χρήματα. Γνωρίζοντας καλά να συμπεριφέρονται ως «hackers» βρίσκουν παντοίους τρόπους ώστε να καταφέρουν να μπουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς με τους κωδικούς των ιδιοκτητών και μέσω e-banking να «τραβήξουν» ποσά! Χθες δεκάδες Πατρινοί πελάτες της Εθνικής Τράπεζας έλαβαν αυτό το μήνυμα (φωτό). Τους ενημέρωναν δήθεν πως η τραπεζική τους κάρτα έχει τεθεί σε αναστολή, και πως για να μπορέσουν να την χρησιμοποιήσουν εκ νέου (ακόμη και για αγορές στο super market). Και φυσικά ζητούσαν… εντός 48 ωρών να κάνουν… επιβεβαίωση του λογαριασμού. Κάποιοι απευθύνθηκαν σε κάποιο από τα υποκαταστήματα της Πάτρας και εκεί τους ενημέρωσαν πως πρόκειται για απάτη. Δεν αποκλείεται όμως άλλοι… να την πάτησαν!
Θα πρέπει να τονιστεί πως χιλιάδες τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν βρεθεί στο έλεος των επιτηδείων με αποτέλεσμα να αδειάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη! Οι ηλεκτρονικές απάτες τύπου phishing αυξήθηκαν το 2021 πάνω από… 500%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την ΕΛ.ΑΣ. ενώ εντυπωσιάζει το γεγονός πως από τα 6,5 εκατ. ευρώ που εκλάπησαν από τραπεζικούς λογαριασμούς στο εννεάμηνο του 2020, την αντίστοιχη φετινή περίοδο το ποσό εκτοξεύθηκε στα 40 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, κατά μέσο όρο οι δράστες σήκωναν καταθέσεις της τάξης των 150.000 ευρώ την ημέρα, κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021.
Αφορμή για την έξαρση των ηλεκτρονικών απατών στάθηκε η στροφή των καταναλωτών από τα γκισέ των τραπεζών στα εναλλακτικά, ηλεκτρονικά, δίκτυα συναλλαγών (e- banking και mobile banking) που ευνοήθηκαν ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, λόγω κορωνοϊού.
Οι νέες συνθήκες ώθησαν τους επιτήδειους να εφεύρουν νέους τρόπους απάτης, ώστε να υφαρπάζουν χρήματα και να αδειάζουν λογαριασμούς.
Οι περισσότερες πάντως από τις απάτες αυτές και συγκεκριμένα το 54%, έχουν να κάνουν με κλοπή χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς ή κάρτες και το 40% με την υπόσχεση για «εύκολο χρήμα».