flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

ΠΑΤΡΑ: Οι έμποροι ψάχνουν ομπρέλα προστασίας στο ΙΝΚΑ για το ρεύμα

Οι νομικοί τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος των υπέρογκων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης σε εκδήλωση που διοργάνωσε χθες το βράδυ ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας, για τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης, ως εκπρόσωπος του πρώτου φορέα που προσέφυγε δικαστικά με συλλογική αγωγή κατά των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος τόνισε ότι την παρούσα στιγμή, αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος, για την προστασία των καταναλωτών από τις εξωφρενικές χρεώσεις.

Ο κ. Λεχουρίτης κάλεσε τους παρευρισκόμενους και τους εκπροσώπους των φορέων, να λάβουν μέρος στη συλλογική αγωγή του ΙΝΚΑ το αργότερο μέχρι τις 28 του μηνός, γιατί η υπόθεση εκδικάζεται την 1η Ιουνίου και αν υπάρξει θετική έκβαση, η απόφαση δεν μπορεί να έχει εφαρμογή σε όλους τους πολίτες, παρά μόνο σε όσους θα έχουν προσφύγει.

Το ίδιο έχουν πράξει εκατοντάδες πολίτες, αλλά και φορείς, όπως αθλητικό σωματείο με γήπεδο που έλαβε λογαριασμό ρεύματος 350.000 ευρώ, πολιτιστικοί σύλλογοι, ακόμα και γηροκομεία και ενορίες.

Κάλεσε μέχρι και τις περιφέρειες και τους δήμους να συμμετέχουν στην αγωγή ως προσθέτως παρεμβαίνοντες, για να στηρίξουν με αυτό τον τρόπο τους πολίτες.

Το ΙΝΚΑ προσδοκά ότι η δικαιοσύνη θα δικαιώσει τους καταναλωτές για αυτό τον παράνομο, άδικο και ληστρικό φόρο, τόνισε ο κ. Λεχουρίτης.

ΦΤΩΧΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Πάντως, τα επίπεδα συμμετοχής στην εκδήλωση ήταν απογοητευτικά χαμηλά και αυτό αποτέλεσε ένα σημείο προβληματισμού και για τους ίδιους τους διοργανωτές, που απέδωσαν αυτή την εικόνα, στον χαμηλό βαθμό ευαισθητοποίησης του εμπορικού κόσμου απέναντι στο πρόβλημα.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιώργος Βαγενάς έθιξε την εξαίρεση των επιχειρήσεων από το μέτρο της επιστροφής ποσοστού της ρήτρας αναπροσαρμογής που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Αυτό, είπε, γεννά από μόνο του άλλη μια αδικία σε βάρος του εμπορικού κόσμου, ο οποίος βρίσκεται ξανά αντιμέτωπος με το κράτος. Ο κ. Βαγενάς τόνισε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα το οποίο αν δεν λυθεί τώρα, θα φέρει στα όριά τους πολλές επιχειρήσεις, γιατί μετά από δέκα χρόνια μνημονίων και δύο χρόνια πανδημίας, οι αντοχές τους έχουν εξαντληθεί.

ΡΕΥΜΑ… ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ
Πάντως ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας Αθανάσιος Ζούπας, έγειρε αμφιβολίες για το κατά πόσο μια συλλογική αγωγή, είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις συμβατικές υποχρεώσεις κάθε παρόχου ξεχωριστά. Γι΄αυτό και είπε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Πάτρας τόνισε από την πρώτη στιγμή την ανάγκη πολιτικής λύσης, καθώς είναι αδιανόητο ένα βασικό κοινωνικό αγαθό να έχει μετατραπεί σε είδος πολυτελείας, και αδύνατον όλοι οι πολίτες να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΙ
Για την απουσία συγκροτημένης και αυτόνομης ενεργειακής πολιτικής της χώρας, μίλησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής, η οποία παρά τις μεγάλες δυνατότητες που έχει σε ΑΠΕ, κατέληξε να εξαρτάται από χρηματιστήρια ενέργειας και εισαγωγές ρεύματος.
Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Γιώργος Παππάς, είπε ότι εταιρεία βρίσκεται στα πρόθυρα πτώχευσης λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής, αν δεν βρει αγοραστή σε λίγες ημέρες, για να τονίζει ότι απαιτείται πλέον κρατική παρέμβαση για να συγκρατηθούν οι τιμές του ρεύματος.

Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αριστείδης Τηλιγάδης, σημείωσε ότι το πρόγραμμα φωτοβολταϊκών για τις επιχειρήσεις, είναι ο μόνος δρόμος αντιμετώπισης του προβλήματος της ακρίβειας στην ενέργεια, η οποία θα είναι στο εξής μόνιμο φαινόμενο.

Ο δικηγόρος Βασίλης Μάρκου, ως δικηγόρος που έχει ασχοληθεί με υποθέσεις προσφυγής στη δικαιοσύνη, παρουσίασε τις δυνατότητες άμυνας που έχει ο καταναλωτής έναντι αυτών των υπέρογκων χρεώσεων και του κινδύνου διακοπής του ρεύματος.

Στην εκδήλωση, το «παρών» έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου, που προσέδωσαν πολιτική χαρακτηριστικά στο πρόβλημα των υπέρογκων λογαριασμών, υποδεικνύοντας την κυβέρνηση ως αποκλειστικά υπεύθυνη γι΄αυτό.

Πάτρα: Οι έμποροι ψάχνουν ομπρέλα προστασίας στο ΙΝΚΑ για το ρεύμα

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ