Πάτρα: Ο καθηγητής με την μαθήτρια, ο συνταξιούχος γιατρός, και άλλες υποθέσεις…

Ημερομηνία:

Η υπόθεση του 50χρονου καθηγητή στην Πάτρα, ο οποίος συνελήφθη μετά από καταγγελία πρώην μαθήτριάς του για γεγονότα που φέρονται να ξεκίνησαν όταν εκείνη ήταν ανήλικη, έφερε ξανά στην επιφάνεια το σοβαρό ζήτημα της σεξουαλικής και διαδικτυακής εκμετάλλευσης παιδιών.

PHILOXENIA

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που κάθε άλλο παρά περιορίζεται σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Τα τελευταία χρόνια στην Αχαΐα, αλλά και ευρύτερα στη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά, έχουν απασχολήσει τις Αρχές σειρά υποθέσεων που αφορούν πορνογραφικό υλικό ανηλίκων, διαδικτυακή προσέγγιση παιδιών και αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

Σειρά υποθέσεων στην Αχαΐα
Μόνο την τελευταία πενταετία, η περιοχή έχει βρεθεί αρκετές φορές στο επίκεντρο ερευνών.

Τον Μάρτιο του 2026, στο Ρίο, συνελήφθη 82χρονος συνταξιούχος γιατρός, στο πλαίσιο έρευνας της Δίωξης Κυβερνοεγκλήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, σε ηλεκτρονικές συσκευές που κατασχέθηκαν εντοπίστηκε μεγάλος όγκος υλικού σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, ενώ στη συνέχεια κρίθηκε προφυλακιστέος.

Τον Φεβρουάριο του 2025, οι Αρχές στην Πάτρα είχαν προχωρήσει στη σύλληψη 41χρονης γυναίκας για υπόθεση παραγωγής και διακίνησης πορνογραφικού υλικού με ανήλικο, ενώ στη δικογραφία περιλαμβανόταν ακόμη ένα πρόσωπο.

Αργότερα, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, είχε συλληφθεί στην Πάτρα 40χρονος εκπαιδευτικός ειδικού σχολείου, μετά από καταγγελία ανήλικης μαθήτριας.

Οι υποθέσεις μέσω διαδικτύου
Ιδιαίτερα σημαντική είναι πλέον η διάσταση του διαδικτύου. Το 2023, σε μεγάλη πανελλαδική επιχείρηση για υποθέσεις πορνογραφίας ανηλίκων και εκδικητικής πορνογραφίας, είχαν ταυτοποιηθεί συνολικά 32 πρόσωπα, με την έρευνα να αγγίζει και την Πάτρα και την περιοχή του Αιγίου.

Αντίστοιχα, το 2022 είχε εξιχνιαστεί από την Ασφάλεια Πατρών υπόθεση διαδικτυακής προσέλκυσης ανήλικης για γενετήσιους σκοπούς, ενώ τον Ιούνιο του 2025 είχε καταγραφεί στην Κάτω Αχαΐα υπόθεση εκδικητικής πορνογραφίας με θύμα ανήλικη.

Το πρόβλημα δεν σταματά στα όρια της Αχαΐας. Αντίστοιχες υποθέσεις έχουν απασχολήσει τις Αρχές στην Αιτωλοακαρνανία, την Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο, μεταξύ άλλων για κατοχή ή διακίνηση παράνομου υλικού μέσω ψηφιακών εφαρμογών και πλατφορμών.

Πρόσωπα εμπιστοσύνης στο επίκεντρο
Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι σε αρκετές από τις υποθέσεις εμφανίζονται ως κατηγορούμενοι άνθρωποι που, λόγω επαγγέλματος ή κοινωνικής θέσης, βρίσκονταν κοντά σε παιδιά και οικογένειες.

Εκπαιδευτικοί, γιατροί και άλλα πρόσωπα κοινωνικού κύρους έχουν βρεθεί στο επίκεντρο σχετικών ερευνών. Η σχέση εμπιστοσύνης και εξουσίας μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να μετατραπεί σε εργαλείο χειραγώγησης του ανηλίκου.

Παράλληλα, η ευρεία χρήση του διαδικτύου έχει μεταβάλει σημαντικά τη φύση των συγκεκριμένων εγκλημάτων. Φωτογραφίες και βίντεο μπορούν να διακινηθούν ταχύτατα και να παραμείνουν διαθέσιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, διαιωνίζοντας την κακοποίηση και μετά το αρχικό περιστατικό.

Καθοριστική η πρόληψη και η έγκαιρη καταγγελία
Οι υποθέσεις που έχουν καταγραφεί σε Πάτρα και Δυτική Ελλάδα δείχνουν ότι η προστασία των ανηλίκων απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση.

Η ενημέρωση των παιδιών για τους κινδύνους του διαδικτύου, η ανοιχτή επικοινωνία με γονείς και εκπαιδευτικούς, η αποτελεσματική λειτουργία των αρμόδιων υπηρεσιών και η άμεση αναφορά ύποπτων συμπεριφορών αποτελούν βασικά εργαλεία πρόληψης.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι τα παιδιά να γνωρίζουν ότι μπορούν να μιλήσουν χωρίς φόβο όταν κάτι τα κάνει να αισθάνονται άβολα ή απειλούμενα, ακόμη κι όταν το πρόσωπο απέναντί τους είναι κάποιος που γνωρίζουν ή εμπιστεύονται.

Για περιστατικά διαδικτυακής ή σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες και στη Δίωξη Κυβερνοεγκλήματος, ενώ λειτουργούν και γραμμές παιδικής προστασίας για υποστήριξη και καθοδήγηση.

Νεολόγος

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα

Κοινοποίηση:

Περισσότερα Άρθρα
Σχετικα

Πάτρα: 15χρονοι έκλεψαν µοτοσικλέτα κι ενεπλάκησαν σε τροχαίο!

∆ύο 15χρονοι αφαίρεσαν µία µοτοσικλέτα, ιδιοκτησίας ενός Έλληνα, καθώς...

Οι εκπροσωπήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στους αγιασμούς των σχολείων

  Με την ευκαιρία της έναρξης του νέου σχολικού έτους,...

Ρεκόρ για τα ηλεκτρικά στην Ευρώπη

Τον Αύγουστο, η αγορά Επιβατικών Οχημάτων της Δυτικής Ευρώπης αυξήθηκε...