ΠΑΤΡΑ: Οχι αγιασμός κατ’ οίκον! ΑΙΓΙΟ: Ναι στον αγιασμό κατ’ οίκον! “Σχίσμα” Μητροπολιτών

    Ημερομηνία:

    Κανονικά θα εορταστούν, αύριο Πέμπτη 6/01/2022, τα Αγια Θεοφάνια στην Πάτρα, αφού εν πολλοίς η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊιού στην περιοχή, δεν φαίνεται να επηρεάζει το τελετουργικό της ημέρας.

    Από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών δεν εξεδόθη κάποια ανακοίνωση, οπότε ο εορτασμός θα γίνει κανονικά, με βάση, φυσικά, τα τελευταία υγειονομικά μέτρα προστασίας, που έχει ανακοινώσει η Πολιτεία και έχει υιοθετήσει η Εκκλησία της Ελλάδος, όπως χρήση μασκών κ.λπ.

    Ομως, το γεγονός ότι προέκυψαν όλο και περισσότερα δυσμενή επιδημιολογικά δεδομένα για την Αχαΐα, ο Αγιασμός των υδάτων θα τελεστεί μεν κανονικά, αν και με περιορισμούς για την προστασία των πολιτών, ωστόσο σήμερα -παραμονή των Θεοφανίων- δεν θα γίνει Αγιασμός στα σπίτια, λόγω των μέτρων.

    Η εντολή που δόθηκε από τη Μητρόπολη προς τους εφημέριους των Ενορικών είναι όχι Αγιασμός κατ΄οίκον, αλλά μόνο στους ναούς, μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας.

    Σε κάθε περίπτωση, φέτος, δεν θα επαναληφθεί ο περυσινός τραγέλαφος με την επιβολή προστίμων σε ιερείς που τέλεσαν τον Αγιασμό. παρά το απαγορευτικό της κυβέρνησης, ενώ στην Πάτρα ο Αγιασμός τελέστηκε από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, με τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο να τελεί, συνοδευόμενος από τον αρχιμανδρίτη – προϊστάμενο μητροπολιτικού ναού της Ευαγγελίστριας π. Αμβρόσιο Γκουρβέλο, ρίψη του Τιμίου Σταυρού στην προβλήτα των φεριμπότ, στο Ρίο.

     

    Βήμα πίσω δεν κάνει ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερώνυμος, από την αρχική του φιλοσοφία να τηρούνται απαρέγκλιτα, σε κλήρο και λαό, όλα τα μέτρα προστασίας που έχει καθορίσει η Πολιτεία και έχει αποδεχθεί η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    Η μέρα των Θεοφανίων είναι άλλωστε βαθιά χαραγμένη στη μνήμη του ιεράρχη, αφού πέρσι η απόφασή του να κάνει κανονικά την Τελετή Αγιασμού του Τιμίου Σταυρού στο παλιό λιμάνι Αιγίου, παρά το απαγορευτικό του κράτους, τον έφερε αντιμέτωπο με το νόμο και την επίδοση χρηματικού προστίμου, το οποίο και κατέβαλαν, υποστηρικτικά, φίλοι της Ιεράς Μητροπόλεως.

    Φέτος, όμως, τίποτα δεν σταματά τον ποιμενάρχη, αφού πέραν της Θείας Λειτουργίας στην οποία αύριο (9.30 π.μ.) θα χοροστατήσει στον μητροπολιτικό ναό της Φανερωμένης, δεν περιορίζει τους κληρικούς της Ι.Μ. από την εκκλησιαστική πράξη, για αγιασμό των κατοίκων σε πόλεις και χωριά.

    Σε αντίθεση με τον μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο, που απαγόρευσε στους ιερείς να κάνουν κατ’ οίκον αγιασμό παρά μόνο μαζικό στις εκκλησίες, ο κ. Ιερώνυμος δεν βρίσκει λόγο για κάτι τέτοιο.

     

    Πελοπόννησος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Εκπληκτική συνταγή: Πώς να φτιάξετε σπιτικά σουβλάκια κοτόπουλου με σως μουστάρδας

    Τα σπιτικά σουβλάκια κοτόπουλου είναι μια υπέροχη ιδέα για...

    Μαρία Καρλάκη για Παντελή Παντελίδη: Δεν περνάει μέρα που να μην τον σκεφτώ ή να μην τον μελετήσω

    Στον θάνατο του τραγουδιστή Παντελή Παντελίδη αναφέρθηκε η Μαρία Καρλάκη, αναφέροντας, μεταξύ...

    ΠΑΤΡΑ – ΤΩΡΑ: Φωτιά κοντά στην Αρόη

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε αυτή την ώρα κοντά στο πεδίο βολής...