Ομόφωνα αρνητική, ήταν η απόφαση και της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που συνεδρίασε χθες, για την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση δύο ανεμογεννητριών στην θέση «Περιστερόβραχος» της δημοτικής Ενότητας Πλατανίου.
Η απόφαση έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και το θέμα πλέον πηγαίνει στη αρμόδια επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όπου και αναμένεται να ληφθούν καθοριστικές αποφάσεις, γι΄αυτό και οι πιέσεις που θα ασκηθούν από την τοπική κοινωνία και φορείς, για την επιλογή του χώρου τοποθέτησης των ανεμογεννητριών θα είναι ακόμα πιο ισχυρές.
Να σημειωθεί ότι στις 27 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ρίο που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Πατρέων και σύλλογοι της περιοχής, με την συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, βουλευτών και κατοίκων.
Στην συνέχεια σύλλογοι της περιοχής ζήτησαν από το Πανεπιστήμιο Πατρών τη σύνταξη μελέτης εκτίμησης των γεωλογικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εγκατάστασης του αιολικού σταθμού, από την οποία και προέκυψε πληθώρα στοιχείων για το σημείο εγκατάστασης όπως, πετρώματα επιρρεπή σε κατολισθήσεις, αξιόλογη χλωρίδα και πανίδα με σπάνια προστατευόμενα είδη, κίνδυνος καταστροφής σημαντικής θέσης παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος, τα οποία και συνηγορούν στην μη δημιουργία αιολικού σταθμού στην περιοχή.
Το ζήτημα έφτασε και στη Βουλή στις 19 Ιουλίου μετά από ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Σίας Αναγνωστοπούλου και Κώστα Μάρκου, καθώς και άλλων 13 βουλευτών προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Οι ανεμογεννήτριες που σχεδιάζονται να εγκατασταθούν, έχουν άνοιγμα πτερυγίων διαμέτρου 158 μέτρων και ύψος πυλώνα 101 μέτρων, σε απόσταση 1200 μέτρων από τα σπίτια οικισμών της περιοχής.
Κάθε μια ανεμογεννήτρια είναι δυναμικότητας 5,5 Mw, άρα θα παράγουν συνολικά 11.000 Kw. Αν η μέση όχληση οριοθετείται στα 701 Kw, τότε φανταστείτε τι όχληση θα προκαλούν ανεμογεννήτριες με 16 φορές μεγαλύτερη ισχύ, σε κατοίκους και οικισμούς που βρίσκονται σε απόσταση 1200 μέτρων, αναφέρουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής που αντιδρούν στο έργο.
Επιπλέον, στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η εταιρεία κατασκευής αναφέρει ότι για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, θα χρειαστεί οδικό δίκτυο μήκους 3 χλμ. και οικίσκο 35 τ.μ. ενώ θα πρέπει να αποψιλωθούν 44 στρέμματα φυσικής βλάστησης αναδασωτέας περιοχής, από το πευκοδάσος που είχε καεί πριν από λίγα χρόνια.
Οι σύλλογοι αναφέρουν ότι η περιοχή, αντί να προστατευθεί και να αναδασωθεί, μετατρέπεται σε κρανίου τόπο με αυτές τις παρεμβάσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, η επιτροπή φορέων ζητά την μετακίνηση των ανεμογεννητριών ψηλότερα στο βουνό, ώστε να προστατευθούν οι κάτοικοι της περιοχής από φαινόμενα όχλησης.