Οι Εκδόσεις Παπαζήση και το Βιβλιοπωλείο Discover σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Παπανδρέου με τίτλο «Σημειώματα για τη Μέση Ανατολή» που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 20:30 στο χώρο του βιβλιοπωλείου (Βούρβαχη 3, Πάτρα, Τ.2610624916).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι : Μίνα Πετροπούλου Φιλόλογος, Dr Κοινωνιολογίας και ο συγγραφέας Δημήτρης Παπανδρέου.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Τα δραματικά γεγονότα στον Λίβανο που ακολούθησαν την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Ραφίκ Χαρίρι, αποδεικνύουν πόσο εύθραυστη εξακολουθεί να παραμένει η πολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή που την τελευταία πενταετία (2000-2005) δείχνει να διανύει μια από τις πιο ταραγμένες πολιτικά περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της. Οι συγκρούσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων, που ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο του 2000 οδηγώντας σε πλήρη αποτελμάτωση την ειρηνευτική διαδικασία, και ο δεύτερος Αμερικανο-Ιρακινός πόλεμος, την άνοιξη του 2003, που έφερε νέα δεδομένα στους γεωπολιτικούς συσχετισμούς ανάμεσα στα κράτη της περιοχής, έδειξαν ότι η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα θα είναι καθοριστική για το πολιτικό αύριο της περιοχής. Και σε όλα αυτά να προσθέσουμε τον προβληματισμό που αναπτύσσεται σχετικά με το πιθανολογούμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ όπως αναφέραμε στην αρχή, η δολοφονία Χαρίρι, ξύπνησε τις μνήμες του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο που συγκλόνισε συθέμελα την μεσογειακή αυτή χώρα από το 1975/1990. Το βιβλίο του Δημήτρη Παπανδρέου, γνώστη της περιοχής, (. . .) έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις ιστορικές καταβολές των μεγάλων πολιτικών κρίσεων της Μέσης Ανατολής, η σημερινή ένταση των οποίων μας παραπέμπει ανεπιστρεπτί. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)
Ο Δημήτριος Παπανδρέου του Δημοσθένη, γεννήθηκε στην Πάτρα το 1967. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1988) καθώς και της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Παρισιού (1990). Ομιλεί αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, αραβικά. Το 1995 εισήλθε στο Διπλωματικό κλάδο του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ την τριετία 1997-2000 διετέλεσε Γραμματέας Πρεσβείας Γ΄ στην Πρεσβεία της Ελλάδος στην Βουδαπέστη. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα και η συγγραφική του δραστηριότητα εντοπίζονται στο πεδίο της Ιστορίας και ειδικότερα σε ότι έχει σχέση με την Ιστορία των Λαών της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι συγγραφέας του έργου “Βυζάντιο”, προοπτικές ιστορικών μεταβολών και ιδεολογικής διαλεκτικής, από τις αρχές ως την τέταρτη Σταυροφορία” Εκδόσεις Τζαφέρη, Αθήνα 1992 και “Συρία: Ο κοντινός μας άγνωστος”, 2003.. Έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της Επιθεώρησης “Νέα Κοινωνιολογία”. Είναι παντρεμένος με την Κατερίνα Κοντοκλώτση.