Στη σημασία της δημοσιότητας για ένα κράτος δικαίου, αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του, στο 22ο Συνέδριο της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΣΗΕΠΗΝ, Γιώργος Καρβουνιάρης.
Χαρακτηριστικά ανέφερε τα εξής: «Η Δημοσίευσις είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης». Πατέρας της φράσης αυτή είναι ο Ιωάννης- Ιάκωβος Μάγερ, Ελβετός φιλέλληνας που πολέμησε για την ανεξαρτησία της Ελλάδας και σκοτώθηκε κατά την Έξοδο του Μεσολογγίου μαζί με την Ελληνίδα γυναίκα του και τα δύο μικρά παιδιά τους.
Ο Μάγερ με τα «Ελληνικά Χρονικά» που εξέδιδε από το 1824 έως το 1826 υπήρξε ο ιδρυτής της νεοελληνικής δημοσιογραφίας. Συνταγμένη με πνεύμα ανεξάρτητο και φιλελεύθερο, η μαχητική εφημερίδα του, ενόχλησε αρκετές φορές την κεντρική κυβέρνηση με αποτέλεσμα να κατασχεθούν και μερικά φύλλα της. Ο έλεγχος της εξουσίας ήταν ενοχλητικός από τότε!
Η δημοσιότητα φυσικά σήμερα δεν ταυτίζεται μόνο με την εφημερίδα και η δικαιοσύνη πολλοί υποστηρίζουν ότι βλάπτεται από συγκεκριμένα είδη δημοσιότητας.
Δεν θα καταχραστώ το χρόνο σας, αφού αυτό είναι και μέρος του αντικειμένου των εργασιών σας. Οφείλω όμως να διευκρινίσω ότι τα περιφερειακά ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι της Ελληνικής Περιφέρειας (μιας και εκπροσωπώ τη μεγαλύτερη γεωγραφικά Ένωση Δημοσιογράφων) ασκούν το λειτούργημα τους με ευσυνειδησία, προσπαθούν να μην υπερβαίνουν τις κόκκινες γραμμές, ώστε να ενημερώνουν με πληρότητα και κυρίως αντικειμενικά το κοινό τους.
Βλέπω εδώ σήμερα πολλά γνώριμα πρόσωπα, συνδεδεμένα και με τη δική μου (συγχωρήστε μου τον προσωπικό τόνο) πορεία στο δικαστικό ρεπορτάζ που υπηρέτησα για πάνω από είκοσι χρόνια. Χαίρομαι που βλέπω μπροστά μου την πρώτη γυναίκα ποινικολόγο στην Πάτρα.
Βλέπω και πολλούς άρρενες συνάδελφους της που μαζί χειριστήκαμε -ο καθένας από το πόστο του- πολύ σημαντικά θέματα. Σε όλες τις περιπτώσεις η δημοσιότητα ήταν ενισχυτικός, για να πω καθοριστικός, παράγοντας για τη δικαιοσύνη.
Και είναι κρίμα πραγματικά που σήμερα δεν βρίσκεται μαζί μας -καθώς «έφυγε» νωρίς- ένας από τους κορυφαίους ποινικολόγους της χώρας. Ο Ντίνος Αργυρόπουλος με τον οποίο μας ένωνε διαχρονική φιλία, βασισμένη στην ανάγκη μας να ζούμε σε μια δίκαιη κοινωνία. Μια ανάγκη που μας έφερε σε αντιπαράθεση κατά καιρούς με ισχυρά συμφέροντα και νοσηρές καταστάσεις.
Σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή επιτυχία στο συνέδριό σας».